Voortrekker in Europa: Vlaanderen start met de uitrol van inburgeringstrajecten in het land van herkomst

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vanaf dit najaar wil Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits officieel starten met voortrajecten voor nieuwkomers in het land van herkomst. De Vlaamse Regering heeft de maatregel goedgekeurd. Het gaat over trajecten voor personen die omwille van gezinshereniging of arbeidsmigratie naar Vlaanderen willen komen. De nieuwkomers zullen een digitale cursus maatschappelijke oriëntatie aangeboden krijgen zodat ze al een beeld hebben van onze samenleving en ze beter voorbereid zijn als ze naar Vlaanderen komen. De lancering van de trajecten volgt na 3 proefprojecten.

Het aanbieden van de inburgeringscursus in het land van herkomst moet de integratie versnellen en nieuwkomers informeren over onze Vlaamse samenleving en de hier geldende normen en waarden. Nieuwkomers zullen zo hun zelfredzaam verhogen en vlotter de weg vinden naar onze arbeidsmarkt.  De proefprojecten hebben waardevolle informatie opgeleverd om keuzes te maken. Om geen tijd te verliezen en mensen wegwijs te maken, lanceren we vanaf het najaar stapsgewijs een volledig digitale voortrajecten in het land van herkomst. We leggen de focus op gezins- en arbeidsmigranten. Op termijn is het de bedoeling om het traject in samenspraak met de federale regering verplicht te maken.” Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits

Gezinsmigranten en arbeidsmigranten

Het traject zal zich richten op gezins- en arbeidsmigranten die zich nog in het buitenland bevinden, een visum tot langdurig verblijf in België hebben aangevraagd en zich willen inschrijven in een gemeente in het Nederlandse taalgebied of het tweetalige gebied Brussel. Gezins- en arbeidsmigratie vormen de belangrijkste legale migratiekanalen naar Vlaanderen. In 2024 was bijna van de instroom van nieuwkomers in het Vlaams Gewest arbeidsmigrant en ruim 25% gezinsmigrant. Vooral gezinsmigranten blijken in de praktijk geconfronteerd met integratie-uitdagingen door onder meer een beperkte taalkennis en een beperkte toegang tot de arbeidsmarkt. Arbeidsmigranten hebben doorgaans een sterkere sociaaleconomische positie, maar ook zij hebben baat bij een voorbereidende kennismaking met onze samenleving en de rechten en plichten van onze arbeidsmarkt.

Maatschappelijke oriëntatie via zelfstudiepakket

Maatschappelijke oriëntatie vormt op dit moment al een belangrijk onderdeel van het Vlaams inburgeringstraject. Het biedt nieuwkomers inzicht in onze samenleving met informatie over wonen, werken, gezondheidszorg,…. Er wordt een volledig digitaal zelfstudiepakket in de eigen taal samengesteld waarbij de deelnemer zelfstandig het traject doorloopt via een digitaal leerplatform. Het bestaat uit 2 delen: een basismodule met een introductie tot het leven in België, rechten en plichten, normen en waarden en een module met specifieke informatie. Voor de arbeidsmigranten zal het gaan over thema’s zoals arbeidsrecht en sociale zekerheid. Voor gezinsmigratie gaat het over gezondheidszorg, onderwijs, of toegang tot de arbeidsmarkt.

Een begeleider volgt de vorderingen op en staat ter beschikking voor vragen. Deze zal de deelnemer ook informeren over de verdere stappen na aankomst in ons land en de aansluiting op het Vlaams inburgeringsbeleid. Deelnemers die het volledige pakket afwerken, zullen een bewijs van deelname ontvangen.

Momenteel wordt de online cursus maatschappelijke oriëntatie aangeboden in Vlaanderen in 23 talen. Minister Crevits wil stapsgewijs het aanbod in het land van herkomst in meerdere talen digitaal aanbieden en wil daar in het najaar mee starten. Voor deelnemers die minder digitaal vaardig zijn worden de mogelijkheden onderzocht om op afstand ondersteunding te bieden.

Proeftuinen

Het Agentschap Integratie en Inburgering organiseerde de voorbije jaren 3 proeftuinen in het Arabisch met deelnemers uit Marokko, Libanon en Jordanië. Die proeftuinen hebben waardevolle kennis opgeleverd over de doelgroepen, inhoud en organisatie van het aanbod in het land van herkomst. Uit het rapport blijkt onder meer dat de deelnemers heel tevreden zijn over het aanbod en de interactie met de groepen en de begeleider. De nood aan intensieve begeleiding is eerder beperkt, maar laagdrempelige ondersteuning is wel cruciaal om deelnemers toe te laten om het traject zelfstandig te doorlopen.

Link naar eindrapport over de proeftuinen >>

 

 

Nieuws

Minister Crevits benoemt aangewezen burgemeester Heuvelland niet

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om de aangewezen burgemeester van Heuvelland Wieland De Meyer niet te benoemen na een ongunstige adviezen van zowel de procureur des Konings West-Vlaanderen, de procureur-generaal van het Hof van Beroep te Gent, het Agentschap Binnenlands Bestuur als de West-Vlaamse gouverneur.

Moeilijkere integratie van vrouwen en kinderen met een buitenlandse herkomst: minister Crevits voorziet in meer ondersteuning voor steden en gemeenten.

Vanaf 2026 komt er vanuit Vlaanderen meer ondersteuning en begeleiding voor gemeenten en steden voor de integratie van vrouwen en meisjes van buitenlandse herkomst. De focus zal liggen op Nederlands, werk en onderwijs als aandachtsdomeinen. Dat heeft Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits beslist in het kader van het nieuw sociaal cohesieplan. Het moet meer vrouwen met een buitenlandse herkomst een volwaardige positie geven in onze samenleving met meer kansen om te participeren. 

13.552 leefloongerechtigden aan de slag na eerste oproep Lokaal Activeringspact

115 lokale besturen zijn er op 2 jaar tijd in geslaagd om 13.552 leefloongerechtigden te activeren. Dat gebeurde in het kader van de eerste oproep van het Lokaal Activeringspact. Met dat pact worden lokale besturen gemotiveerd om meer leefloongerechtigden te activeren naar werk.