Minister Crevits kent ruim 750.000 euro toe voor Lokaal Dienstencentrum in Sint-Truiden

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van ruim 750.000 euro toe voor het nieuwe Lokaal Dienstencentrum Buur&Berg in de Clement Cartuyvelstraat in Sint-Truiden. Het Lokaal Dienstencentrum zal deel uitmaken van een nieuwe zorgzame buurt, ‘Buur&Berg’. Het past in het proefproject Onzichtbare Zorg in het hart van de stad.

“Vanuit Vlaanderen stimuleren we de zorg dichtbij. Lokale dienstencentra spelen hierbij een belangrijke rol omdat mensen er terecht kunnen voor informatie, voor zorg, maar ook om andere mensen te ontmoeten of samen activiteiten te volgen. Het project Onzichtbare Zorg in Sint-Truiden in het midden van de stad draagt daar zeker toe bij. Daar is ook goede infrastructuur voor nodig en dat komt er met het nieuwe Lokaal Dienstencentrum op Buur&Berg.” Hilde Crevits

 

Buur&Berg schrijft een vervolgverhaal boven op de fundamenten van de voormalige Sint-Anna site. Deze vernieuwde buurt biedt een unieke combinatie van wonen, werken en genieten. Het doel van het project is verbinding te creëren tussen diverse mensen, generaties en tal van zorgzame initiatieven. Het is een plek waar je levenslang kan wonen, ongeacht je gezinssituatie, leeftijd of de zorg die je nodig hebt. 

Het Lokaal Dienstencentrum wil een sleutelrol spelen in de realisatie van een warme en inclusieve buurt om de sociale cohesie te versterken en vereenzaming te doorbreken. Het is een gezamenlijk initiatief van het Sint-Trudo Ziekenhuis en VZW Wiric (zorg voor personen met een beperking). De Truienaar kan er terecht voor een lunch in een brasserie uitgebaat door Wiric, maar kan ook verbinden met anderen mensen tijdens verschillende activiteiten. Het Lokaal Dienstencentrum zal specifieke aandacht hebben voor gezondheid, gaande van hulp bij zorg- en ondersteuningsvragen tot preventie en het verstrekken van gezondheidsinformatie. Het gebouw omvat polyvalente ruimtes, een ontvangstruimte met brasserie, gespreksruimtes, keuken, sanitair en is geschakeld aan een plein en een publieke tuin.

De infrastructuur van het volledige project wordt gerealiseerd in een bouwblok omsloten door Stenaartberg, Abdijstraat, Clement Cartuyvelsstraat en de verbindingsweg tussen deze laatste twee. Het omvat woningen in verschillende maten en vormen, maar ook voldoende ruimte voor rust en groen, ontspanning en commerciële activiteiten. Om levenslang wonen mogelijk te maken, is een divers zorgaanbod aanwezig, waaronder een woonzorgcentrum (kleinschalig wonen voor mensen met dementie), centrum voor (oriënterend) kortverblijf, een centrum voor dagverzorging (ouderen), kinderopvang en dagateliers voor personen met een beperking. De partners die hiervoor de handen in elkaar slaan, zijn Sint-Trudo Ziekenhuis, Wiric, Integro, Ferm Thuiszorg, De Hummeltjes en Kairos (bouwpromotor).

De kostprijs van het Lokaal Dienstencentrum wordt geraamd op 2,1 miljoen euro. Vlaams minister Crevits kent via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden een investeringssteun toe van ruim 750.000 euro.

De werken zullen aanvatten in het najaar van 2024 en in twee delen worden uitgevoerd. De oplevering van het eerste deel, dat het volledige zorgprogramma en een stuk residentiële woningen omvat, is voorzien voor einde 2026. 

Voor meer informatie over de voortgang van het project, kan je terecht op de website www.buurenberg.be.

Nieuws

Vlaamse Regering keurt proefproject goed voor elektronische monitoring bij jongeren

De Vlaamse Regering zet op voorstel van de Vlaamse ministers van Welzijn en Justitie Hilde Crevits en Zuhal Demir het licht op groen om elektronische monitoring mogelijk te maken voor jongeren die een delict plegen. De komende maanden wordt een proefproject opgestart, waarbij jeugdrechters in Antwerpen elektronische monitoring als reactie na een jeugddelict kunnen opleggen. Jongeren en hun directe omgeving worden daarbij gemonitord via een enkelband en intensief en op maat begeleid. Bij een positieve evaluatie na een periode van één jaar wordt elektronische monitoring stapsgewijs toegepast in andere gerechtelijke arrondissementen in Vlaanderen.

 

357 extra onthaalouders kunnen overschakelen naar werknemersstatuut

357 VTE onthaalouders die dat willen, kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon. Ook het loon van de bestaande onthaalouders werknemers stijgt, daarover werden recent afspraken gemaakt binnen het paritair comité.

 

Zorgzame Buurten krijgen positieve evaluatie, onderzoekers wijzen op belang van duurzame verankering voor de toekomst

Zorgzame Buurten slagen erin  informele netwerken op te richten en buurtbewoners te bereiken die anders niet bereikt of betrokken worden. Bewoners van een zorgzame buurt vinden ook sneller de weg naar professionele diensteverlening en professionals vinden elkaar sneller over de sectoren heen. Deze positieve evaluatie kregen gisteren meer dan 750 personen te horen tijdens het Symposium rond Zorgzame Buurten. Minister Crevits is tevreden, en ziet dat er dankzij de Zorgzame Buurten zaadjes zijn gepland waar nog meer buurten mee aan de slag kunnen om ook hun Zorgzame Buurt te organiseren. Op het symposium werd ook een toolbox voorgesteld waarmee de Zorgzame Buurten verder aan de slag kunnen en nieuwe buurten kunnen starten.