Minister Crevits trekt 1,4 miljoen euro uit voor de werking van het Vlaams Patiëntenplatform

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits voorziet ook voor dit jaar 1,4  miljoen euro voor de werking van het Vlaams Patiëntenplatform. Het Vlaams Patiëntenplatform vertegenwoordigt meer dan 125 patiëntenverenigingen om aan een betere levenskwaliteit van mensen met een chronische aandoening te bouwen. Samen met al hun leden geeft het Vlaams Patiëntenplatform een stem aan deze mensen en beschikken ze over veel informatie over leven met een chronische ziekte. Het Vlaams Patiëntenplatform formuleerde ook 5 strategische doelstellingen richting 2030.

Ruim 1 op de 5 Vlamingen heeft een chronische aandoening. Het  Vlaams Patiëntenplatform geeft mensen met een chronische ziekte een stem en streeft ernaar om de levenskwaliteit van die patiënten en hun omgeving te verbeteren. Daarbij kijken ze – en dat is belangrijk - ook naar de toekomst. Want deze stem moet in de toekomst een nog belangrijker plaats krijgen in onze gezondheidszorg. De patiënt moet de kans krijgen om de regie van de zorg en ondersteuning nog meer zelf in handen te nemen. Dat past helemaal in onze Vlaamse beleidsvisie om nog meer werk te maken van doelgerichte en geïntegreerde zorg. – Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits  

 

Het Vlaams Patiëntenplatform brengt patiëntenverenigingen samen rond gemeenschappelijke belangen van chronische patiënten. Het platform helpt om hun belangen aan te kaarten en om mogelijke oplossingen te bedenken. Op die manier willen ze op een constructieve wijze de belangen van mensen met een chronische ziekte verdedigen in alle levensdomeinen. Ze zijn ook een essentiële partner om patiëntenrechten breder bekend te maken en meer te laten gelden. Daarnaast biedt het platform de mogelijkheid om patiënten met elkaar in dialoog te laten gaan, om ervaringen uit te wisselen en wordt er nuttige en relevante informatie verzameld.

 

Toekomstvisie

Het Vlaams Patiëntenplatform werkt aan 5 strategische doelstellingen die bijdragen aan het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met een chronische ziekte. Die 5 strategische doelstellingen vormen eveneens de toekomstvisie van het patiëntenplatform. Het is dan ook om deze doelen te realiseren dat Vlaams minister Crevits 1,4 miljoen euro toekent aan het Vlaams Patiëntenplatform.

 

De volgende strategische doelstellingen wil het platform, samen met de patiëntenverenigingen, tegen 2030 waarmaken:

  1. Als de patiënt dat wenst, neemt die de eigen zorg in handen.
  2. De patiënt krijgt de best mogelijke zorg op de best mogelijke plaats.
  3. Zorg is toegankelijk en betaalbaar.
  4. In persoonlijke zorg  gaat de kwaliteit van leven en professionele expertise hand in hand.
  5. Handvaten op vlak van patiëntenparticipatie en lotgenotencontact zitten vervat in de persoonlijke zorg en in het gezondheids- en welzijnsbeleid.

 

Directeur Else Tambuyzer: “We vieren dit jaar onze 25ste verjaardag en zijn blij dat de Vlaamse overheid ons al die tijd steunde. Leven met een chronische aandoening brengt nog steeds heel wat knelpunten met zich mee. Denk maar aan werken in combinatie met een ziekte, het afsluiten van een betaalbare verzekering en alle vooroordelen die leven in de maatschappij. Samen met onze patiëntenverenigingen blijven we ons inzetten voor meer levenskwaliteit.”

 

In overleg met het Departement Zorg bereidt het Vlaams Patiëntenplatform zich ondertussen ook voor op een structurele rol binnen het Vlaamse zorg- en welzijnslandschap.

Nieuws

Vlaamse Regering keurt proefproject goed voor elektronische monitoring bij jongeren

De Vlaamse Regering zet op voorstel van de Vlaamse ministers van Welzijn en Justitie Hilde Crevits en Zuhal Demir het licht op groen om elektronische monitoring mogelijk te maken voor jongeren die een delict plegen. De komende maanden wordt een proefproject opgestart, waarbij jeugdrechters in Antwerpen elektronische monitoring als reactie na een jeugddelict kunnen opleggen. Jongeren en hun directe omgeving worden daarbij gemonitord via een enkelband en intensief en op maat begeleid. Bij een positieve evaluatie na een periode van één jaar wordt elektronische monitoring stapsgewijs toegepast in andere gerechtelijke arrondissementen in Vlaanderen.

 

357 extra onthaalouders kunnen overschakelen naar werknemersstatuut

357 VTE onthaalouders die dat willen, kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon. Ook het loon van de bestaande onthaalouders werknemers stijgt, daarover werden recent afspraken gemaakt binnen het paritair comité.

 

Zorgzame Buurten krijgen positieve evaluatie, onderzoekers wijzen op belang van duurzame verankering voor de toekomst

Zorgzame Buurten slagen erin  informele netwerken op te richten en buurtbewoners te bereiken die anders niet bereikt of betrokken worden. Bewoners van een zorgzame buurt vinden ook sneller de weg naar professionele diensteverlening en professionals vinden elkaar sneller over de sectoren heen. Deze positieve evaluatie kregen gisteren meer dan 750 personen te horen tijdens het Symposium rond Zorgzame Buurten. Minister Crevits is tevreden, en ziet dat er dankzij de Zorgzame Buurten zaadjes zijn gepland waar nog meer buurten mee aan de slag kunnen om ook hun Zorgzame Buurt te organiseren. Op het symposium werd ook een toolbox voorgesteld waarmee de Zorgzame Buurten verder aan de slag kunnen en nieuwe buurten kunnen starten.