Vlaams ministers Crevits en Dalle moedigen Vlaamse mediabedrijven aan om zich met innovatie te wapenen tegen fake news

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Net zoals heel veel sectoren zijn er binnen het medialandschap heel wat veranderingen aan de gang. Het mediagebruik van de kijker, de luisteraar, de lezer is al lang niet meer wat het vroeger was. We kijken naar het nieuws wanneer we dat zelf willen. We lezen de hele dag door digitaal krantenartikels. Daarenboven worden we meer en meer geconfronteerd met fake news. Innovatie is ook hier niet meer weg te denken. De Vlaams ministers van Innovatie Hilde Crevits en Media Benjamin Dalle geven mediabedrijven de kans om innovatieprojecten in te dienen en samen te werken met Vlaamse spelers en kenniscentra, om hun Europese toppositie te behouden én versterken.

“We willen dat de mediasector ook de komende jaren stevig stand houdt en lanceren daarom een oproep waarbij Vlaamse mediabedrijven een innovatieproject kunnen indienen. Denk aan het mediagebruik, artificiële intelligentie en de strijd tegen fake news. De Vlaamse media moeten nog meer dan vandaag kunnen aantonen wat juist is en wat niet, maar moeten ook verdere digitalisering kunnen doorvoeren om hun toppositie in Europa te behouden.”- Hilde Crevits  

 

“We staan op een historisch moment voor de mediasector. Hoewel onze mediabedrijven behoren tot de top in Europa, worden we geconfronteerd met nieuwe spelers die het verdienmodel stevig onder druk zetten. Net daarom is het zo belangrijk om onszelf te blijven uitvinden. Nieuwe technologie en innovatie bieden ongelofelijke mogelijkheden om de mediaervaring naar nieuwe dimensies te brengen. We kunnen dit alleen samen: net daarom is deze projectoproepen zo belangrijk. Ik kijk uit naar de boeiende en vernieuwende projecten.”  Benjamin Dalle

 

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits en Vlaams minister van Media Benjamin Dalle stellen een oproep open waar Vlaamse mediabedrijven, groot en klein, een projectaanvraag kunnen indienen om zich via onderzoek en innovatie te wapenen voor de toekomst. Een verandering in het medialandschap was al aan de gang op vlak van digitalisering en noden van het publiek, maar sinds de coronacrisis zijn nog meer mensen anders nieuws en media gaan volgen. Denk aan streaming en online nieuws, met toegenomen aandacht voor grote internationale spelers. Maar ook de stroom aan fake news lijkt voorlopig niet te stoppen.

 

Met de oproep willen de Vlaamse ministers iedereen in de sector weerbaarder maken, van productiehuizen, nieuwsredacties tot contentleveranciers. Enige voorwaarde is dat  ideeën en projecten passen binnen de diverse thematieken die mee antwoord bieden op de stijgende uitdagingen in de mediasector. Tevens wordt er samenwerking vereist, onderling en met kenniscentra.

 

Uitdagingen in de mediasector

 

Een eerste thema is het verbeteren van vindbaarheid en zichtbaarheid van Vlaamse mediacontent. Met andere woorden content beter bij de Vlaming krijgen door optimalisatie van datacaptatie en beter gebruik van algoritmes. Zo kunnen mediabedrijven een beter inzicht krijgen in  de voorkeuren van Vlaamse mediagebruikers.

 

Ook de ontwikkeling van nieuwe technologieën en digitale tools om de efficiëntie of kwaliteit van mediaproductie, opslag, distributie of waardecreatie te verhogen komen in aanmerking.  Bijvoorbeeld door het gebruik van Virtual Reality of gametechnologieën om digitale ervaringen te verbeteren, maar ook gebruikt van AI en  text-to-speech horen hierbij.

 

Mediaplatformen van de toekomst die nieuwe vormen van journalistiek, storytelling of connectiviteit met het publiek stimuleren, vallen eveneens binnen dit kader, net zoals innovatieve 5G-toepassingen voor de mediasector. En er is dus ook de strijd tegen desinformatie of ‘fake news’.

 

Samenwerking met kennisinstellingen

 

De goedgekeurde projecten zullen steun krijgen van kennisinstellingen als imec, die vanuit hun invalshoek in begeleiding zullen voorzien. Zo helpt imec momenteel al mee aan een programma op basis van artificiële intelligentie dat prestaties meet van atleten met sensoren voor tijdens sportverslaggeving en een tool voor nieuwsredacties om polarisaties op hun sociale media snel te detecteren.

 

Voor deze oproep wordt 5 miljoen euro uitgetrokken. Het maakt deel uit van het medialuik van 35 miljoen euro in het relanceplan van de Vlaamse regering om de mediasector te ondersteunen na de coronacrisis.

 

https://www.imec-int.com/en/icon/open-call

Nieuws

Minister Hilde Crevits kent investeringssteun toe voor lokaal dienstencentrum in Zonnebeke

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun toe van 756.000 euro voor de verbouwing van Villa Zonnedaele tot een lokaal dienstencentrum in Zonnebeke. Dat landhuis dateert van 1933 en ligt in het mooie kasteelpark. Na de verbouwing zal iedereen er welkom zijn en kan er meer buurgericht gewerkt worden.

Minister Crevits investeert verder in preventie rond cocaïne

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bindt de strijd tegen cocaïne verder aan op het vlak van preventief gezondheidsbeleid. Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en Drugs krijgt middelen om op maat gerichte acties te lanceren en zo risicogroepen beter te informeren en te sensibiliseren over de effecten van cocaïnegebruik op korte en lange termijn.

Vlaanderen maakt prioriteit van een gezonder milieu en leefomgeving

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits lanceert vandaag een nieuwe gezondheidsdoelstelling rond milieugezondheidszorg. Het doel is om tegen 2030 de gevolgen van een aantal omgevingsfactoren op onze gezondheid terug te dringen. Tegelijk lanceert de minister samen met het Departement Zorg een eerste Klimaatgezondheidsplan. Het plan is een antwoord op de internationale vraag van de Wereldgezondheidsorganisatie om meer aandacht te hebben voor de gevolgen van het klimaat op de gezondheid. Het plan brengt een boodschap van hoop. We bereiden ons voor op de uitdagingen door samen te werken aan een klimaatgezonde toekomst.