357 extra onthaalouders kunnen overschakelen naar werknemersstatuut

Publicatiedatum

Deel dit artikel

357 VTE onthaalouders die dat willen, kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon. Ook het loon van de bestaande onthaalouders werknemers stijgt, daarover werden recent afspraken gemaakt binnen het paritair comité.

 

“Het werknemersstatuut biedt betere arbeidsvoorwaarden voor onthaalouders. Het neemt ook financiële druk weg omdat het inkomen niet bepaald wordt door het aantal kinderen dat zij opvangen, at op zijn beurt de kwaliteit van de kinderopvang ten goede komt. Als het van mij afhangt moet in de toekomst elke onthaalouder die dat wil, kunnen overschakelen naar het werknemersstatuut. Dit is alvast een belangrijke stap in de goede richting.” – Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits  

 

Vandaag werken ongeveer 1 op 7 onthaalouders in het werknemersstatuut. Het statuut zorgt voor inkomenszekerheid. Het biedt de mogelijkheid om als werknemer volledige en volwaardige sociale rechten op te bouwen en het vermindert de werkdruk doordat het vaste maandloon zekerheid biedt en in verhouding is met het voltijds opvangen van 4 kinderen. Het werknemersstatuut draagt op die manier bij aan het aantrekkelijker maken van het beroep van onthaalouder.

Eerder konden al 600 onthaalouders definitief omschakelen naar het werknemersstatuut. Het ging toen om de onthaalouders die deel hadden genomen aan een proefproject. De specifieke subsidie voor de kosten verbonden aan het werknemersstatuut werden toen omgezet in een reguliere subsidie. Op die manier konden onthaalouders die betrokken waren bij het proefproject ook na 31 maart in het werknemersstatuut aan de slag blijven.

Er komen daar nu zo’n 350 onthaalouders bij, dankzij de extra middelen die dit jaar voor de kinderopvang zijn uitgetrokken. In totaal gaat het om 7,5 miljoen. Onthaalouders die nu het sui generis statuut hebben en willen overschakelen of nieuwe kinderbegeleiders willen aanwerven met het werknemersstatuut kunnen tot 20 mei 2024 een aanvraag indien via de website van Kind en Gezin.

In totaal zullen zo bijna duizend onthaalouders overgestapt zijn naar het werknemersstatuut.

Extra loon

Ook voor alle andere onthaalouders in het werknemersstatuut is er goed nieuws: door de verhoging van de subsidies die in de septemberverklaring werd voorzien verhoogd hun inkomen vanaf januari met zo’n 100 euro netto per maand.

Nieuws

Zelfdoding bij jonge vrouwen blijft belangrijk aandachtspunt

In 2022 waren er in Vlaanderen 1.024 zelfdodingen. Dat is een stijging van 3,7% in vergelijking met 2020. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. Sinds 2020 is het aantal suïcides bij vrouwen met 17,8% gestegen. In 2021 was er nog een globale daling ten opzichte van 2020. Maar deze nieuwe cijfers van 2022 tonen aan dat zelfdoding een grote maatschappelijke uitdaging blijft. Daarom zet het actieplan suïcidepreventie in op verschillende nieuwe acties om de doelstelling van 10% minder sterfte door suïcide tegen 2030 te halen.

Weinig lege brooddozen, maar vooral ongezonde brooddozen: een one size fits all oplossing bestaat niet

Onderzoek van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw naar de inhoud van de brooddozen en naar de toegankelijkheid van schoollunch in Vlaamse basisscholen toont aan dat de meeste brooddozen van leerlingen gevuld zijn, maar een eerder ongezonde en niet-milieuverantwoorde maaltijd bevat. Minister Crevits is tevreden dat er eindelijk een objectief wetenschappelijk onderzoek is gebeurd naar de omvang van de lege brooddozenproblematiek. Het onderzoek toont aan dat er geen eenduidige oplossing bestaat of gewenst is.

Vlaamse Regering keurt proefproject goed voor elektronische monitoring bij jongeren

De Vlaamse Regering zet op voorstel van de Vlaamse ministers van Welzijn en Justitie Hilde Crevits en Zuhal Demir het licht op groen om elektronische monitoring mogelijk te maken voor jongeren die een delict plegen. De komende maanden wordt een proefproject opgestart, waarbij jeugdrechters in Antwerpen elektronische monitoring als reactie na een jeugddelict kunnen opleggen. Jongeren en hun directe omgeving worden daarbij gemonitord via een enkelband en intensief en op maat begeleid. Bij een positieve evaluatie na een periode van één jaar wordt elektronische monitoring stapsgewijs toegepast in andere gerechtelijke arrondissementen in Vlaanderen.