Minister Crevits volgt Raad van State en zoekt oplossing voor actualisering van de persoonsvolgende budgetten

Publicatiedatum

Deel dit artikel

In het verleden heeft de Vlaamse regering beslist om de persoonsvolgende budgetten voor personen met een handicap aan te passen om ongelijkheden weg te werken en de budgetten eerlijker te kunnen verdelen. De Raad van State heeft gisteren, maandag 8 januari, geoordeeld dat deze regeling niet kan voor ongeveer 3.000 personen. Minister Crevits werkt daarom met het VAPH een plan van aanpak uit om de betrokken personen met een handicap toch de eerder toegewezen budgetten te geven.

“In december 2020 nam de Vlaamse Regering een beslissing over de laatste correctiefase om alle gebruikers met een gelijke zorgnood een gelijk budget te geven. Er werd ook een nieuwe methode van budgetbepaling ingevoerd. De Raad van State geeft nu aan dat deze regeling niet correct is voor een groep van ongeveer 3.000 personen. Ik zal dan ook samen met het VAPH bekijken hoe we dit zo snel mogelijk in orde kunnen brengen. Een moeilijke oefening, want deze uitspraak heeft ook een grote impact voor de mensen die door de nieuwe berekening net méér budget kregen doordat hun zorgzwaarte groot was. We gaan uiteraard geen budget afnemen. Maar we moeten regelgevend bekijken hoe we dit kunnen oplossen.”  -  Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits  

 

De verschillende correctiefases zijn gebeurd om de ongelijkheden bij de invoering van het persoonsvolgend budget in 2017 recht te zetten. Dat was onder meer op vraag van gebruikers en zorgaanbieders zelf en moest komaf maken met de historische verschillen in middelen tussen zorgaanbieders. Op die manier werd werk gemaakt van gelijkwaardige budgetten voor gelijkwaardige zorgprofielen en werd iedereen gelijk behandeld.

 

In totaal zijn er momenteel ruim 28.000 mensen die een persoonsvolgend budget krijgen. Deze uitspraak van de Raad van State heeft een impact op ongeveer 3.000 personen die voor 17 maart 2020 op de wachtlijst stonden om een budget te kunnen krijgen. Ruim 2.200 hiervan hadden eerder te horen gekregen dat ze een bepaald bedrag toegewezen kregen, door de nieuwe berekening kregen zij uiteindelijk minder bij de terbeschikkingstelling van hun budget. Ongeveer 700 mensen kregen door de nieuwe berekening meer.

 

De nieuwe berekening blijft wel bestaan voor de toekomst. De mensen die na 17 maart 2020 op de wachtlijst kwamen en mogelijk intussen een budget kregen, blijven hun budget volgens de nieuwe berekening behouden.

 

Minister Crevits zal zo snel mogelijk met het dossier naar de regering gaan om de beslissing van de Raad van State uit te voeren. Er wordt momenteel een plan voor aanpak opgesteld, waarbij ook gekeken wordt wat er retroactief kan gebeuren.

Nieuws

Vlaamse Regering keurt proefproject goed voor elektronische monitoring bij jongeren

De Vlaamse Regering zet op voorstel van de Vlaamse ministers van Welzijn en Justitie Hilde Crevits en Zuhal Demir het licht op groen om elektronische monitoring mogelijk te maken voor jongeren die een delict plegen. De komende maanden wordt een proefproject opgestart, waarbij jeugdrechters in Antwerpen elektronische monitoring als reactie na een jeugddelict kunnen opleggen. Jongeren en hun directe omgeving worden daarbij gemonitord via een enkelband en intensief en op maat begeleid. Bij een positieve evaluatie na een periode van één jaar wordt elektronische monitoring stapsgewijs toegepast in andere gerechtelijke arrondissementen in Vlaanderen.

 

357 extra onthaalouders kunnen overschakelen naar werknemersstatuut

357 VTE onthaalouders die dat willen, kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon. Ook het loon van de bestaande onthaalouders werknemers stijgt, daarover werden recent afspraken gemaakt binnen het paritair comité.

 

Zorgzame Buurten krijgen positieve evaluatie, onderzoekers wijzen op belang van duurzame verankering voor de toekomst

Zorgzame Buurten slagen erin  informele netwerken op te richten en buurtbewoners te bereiken die anders niet bereikt of betrokken worden. Bewoners van een zorgzame buurt vinden ook sneller de weg naar professionele diensteverlening en professionals vinden elkaar sneller over de sectoren heen. Deze positieve evaluatie kregen gisteren meer dan 750 personen te horen tijdens het Symposium rond Zorgzame Buurten. Minister Crevits is tevreden, en ziet dat er dankzij de Zorgzame Buurten zaadjes zijn gepland waar nog meer buurten mee aan de slag kunnen om ook hun Zorgzame Buurt te organiseren. Op het symposium werd ook een toolbox voorgesteld waarmee de Zorgzame Buurten verder aan de slag kunnen en nieuwe buurten kunnen starten.