Minister Crevits investeert verder in preventie rond cocaïne

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bindt de strijd tegen cocaïne verder aan op het vlak van preventief gezondheidsbeleid. Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en Drugs krijgt middelen om op maat gerichte acties te lanceren en zo risicogroepen beter te informeren en te sensibiliseren over de effecten van cocaïnegebruik op korte en lange termijn.

“Cocaïne heeft zware gevolgen voor veel mensen, onder meer op het vlak van gezondheid. Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en Drugs is vertrouwd om gerichte preventieve acties op het getouw te zetten en gebruikers te informeren, en als dat nodig is verder op weg te helpen richting begeleiding. Er komt een bijkomend project om de kennis over de drug en het gebruik ervan te versterken en e-learning modules te organiseren.” Hilde Crevits

Het gebruik van cocaïne in Vlaanderen neemt toe. Volgens cijfers uit 2018 gebruikte in Vlaanderen 1,7% van de Vlamingen in de voorafgaande 12 maanden cocaïne tegenover 0,8% in 2008. Het gebruik ligt het hoogste in de groep mannen tussen de 25-34 jaar. Dat maakt dat veel mensen met vragen en bezorgdheden zitten. Er is nood aan laagdrempelige instrumenten om cocaïnegebruik te vermijden en om signalen voor problemen met cocaïnegebruik in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen.

 

Bijkomend project VAD

In Vlaanderen staat het Vlaams Expertisecentrum alcohol en andere drugs (VAD) in voor de preventie rond illegale drugs. Redenen om cocaïne te gebruiken zijn doorgaans: kunnen beantwoorden aan een hoge werk- en prestatiedruk, plezier verhogen in het uitgaansleven en als manier om met problemen om te gaan.

Uit onderzoek blijkt dat preventie van cocaïnegebruik complex is. Interventies op maat zijn aangewezen voor de doelgroepen die cocaïne gebruiken of interesse hebben om te gebruiken. De grootste groep personen die in Vlaanderen cocaïne gebruikt, zijn mannen tussen 25 en 34 jaar. Er komt een bijkomend project om risicogroepen te informeren en te sensibiliseren over de effecten van cocaïnegebruik op korte en lange termijn en de drempel voor hulpaanvragen te verlagen. Er gaat aandacht naar acties die niet-gebruik aanmoedigen en cocaïnegebruik trachten te voorkomen of uit te stellen, problemen met gebruik te verminderen en de gevolgen van cocaïnegebruik door vroegtijdig ingrijpen te beperken.

Concrete acties zijn:

  • Het ontwikkelen van 2 bijkomende kennisclips.
  • De kennistest en zelftest cocaïne op www.druglijn.be actualiseren. Dat zijn anonieme testen om bijvoorbeeld te weten hoe riskant je cocaïnegebruik is of te weten te komen hoeveel je weet over cocaïne.
  • Via ambassadeurs uit settings zoals het uitgaansleven en prestatiegevoelige werkcontexten digitaal materiaal verspreiden bij de doelgroepen. Anders dan bij fysieke peer-to-peer educatie, wil VAD online een grotere groep van mensen aanspreken die cocaïne gebruiken en zo hun kennis vergroten en doorverwijzen naar de kanalen waar ze hulp kunnen vinden.
  • De deskundigheid vergroten van verbindingspersonen die met de doelgroep in aanraking komen via online e-learning modules. Denk bijvoorbeeld aan arbeidsartsen of preventieadviseurs.

Kennisclips vaak bekeken

Dit project is een vervolg op een actie van VAD vorig jaar. Er werden toen 4 kennisclips ontwikkeld. Die clips werden doelgericht via Instagram en Facebook verspreid naar een selectieve doelgroep en werden positief onthaald. De evaluatie van het bereik en het doorklikpercentage van de kennisclips waren positief. Met de campagne werden meer dan 900.000 unieke personen bereikt, de filmpjes werden 3,5 miljoen keer bekeken. Op basis van de teasers werd 21.064 doorgeklikt naar de website van de Druglijn. Doordat de kennisclips gelinkt werden aan de zelftesten, zorgden ze op hun beurt voor een toename van het gebruik van de kennistests en zelftesten op de Druglijn: vervijfvoudiging van de kennistest, verviervoudiging van de zelftest.

Dit initiatief past binnen de uitwerking van het strategisch plan en de bijhorende gezondheidsdoelstelling “de Vlaming leeft gezonder in 2025” en is ook maatschappelijk een belangrijk thema. Voor dit project kent minister Crevits een bedrag van 313.000 euro toe.

Nieuws

Vlaamse Regering keurt proefproject goed voor elektronische monitoring bij jongeren

De Vlaamse Regering zet op voorstel van de Vlaamse ministers van Welzijn en Justitie Hilde Crevits en Zuhal Demir het licht op groen om elektronische monitoring mogelijk te maken voor jongeren die een delict plegen. De komende maanden wordt een proefproject opgestart, waarbij jeugdrechters in Antwerpen elektronische monitoring als reactie na een jeugddelict kunnen opleggen. Jongeren en hun directe omgeving worden daarbij gemonitord via een enkelband en intensief en op maat begeleid. Bij een positieve evaluatie na een periode van één jaar wordt elektronische monitoring stapsgewijs toegepast in andere gerechtelijke arrondissementen in Vlaanderen.

 

357 extra onthaalouders kunnen overschakelen naar werknemersstatuut

357 VTE onthaalouders die dat willen, kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon. Ook het loon van de bestaande onthaalouders werknemers stijgt, daarover werden recent afspraken gemaakt binnen het paritair comité.

 

Zorgzame Buurten krijgen positieve evaluatie, onderzoekers wijzen op belang van duurzame verankering voor de toekomst

Zorgzame Buurten slagen erin  informele netwerken op te richten en buurtbewoners te bereiken die anders niet bereikt of betrokken worden. Bewoners van een zorgzame buurt vinden ook sneller de weg naar professionele diensteverlening en professionals vinden elkaar sneller over de sectoren heen. Deze positieve evaluatie kregen gisteren meer dan 750 personen te horen tijdens het Symposium rond Zorgzame Buurten. Minister Crevits is tevreden, en ziet dat er dankzij de Zorgzame Buurten zaadjes zijn gepland waar nog meer buurten mee aan de slag kunnen om ook hun Zorgzame Buurt te organiseren. Op het symposium werd ook een toolbox voorgesteld waarmee de Zorgzame Buurten verder aan de slag kunnen en nieuwe buurten kunnen starten.