1,7 miljoen coronavaccins besteld, al ruim 400.000 vaccins geplaatst

Publicatiedatum

Tags

Preventie

Deel dit artikel

Er werden in Vlaanderen al ruim 1,7 miljoen coronavaccins besteld door lokale actoren waarvan er momenteel al ruim 400.000 werden geplaatst én geregistreerd. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Het gaat om 217.629 vaccins toegediend en geregistreerd door huisartsen, 117.330 bij apothekers, 49.067 in woonzorgcentra en nog ruim 19.000 in ziekenhuizen en op plaatsen zoals CAW’s, revalidatiecentra, bedrijfsgeneeskundige diensten en VAPH-zorgaanbieders.

 In totaal zijn er voor Vlaanderen ruim 2,8 miljoen coronavaccins beschikbaar voor de herfstvaccinatiecampagne 2023. De vaccinatie is aanbevolen voor iedereen van 65 jaar of ouder, mensen met een verzakte weerstand of met bepaalde gezondheidsaandoeningen, zwangere vrouwen en het personeel in de zorgsector. Dit zijn de zogenaamde prioritaire groepen. Vaccinatie is aanbevolen voor zo’n 2 miljoen Vlamingen. Deze keer gebeurt de vaccinatie hoofdzakelijk via de huisartsen, de apotheken en de thuisverpleegkundigen, via de eerstelijnsgezondheidszorg en niet in vaccinatiecentra zoals de vorige jaren.  

“Met de covid- en ook de griepvaccinatie willen we in de eerste plaats kwetsbare mensen beschermen tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en het risico om te overlijden aan covid of griep. Het najaar is de periode waarbij veel luchtweginfecties de ronde doen. Patiënten, chronisch zieken en kwetsbare burgers kunnen hun arts of apotheker contacteren om een afspraak voor vaccinatie te krijgen. Momenteel heeft een vijfde van prioritaire doelgroep een covidvaccin gekregen. We stellen vast dat de Vlamingen goed de weg vinden naar de huisarts of apotheker, ik wil hen dan ook bedanken voor de inzet tijdens deze campagne.” 

Nieuws

Vlaamse Regering keurt proefproject goed voor elektronische monitoring bij jongeren

De Vlaamse Regering zet op voorstel van de Vlaamse ministers van Welzijn en Justitie Hilde Crevits en Zuhal Demir het licht op groen om elektronische monitoring mogelijk te maken voor jongeren die een delict plegen. De komende maanden wordt een proefproject opgestart, waarbij jeugdrechters in Antwerpen elektronische monitoring als reactie na een jeugddelict kunnen opleggen. Jongeren en hun directe omgeving worden daarbij gemonitord via een enkelband en intensief en op maat begeleid. Bij een positieve evaluatie na een periode van één jaar wordt elektronische monitoring stapsgewijs toegepast in andere gerechtelijke arrondissementen in Vlaanderen.

 

357 extra onthaalouders kunnen overschakelen naar werknemersstatuut

357 VTE onthaalouders die dat willen, kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon. Ook het loon van de bestaande onthaalouders werknemers stijgt, daarover werden recent afspraken gemaakt binnen het paritair comité.

 

Zorgzame Buurten krijgen positieve evaluatie, onderzoekers wijzen op belang van duurzame verankering voor de toekomst

Zorgzame Buurten slagen erin  informele netwerken op te richten en buurtbewoners te bereiken die anders niet bereikt of betrokken worden. Bewoners van een zorgzame buurt vinden ook sneller de weg naar professionele diensteverlening en professionals vinden elkaar sneller over de sectoren heen. Deze positieve evaluatie kregen gisteren meer dan 750 personen te horen tijdens het Symposium rond Zorgzame Buurten. Minister Crevits is tevreden, en ziet dat er dankzij de Zorgzame Buurten zaadjes zijn gepland waar nog meer buurten mee aan de slag kunnen om ook hun Zorgzame Buurt te organiseren. Op het symposium werd ook een toolbox voorgesteld waarmee de Zorgzame Buurten verder aan de slag kunnen en nieuwe buurten kunnen starten.