Ruim 1,7 miljoen euro voor revalidatiecentrum Ter Linde in Puurs-Sint Amands

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringstoelage toe van ruim 1,7 miljoen euro voor een nieuwbouw voor het revalidatiecentrum Ter Linde in de wijk Kalfort in Puurs-Sint Amands. Het gaat om de bouw van een centrum voor ambulante revalidatie voor kinderen en jongeren met neurobiologische ontwikkelingsstoornissen zoals mentale ontwikkelingsretardatie, pervasieve ontwikkelingsstoornissen, leerstoornissen, taalstoornissen, motorische stoornissen, hyperkinetische stoornissen, stemmings- en gedragsstoornissen.

In Ter Linde worden momenteel wekelijks een 120-tal kinderen en jongeren onderzocht en/of behandeld. Er is nu de toelating voor een nieuwbouw om de recente capaciteitsuitbreidingen op te vangen.  Door het groeiend aantal personeelsleden en te behandelen jongeren is de huidige locatie in de Kapelstraat in Bornem te klein geworden. Bovendien is het gebouw verouderd. Er is gekozen voor een nieuwbouw in de Louis Van Kerckhovenstraat. Er komt een gebouw met een gelijkvloers en 2 verdiepingen met ruimte voor onder meer praktijk- als therapielokalen. De kostprijs voor de realisatie ligt op 3,6 miljoen euro. Vlaams minister Hilde Crevits kent een investeringssteun toe van ruim 1,7 miljoen euro. De Vlaamse investering gebeurt via VIPA, het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden.

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits: “Het revalidatiecentrum Ter Linde heeft al heel wat jaren op de teller. Er wordt gezorgd voor multidisciplinair onderzoek en multidisciplinaire revalidatie op maat voor elk kind, elke jongere. Na al die jaren met ook een stijgend aantal te behandelen jongeren, is het tijd voor een nieuwbouw in het belang van de jongeren en de medewerkers.”

De grond is aangeschaft en de akte is op 29 augustus 2023 ondertekend. Echter, tijdens het inspecteren van de site is er asbest in de grond aangetroffen, wat heeft geleid tot een diepere ontgraving. Gelukkig is deze fase nu succesvol afgerond. Onze volgende stap is om de overheidsopdracht voor aannemers te plaatsen.

Nieuws

Vlaamse Regering keurt proefproject goed voor elektronische monitoring bij jongeren

De Vlaamse Regering zet op voorstel van de Vlaamse ministers van Welzijn en Justitie Hilde Crevits en Zuhal Demir het licht op groen om elektronische monitoring mogelijk te maken voor jongeren die een delict plegen. De komende maanden wordt een proefproject opgestart, waarbij jeugdrechters in Antwerpen elektronische monitoring als reactie na een jeugddelict kunnen opleggen. Jongeren en hun directe omgeving worden daarbij gemonitord via een enkelband en intensief en op maat begeleid. Bij een positieve evaluatie na een periode van één jaar wordt elektronische monitoring stapsgewijs toegepast in andere gerechtelijke arrondissementen in Vlaanderen.

 

357 extra onthaalouders kunnen overschakelen naar werknemersstatuut

357 VTE onthaalouders die dat willen, kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon. Ook het loon van de bestaande onthaalouders werknemers stijgt, daarover werden recent afspraken gemaakt binnen het paritair comité.

 

Zorgzame Buurten krijgen positieve evaluatie, onderzoekers wijzen op belang van duurzame verankering voor de toekomst

Zorgzame Buurten slagen erin  informele netwerken op te richten en buurtbewoners te bereiken die anders niet bereikt of betrokken worden. Bewoners van een zorgzame buurt vinden ook sneller de weg naar professionele diensteverlening en professionals vinden elkaar sneller over de sectoren heen. Deze positieve evaluatie kregen gisteren meer dan 750 personen te horen tijdens het Symposium rond Zorgzame Buurten. Minister Crevits is tevreden, en ziet dat er dankzij de Zorgzame Buurten zaadjes zijn gepland waar nog meer buurten mee aan de slag kunnen om ook hun Zorgzame Buurt te organiseren. Op het symposium werd ook een toolbox voorgesteld waarmee de Zorgzame Buurten verder aan de slag kunnen en nieuwe buurten kunnen starten.