Minder sterftes in tweede jaar van de covid-pandemie & herstel levensverwachting

Publicatiedatum

Deel dit artikel

In 2021, het tweede jaar van de covid-pandemie zijn er minder mensen gestorven dan in 2020. Dat maakt minister Crevits bekend, op basis van de officiële cijfers van het Departement Zorg. COVID-19 bleef in het tweede jaar van de covid-pandemie één van de belangrijkste doodsoorzaken. Maar de sterfte door covid daalde al sterk ten opzichte van 2020. De gemiddelde levensverwachting klom in 2021 opnieuw naar het peil van voor de pandemie.

“In 2020 en 2021 werden we zwaar getroffen door de coronacrisis, met een hoger aantal overlijdens. Het aantal overlijdens lag in 2021 lager dan in 2020. De vaccinatiecampagne in Vlaanderen die begin 2021 van start is gegaan, zal daar wellicht aan toe hebben bijdragen. We zien in 2021 al een herstel van de levensverwachting. Bij zowel jongens als meisjes is de levensverwachting in 2021 ongeveer terug op niveau van 2019, na de stevige dip in 2020. Een jongen die in 2021 geboren werd heeft een levensverwachting van 80,6 jaar. Meisjes hebben bij hun geboorte een levensverwachting van 85,0 jaar.” - Hilde Crevits, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

In 2021 stierven er 63.775 mensen. Dit zijn minder dan de 70.220 overlijdens in het covid-jaar 2020, wat het hoogste aantal was sinds de start van de registratie in Vlaanderen in 1993. Het aantal overlijdens in 2021 ligt wel nog steeds hoger dan in 2019 (61.753).

Oorzaken

Covid-19 veroorzaakte ook in 2021 het grootste aantal overlijdens. De sterfte door Covid-19 daalde in 2021 bij zowel mannen (-45%) als vrouwen (-56%) met ongeveer de helft ten opzichte van 2020. Het sterftecijfer van 2021 kwam daarmee terug meer in lijn met de trend van de periode 2012-2019 waarin we een geleidelijke daling van de gestandaardiseerde sterftecijfers observeerden.

Door de toenemende vergrijzing worden met de jaren meer overlijdens verwacht. Door voor leeftijd te standaardiseren, houden we rekening met de veroudering van de bevolking. Ook dan zien we in 2021 een daling van de sterfte in de gestandaardiseerde cijfers t.o.v. 2020, en een status quo tegenover 2019. Het hoge cijfer in 2020 is toe te schrijven aan de extra overlijdens door COVID-19 en ook in 2021 bleef COVID-19 in absolute aantallen de belangrijkste doodsoorzaak.

In Vlaanderen stierven de meeste mannen in 2021 door covid-19, longkanker en ischemische hartziekten. Vrouwen stierven toen vooral door hartdecompensatie en andere hartaandoeningen, COVID-19 en cerebrovasculaire aandoeningen.

Alle cijfers over sterfte in Vlaanderen op de website van Departement Zorg >>

Nieuws

Vlaamse Regering keurt proefproject goed voor elektronische monitoring bij jongeren

De Vlaamse Regering zet op voorstel van de Vlaamse ministers van Welzijn en Justitie Hilde Crevits en Zuhal Demir het licht op groen om elektronische monitoring mogelijk te maken voor jongeren die een delict plegen. De komende maanden wordt een proefproject opgestart, waarbij jeugdrechters in Antwerpen elektronische monitoring als reactie na een jeugddelict kunnen opleggen. Jongeren en hun directe omgeving worden daarbij gemonitord via een enkelband en intensief en op maat begeleid. Bij een positieve evaluatie na een periode van één jaar wordt elektronische monitoring stapsgewijs toegepast in andere gerechtelijke arrondissementen in Vlaanderen.

 

357 extra onthaalouders kunnen overschakelen naar werknemersstatuut

357 VTE onthaalouders die dat willen, kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon. Ook het loon van de bestaande onthaalouders werknemers stijgt, daarover werden recent afspraken gemaakt binnen het paritair comité.

 

Zorgzame Buurten krijgen positieve evaluatie, onderzoekers wijzen op belang van duurzame verankering voor de toekomst

Zorgzame Buurten slagen erin  informele netwerken op te richten en buurtbewoners te bereiken die anders niet bereikt of betrokken worden. Bewoners van een zorgzame buurt vinden ook sneller de weg naar professionele diensteverlening en professionals vinden elkaar sneller over de sectoren heen. Deze positieve evaluatie kregen gisteren meer dan 750 personen te horen tijdens het Symposium rond Zorgzame Buurten. Minister Crevits is tevreden, en ziet dat er dankzij de Zorgzame Buurten zaadjes zijn gepland waar nog meer buurten mee aan de slag kunnen om ook hun Zorgzame Buurt te organiseren. Op het symposium werd ook een toolbox voorgesteld waarmee de Zorgzame Buurten verder aan de slag kunnen en nieuwe buurten kunnen starten.