Minister Crevits kent 951.000 euro toe voor nieuw lokaal dienstencentrum in Lede

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun toe van 951.000 euro toe voor de bouw van een lokaal dienstencentrum in Lede. Lede heeft momenteel geen lokaal dienstencentrum en wil met deze realisatie haar zorgaanbod verruimen, vooral voor personen met een beginnende zorgbehoefte en met bijzondere aandacht voor de meest kwetsbare thuiswonende ouderen.

“Lokale dienstencentra vervullen een belangrijke rol in onze samenleving, zeker om ouderen de kans te geven langer thuis te wonen en ook aandacht te hebben voor de mantelzorgers. In Lede is het de bedoeling om in die waardevolle buurtzorg te voorzien. Het lokaal dienstencentrum wordt gebouwd vlak bij het woonzorgcentrum zodat verschillende vormen van zorgaanbod dicht bij elkaar komen te liggen. Vanuit Vlaanderen vinden we het belangrijk om voor dergelijke infrastructuur investeringssteun te bieden.” Hilde Crevits

 

In Lede ligt het accent van het zorgaanbod voor ouderen momenteel vooral op residentiële voorzieningen.  Er is de ambitie om het ouderenbeleid meer af te stemmen op de evoluerende maatschappij. Ouderen willen langer thuis wonen, maar hebben vaak nood aan een ontmoetingsplaats en een plaats waar ze hulp krijgen bij vragen. Vandaar de beslissing om een lokaal dienstencentrum te bouwen. Daar kunnen mensen met een beginnende zorgbehoefte terecht en zeker kwetsbare thuiswonende ouderen en hun mantelzorgers. Buurtgerichte zorg krijgt een belangrijke plaats om de sociale cohesie te versterken. Daarnaast voorziet de gemeente in een zorgloket en betaalbare huisvesting voor ouderen.

 

Het lokaal dienstencentrum en sociale seniorenflats komen in de buurt van het bestaande woonzorgcentrum Markizaat. Die keuze biedt tal van voordelen. Bestaande infrastructuur zoals het evenementenplein en groenzones kunnen gedeeld en dus beter benut worden en er is de link met andere al gerenoveerde gebouwen. Er wordt geen bijkomende ruimte aangesneden, want de gebouwen worden opgericht op dezelfde plaats als de oude afgebroken schoolgebouwen in de Willem de Bettelaan in Lede.

 

Het lokaal dienstencentrum komt op het gelijkvloers van een nieuw gebouw van maximaal 4 lagen. Er komen ontmoetings- en polyvalente ruimtes, gespreks- personeels- en logistieke ruimtes, sanitair en een terras. Het wordt een modern en duurzaam gebouw.

 

De kostprijs voor de bouw van het lokaal dienstencentrum wordt geraamd op bijna 1,6 miljoen euro. Via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden kent Vlaams minister Crevits een investeringssteun toe van 951.000 euro.

 

Onder voorbehoud zou de aanbesteding gebeuren voor het bouwverlof 2024. De gemeente hoopt de werken aan te kunnen vatten in oktober 2024 om deze in het najaar 2026 af te ronden.

Nieuws

Weinig lege brooddozen, maar vooral ongezonde brooddozen: een one size fits all oplossing bestaat niet

Onderzoek van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw naar de inhoud van de brooddozen en naar de toegankelijkheid van schoollunch in Vlaamse basisscholen toont aan dat de meeste brooddozen van leerlingen gevuld zijn, maar een eerder ongezonde en niet-milieuverantwoorde maaltijd bevat. Minister Crevits is tevreden dat er eindelijk een objectief wetenschappelijk onderzoek is gebeurd naar de omvang van de lege brooddozenproblematiek. Het onderzoek toont aan dat er geen eenduidige oplossing bestaat of gewenst is.

Vlaamse Regering keurt proefproject goed voor elektronische monitoring bij jongeren

De Vlaamse Regering zet op voorstel van de Vlaamse ministers van Welzijn en Justitie Hilde Crevits en Zuhal Demir het licht op groen om elektronische monitoring mogelijk te maken voor jongeren die een delict plegen. De komende maanden wordt een proefproject opgestart, waarbij jeugdrechters in Antwerpen elektronische monitoring als reactie na een jeugddelict kunnen opleggen. Jongeren en hun directe omgeving worden daarbij gemonitord via een enkelband en intensief en op maat begeleid. Bij een positieve evaluatie na een periode van één jaar wordt elektronische monitoring stapsgewijs toegepast in andere gerechtelijke arrondissementen in Vlaanderen.

 

357 extra onthaalouders kunnen overschakelen naar werknemersstatuut

357 VTE onthaalouders die dat willen, kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon. Ook het loon van de bestaande onthaalouders werknemers stijgt, daarover werden recent afspraken gemaakt binnen het paritair comité.