1700 studenten bachelor verpleegkunde krijgen opnieuw vergoeding van 1.000 euro

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Zo’n 1700 bachelorstudenten verpleegkunde die in het academiejaar 2022-2023 afstudeerden, zullen 1.000 euro ontvangen als tussenkomst in de onkosten van hun contractstage tijdens het laatste jaar van hun opleiding. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend gemaakt naar aanleiding van vragen van verschillende parlementsleden in de commissie Welzijn, Volksgezondheid en Gezin in het Vlaams parlement. De minister brengt het dossier binnenkort op de Vlaamse Regering.  

“Het is belangrijk dat jongeren kiezen voor een job in de zorgsector en verpleegkunde studeren. Daarom zetten we in op het aantrekkelijker maken van de job, maar ook op grotere waardering van de opleiding. De voorbije jaren kregen de afgestudeerde bachelorstudenten verpleegkunde een tussenkomst voor de onkosten van hun stage. Dit was in principe tijdelijk totdat er een duurzamere oplossing kon worden uitgewerkt. Dat is nog niet in orde, daarom wordt de tussenkomst nog eenmalig verlengd. We blijven in overleg met de sociale partners, omdat we geloven dat de omkadering van de stages beter moet kunnen.” - Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits 

Sinds de uitbreiding van de bacheloropleiding verpleegkunde naar 4 jaar (of 240 studiepunten) met een langere, intensievere contractstage in het vierde jaar, kent Vlaanderen een onkostenvergoeding van 1.000 euro toe aan studenten die hun studies met succes afgerond hebben.  

Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits maakt vandaag bekend dat ook voor 2023 de afgestudeerde studenten een tegemoetkoming van 1.000 euro krijgen. Alle studenten die in het academiejaar 2022-2023 aan een onderwijsinstelling in Vlaanderen hun diploma behaalden van bachelor in de verpleegkunde met een studieomvang van 240 studiepunten, waaronder een contractstage van 800 uur, komen in aanmerking. Het gaat over zo’n 1.700 studenten. 

Andere oplossing 

De vergoeding werd telkens verlengd in afwachting van de ontwikkeling van een duurzaam VIO-statuut in samenspraak met de werkgevers, het federale kabinet van de minister van Volksgezondheid en het onderwijsveld. VIO staat voor ‘verpleegkundige in opleiding’ en geeft de studenten in hun laatste opleidingsfase een uniek statuut, waarbij ze wel student blijven, maar toch meer verantwoordelijkheid en autonomie krijgen. Het overleg met de sociale partners over een kader voor een kwaliteitsvolle stages wordt verdergezet. 

Nieuws

Vlaamse Regering keurt proefproject goed voor elektronische monitoring bij jongeren

De Vlaamse Regering zet op voorstel van de Vlaamse ministers van Welzijn en Justitie Hilde Crevits en Zuhal Demir het licht op groen om elektronische monitoring mogelijk te maken voor jongeren die een delict plegen. De komende maanden wordt een proefproject opgestart, waarbij jeugdrechters in Antwerpen elektronische monitoring als reactie na een jeugddelict kunnen opleggen. Jongeren en hun directe omgeving worden daarbij gemonitord via een enkelband en intensief en op maat begeleid. Bij een positieve evaluatie na een periode van één jaar wordt elektronische monitoring stapsgewijs toegepast in andere gerechtelijke arrondissementen in Vlaanderen.

 

357 extra onthaalouders kunnen overschakelen naar werknemersstatuut

357 VTE onthaalouders die dat willen, kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon. Ook het loon van de bestaande onthaalouders werknemers stijgt, daarover werden recent afspraken gemaakt binnen het paritair comité.

 

Zorgzame Buurten krijgen positieve evaluatie, onderzoekers wijzen op belang van duurzame verankering voor de toekomst

Zorgzame Buurten slagen erin  informele netwerken op te richten en buurtbewoners te bereiken die anders niet bereikt of betrokken worden. Bewoners van een zorgzame buurt vinden ook sneller de weg naar professionele diensteverlening en professionals vinden elkaar sneller over de sectoren heen. Deze positieve evaluatie kregen gisteren meer dan 750 personen te horen tijdens het Symposium rond Zorgzame Buurten. Minister Crevits is tevreden, en ziet dat er dankzij de Zorgzame Buurten zaadjes zijn gepland waar nog meer buurten mee aan de slag kunnen om ook hun Zorgzame Buurt te organiseren. Op het symposium werd ook een toolbox voorgesteld waarmee de Zorgzame Buurten verder aan de slag kunnen en nieuwe buurten kunnen starten.