Al 420 woonzorgcentra nemen deel aan grootschalige bevraging van bewoners

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Tijdens het symposium van het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg maakte minister Crevits bekend dat er meer dan 400 woonzorgcentra deelnemen aan de grootschalige bevraging van de ervaringen rond leven, wonen en zorg van bewoners in de woonzorgcentra. Verschillende woonzorgcentra organiseren vandaag al gelijkaardige initiatieven, elk met hun eigenheid. Maar de Vlaamse Regering besliste om dit op een wetenschappelijke manier te organiseren. Ze werken hiervoor samen met het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg, het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Vlaamse Ouderenraad.

Minister Hilde Crevits: “We willen de kwaliteit van zorg, wonen en leven voor de bewoners in onze woonzorgcentra blijven verbeteren. Op die manier creëren we nog meer toegevoegde waarde aan een verblijf in onze Vlaamse woonzorgcentra. Om kwaliteit nog beter af te stemmen op de noden van de bewoners, hebben we hun mening nodig. Want hun ervaring is belangrijk.”

Het doel van dit project rond bewonersparticipatie is om een wetenschappelijk onderbouwd beeld te krijgen over hoe bewoners en hun naasten kwaliteit van leven, wonen en zorg in Vlaamse woonzorgcentra ervaren. We denken daarbij aan maaltijden, accommodatie, communicatie, omgang met personeel en medebewoners, privacy, algemeen welbevinden, autonomie …. Het biedt de bewoner inspraak in het beleid en moet de woonzorgcentra de nodige inzichten bieden om de kwaliteit van leven, wonen en zorg verder te verbeteren. Het moet er ook toe leiden dat de resultaten van de metingen op een juiste en betrouwbare manier met elkaar kunnen vergeleken worden, waarbij een lerend netwerk wordt opgezet en kennisuitwisseling gestimuleerd. Een deelname aan het project is geheel vrijwillig en kosteloos voor de woonzorgcentra. In ruil voor hun deelname ontvangen de woonzorgcentra een gepersonaliseerd rapport met feedback en kunnen ze deelnemen aan het lerend netwerk.

Er zijn ook al meer dan 400 vrijwilligers gevonden om deze bevragingen af te nemen. Zij volgen, met ondersteuning vanuit de Vlaamse Ouderenraad, een opleiding en gaan nadien naar verschillende woonzorgcentra te gaan om in gesprek met een twintigtal bewoners per voorziening. Sommigen zijn al op pad. Voor de bewoners die niet in staat zijn om een vragenlijst te beantwoorden, wordt een specifieke observatiemethodiek gebruikt om de door hen ervaren kwaliteit na te gaan. Wie interesse heeft, kan zich nog altijd kandidaat stellen via: https://kwaliteitsbevraging.be

Nieuws

Vlaamse Regering keurt proefproject goed voor elektronische monitoring bij jongeren

De Vlaamse Regering zet op voorstel van de Vlaamse ministers van Welzijn en Justitie Hilde Crevits en Zuhal Demir het licht op groen om elektronische monitoring mogelijk te maken voor jongeren die een delict plegen. De komende maanden wordt een proefproject opgestart, waarbij jeugdrechters in Antwerpen elektronische monitoring als reactie na een jeugddelict kunnen opleggen. Jongeren en hun directe omgeving worden daarbij gemonitord via een enkelband en intensief en op maat begeleid. Bij een positieve evaluatie na een periode van één jaar wordt elektronische monitoring stapsgewijs toegepast in andere gerechtelijke arrondissementen in Vlaanderen.

 

357 extra onthaalouders kunnen overschakelen naar werknemersstatuut

357 VTE onthaalouders die dat willen, kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon. Ook het loon van de bestaande onthaalouders werknemers stijgt, daarover werden recent afspraken gemaakt binnen het paritair comité.

 

Zorgzame Buurten krijgen positieve evaluatie, onderzoekers wijzen op belang van duurzame verankering voor de toekomst

Zorgzame Buurten slagen erin  informele netwerken op te richten en buurtbewoners te bereiken die anders niet bereikt of betrokken worden. Bewoners van een zorgzame buurt vinden ook sneller de weg naar professionele diensteverlening en professionals vinden elkaar sneller over de sectoren heen. Deze positieve evaluatie kregen gisteren meer dan 750 personen te horen tijdens het Symposium rond Zorgzame Buurten. Minister Crevits is tevreden, en ziet dat er dankzij de Zorgzame Buurten zaadjes zijn gepland waar nog meer buurten mee aan de slag kunnen om ook hun Zorgzame Buurt te organiseren. Op het symposium werd ook een toolbox voorgesteld waarmee de Zorgzame Buurten verder aan de slag kunnen en nieuwe buurten kunnen starten.