978.000 euro voor de bouw van lokaal dienstenscentrum in Lissewege

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun toe van 978.000 euro toe voor de bouw van een lokaal dienstencentrum in Lissewege bij Brugge. Het dienstencentrum zal deel uit maken van het grotere bouwproject Scharphout waar alle inwoners van de gemeente hun plek kunnen vinden.

In Lissewege zal het nieuwe lokale dienstencentrum deel uitmaken van het grotere project Scharphout. Dat biedt tal van voordelen omdat bijvoorbeeld de bibliotheek op dezelfde site zal liggen. Inwoners die nog thuis wonen, maar zorgbehoeften hebben, zullen er terecht kunnen voor een maaltijd, bepaalde zorgen en ook met zorgvragen. Dit alles heel bewust in de buurtwerking ingebed. Het wordt een bijzonder duurzaam project met de focus op circulair bouwen.” Hilde Crevits

 

Lokale dienstencentra hebben een belangrijke functie. In Lissewege bij Brugge is het de bedoeling om een sociaal kruispunt in de buurt te creëren waar bewoners met zorgvragen terecht kunnen. Personen met potentiële of beginnende zorgbehoeften kunnen er een warme maaltijd krijgen, schoonheidszorgen en er zullen zitdagen zijn door maatschappelijke werkers en zorgcoördinatoren om mensen op weg te helpen.  Buurtwerking vormt een belangrijke schakel. Door het gecombineerde aanbod van dienstencentrum, bibliotheek en sporthal kunnen de functies elkaar ondersteunen en aanvullen.

 

Het Mintus dienstencentrum Levensvreugde, nu nog gevestigd aan het Lisseweegs Vaartje, zal deel uitmaken van een groter project. Dat project omvat de sloop van bestaande gebouwen en de realisatie van een gebouwencomplex met lokaal dienstencentrum, bibliotheek, sporthal, jeugdlokalen en een herwerkt speel-, leer-en ontspanningslandschap. Het project schenkt een ruime buitenomgeving aan de buurt, en wil een verwelkomend gebouw zijn voor alle mensen van Lissewege: iedereen is welkom in deze ‘living van Lissewege’. De bouwmethode is een proefproject dat stoelt op de principes van circulair bouwen met oog voor zo veel mogelijk herbruikbare materialen en bouwelementen.

 

Het lokaal dienstencentrum zelf zal vlot bereikbaar zijn vanuit de grote welkomstruimte. Er zijn gespreks- en personeelsruimtes en aan aangrenzend is er een groot terras waar bezoekers gebruik kunnen van maken. De kostprijs van het dienstencentrum wordt geraamd op 2 miljoen euro. Via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden kent Vlaams minister Hilde Crevits een investeringssteun toe van 978.000 euro.

 

De werken zijn al in vergevorderde staat van onderhandeling en zouden nog starten voor het bouwverlof van 2024. De bouw van het hele project zal anderhalf jaar in beslag nemen. Oplevering is voorzien eind 2025.

Nieuws

Vlaamse Regering keurt proefproject goed voor elektronische monitoring bij jongeren

De Vlaamse Regering zet op voorstel van de Vlaamse ministers van Welzijn en Justitie Hilde Crevits en Zuhal Demir het licht op groen om elektronische monitoring mogelijk te maken voor jongeren die een delict plegen. De komende maanden wordt een proefproject opgestart, waarbij jeugdrechters in Antwerpen elektronische monitoring als reactie na een jeugddelict kunnen opleggen. Jongeren en hun directe omgeving worden daarbij gemonitord via een enkelband en intensief en op maat begeleid. Bij een positieve evaluatie na een periode van één jaar wordt elektronische monitoring stapsgewijs toegepast in andere gerechtelijke arrondissementen in Vlaanderen.

 

357 extra onthaalouders kunnen overschakelen naar werknemersstatuut

357 VTE onthaalouders die dat willen, kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon. Ook het loon van de bestaande onthaalouders werknemers stijgt, daarover werden recent afspraken gemaakt binnen het paritair comité.

 

Zorgzame Buurten krijgen positieve evaluatie, onderzoekers wijzen op belang van duurzame verankering voor de toekomst

Zorgzame Buurten slagen erin  informele netwerken op te richten en buurtbewoners te bereiken die anders niet bereikt of betrokken worden. Bewoners van een zorgzame buurt vinden ook sneller de weg naar professionele diensteverlening en professionals vinden elkaar sneller over de sectoren heen. Deze positieve evaluatie kregen gisteren meer dan 750 personen te horen tijdens het Symposium rond Zorgzame Buurten. Minister Crevits is tevreden, en ziet dat er dankzij de Zorgzame Buurten zaadjes zijn gepland waar nog meer buurten mee aan de slag kunnen om ook hun Zorgzame Buurt te organiseren. Op het symposium werd ook een toolbox voorgesteld waarmee de Zorgzame Buurten verder aan de slag kunnen en nieuwe buurten kunnen starten.