Minister Crevits verhoogt toezicht voor commerciële groep Korian

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Het Departement Zorg plaatst vandaag enkele woonzorgcentra die onder de Groep Korian vallen onder verhoogd toezicht. Er vindt ook een risicoanalyse van de voorzieningen van Korian plaats. Vorige week maakte de Groep Korian in Frankrijk bekend dat ze voor de activiteiten in België en Nederland een overnemer zoekt. Om een goede zorg voor de bewoners te kunnen garanderen, wil Minister Crevits daarom naast het bestaande toezicht extra waarborgen  inbouwen en vraagt ze aan de rechtbank om ook een voorlopig bewindvoerder te laten aanstellen.

“De zorg voor bewoners in de woonzorgcentra is zeer belangrijk en prioritair. De verkoop van voorzieningen mag op geen enkele moment een negatieve impact  hebben op de bewoners en hun omgeving. Om daar mee op toe te zien, zal ik vragen om een voorlopig bewindvoerder aan te stellen. Op die manier kunnen de belangen van de bewoners en de overheid  bewaakt worden. Daarnaast gebeurt er ook een risicoanalyse van alle voorzieningen van Korian om meer zekerheid te krijgen over de zorg voor de bewoners. Want er zijn vandaag 3 voorzieningen onder verhoogd toezicht geplaatst, wat het totaal op 5 brengt.” -  Hilde Crevits

Verhoogd toezicht

Korian heeft momenteel 78 woonzorgcentra in Vlaanderen, wat overeenkomt met ongeveer 9% van alle erkende Vlaamse woonzorgcentra. Eerder stonden al 2 voorzieningen onder verhoogd toezicht, vandaag komen daar 3 voorzieningen bij. Het gaat om aanhoudende tekorten op vlak van de zorg voor de bewoners waarvoor de voorzieningen een remediëringsplan voor moeten indienen. Dat wordt verder opgevolgd door het Departement Zorg.

Minister Crevits liet daarom ook een risicoanalyse uitvoeren van alle voorzieningen. Op basis daarvan gebeurden vandaag 11 bijkomende inspecties in enkele voorzieningen.

Bewindvoerder

Een overname of verkoop zorgt voor onzekerheid, daarom wil de minister een extra paar onafhankelijke ogen toevoegen om toe te zien op de belangen van de bewoners en de overheid. Daartoe zal de minister aan de rechtbank vragen om een voorlopig bewindvoerder te laten aanstellen die toezicht kan houden. De focus moet liggen op de kwaliteit van de zorg en de belangen van de bewoners.

Een recente financiële inspectie heeft geen verontrustende signalen gegeven, maar minister Crevits voorziet wel dat de groep verder nauwgezet opgevolgd wordt via het bestaande systeem van (financiële) knipperlichten. Als er een indicatie is, zal opnieuw een financiële inspectie uitgevoerd worden.

Er is geen sprake van sluiting of overnames van voorzieningen. We willen evenwel de vinger aan de pols houden en zullen indien nodig vragen aan het departement om extra maatregelen op te leggen.

Nieuws

Vlaamse Regering keurt proefproject goed voor elektronische monitoring bij jongeren

De Vlaamse Regering zet op voorstel van de Vlaamse ministers van Welzijn en Justitie Hilde Crevits en Zuhal Demir het licht op groen om elektronische monitoring mogelijk te maken voor jongeren die een delict plegen. De komende maanden wordt een proefproject opgestart, waarbij jeugdrechters in Antwerpen elektronische monitoring als reactie na een jeugddelict kunnen opleggen. Jongeren en hun directe omgeving worden daarbij gemonitord via een enkelband en intensief en op maat begeleid. Bij een positieve evaluatie na een periode van één jaar wordt elektronische monitoring stapsgewijs toegepast in andere gerechtelijke arrondissementen in Vlaanderen.

 

357 extra onthaalouders kunnen overschakelen naar werknemersstatuut

357 VTE onthaalouders die dat willen, kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon. Ook het loon van de bestaande onthaalouders werknemers stijgt, daarover werden recent afspraken gemaakt binnen het paritair comité.

 

Zorgzame Buurten krijgen positieve evaluatie, onderzoekers wijzen op belang van duurzame verankering voor de toekomst

Zorgzame Buurten slagen erin  informele netwerken op te richten en buurtbewoners te bereiken die anders niet bereikt of betrokken worden. Bewoners van een zorgzame buurt vinden ook sneller de weg naar professionele diensteverlening en professionals vinden elkaar sneller over de sectoren heen. Deze positieve evaluatie kregen gisteren meer dan 750 personen te horen tijdens het Symposium rond Zorgzame Buurten. Minister Crevits is tevreden, en ziet dat er dankzij de Zorgzame Buurten zaadjes zijn gepland waar nog meer buurten mee aan de slag kunnen om ook hun Zorgzame Buurt te organiseren. Op het symposium werd ook een toolbox voorgesteld waarmee de Zorgzame Buurten verder aan de slag kunnen en nieuwe buurten kunnen starten.