Minister Hilde Crevits kent investeringssteun toe voor lokaal dienstencentrum in Zonnebeke

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun toe van 756.000 euro voor de verbouwing van Villa Zonnedaele tot een lokaal dienstencentrum in Zonnebeke. Dat landhuis dateert van 1933 en ligt in het mooie kasteelpark. Na de verbouwing zal iedereen er welkom zijn en kan er meer buurgericht gewerkt worden.

“Zonnebeke was er enkele jaren geleden als de kippen bij om zich kandidaat te stellen als Zorgzame Buurt. Jong en oud helpen er elkaar en solidariteit en een sterk sociaal weefsel staan er centraal. Met de realisatie van een lokaal dienstencentrum zet de gemeente een belangrijke nieuwe stap voor haar inwoners. Het wordt een warme ontmoetingsplaats voor jong en oud met vooral aandacht voor zij die meest kwetsbaar zijn.” Hilde Crevits

 

Zonnebeke heeft momenteel geen lokaal dienstencentrum. Dat verandert, want de plannen voor een gastvrij en toegankelijk lokaal dienstencentrum zijn nu heel concreet. Het doel is om tot meer buurtgerichte zorg te komen en zeker kwetsbare mensen te bereiken. Iedereen zal er welkom zijn. Buurtbewoners of voorbijgangers om er de krant te lezen of een kopje koffie te drinken, senioren voor workshops, vrijwilligers van het zorgnetwerk die er een vaste stek krijgen, de jeugd voor cursussen of optredens, koppeltjes die er willen trouwen enz.

Er is met Villa Zonnedaele gekozen voor het mooie, historische pand in het kasteeldomein in de Berten Pilstraat in Zonnebeke. De villa is wel in slechte staat en een grondige renovatie dringt zich op. Er komen een buurtsalon, gespreksruimtes, ruimtes voor workshops, een ceremoniële ruimte , bergruimtes, sanitair enz. De uitbreiding is beperkt gehouden tot één bouwlaag en ontworpen als een lichte houten aanbouw dat past in bij het geheel van het landhuis. Het imposante landhuis wordt zo ingericht tot een warm en open huis. Het is centraal gelegen dicht bij gemeentelijke voorzieningen en openbaar vervoer.

De kosten van de werken wordt geraamd op bijna 2,6 miljoen euro. Via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden kent Vlaams minister Hilde Crevits een investeringssteun toe van 756.000 euro toe.

De werkzaamheden aan het gebouw zullen begin 2024 starten. Het is de doelstelling om in de loop van de zomer van 2025 het vernieuwde gebouw in gebruik te nemen.

“We zijn de minister dankbaar voor deze ondersteuning vanuit het Vlaams Infrastructuurfonds. Het betekent dat de Vlaamse Overheid de renovatie van het landhuis tot een warme en laagdrempelige ontmoetingsplek sterk waardeert. De ondersteuning geeft de herbestemming van de statige villa (financieel) een sterke duw in de rug. Na de realisatie komt het gebouw echt ten volle ten dienste van onze inwoners te staan. Zonder twijfel wordt het één van de warme ankerpunten in onze gemeente.” aldus schepen voor sociale zaken, Joachim Jonckheere.

Nieuws

Vlaamse Regering keurt proefproject goed voor elektronische monitoring bij jongeren

De Vlaamse Regering zet op voorstel van de Vlaamse ministers van Welzijn en Justitie Hilde Crevits en Zuhal Demir het licht op groen om elektronische monitoring mogelijk te maken voor jongeren die een delict plegen. De komende maanden wordt een proefproject opgestart, waarbij jeugdrechters in Antwerpen elektronische monitoring als reactie na een jeugddelict kunnen opleggen. Jongeren en hun directe omgeving worden daarbij gemonitord via een enkelband en intensief en op maat begeleid. Bij een positieve evaluatie na een periode van één jaar wordt elektronische monitoring stapsgewijs toegepast in andere gerechtelijke arrondissementen in Vlaanderen.

 

357 extra onthaalouders kunnen overschakelen naar werknemersstatuut

357 VTE onthaalouders die dat willen, kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon. Ook het loon van de bestaande onthaalouders werknemers stijgt, daarover werden recent afspraken gemaakt binnen het paritair comité.

 

Zorgzame Buurten krijgen positieve evaluatie, onderzoekers wijzen op belang van duurzame verankering voor de toekomst

Zorgzame Buurten slagen erin  informele netwerken op te richten en buurtbewoners te bereiken die anders niet bereikt of betrokken worden. Bewoners van een zorgzame buurt vinden ook sneller de weg naar professionele diensteverlening en professionals vinden elkaar sneller over de sectoren heen. Deze positieve evaluatie kregen gisteren meer dan 750 personen te horen tijdens het Symposium rond Zorgzame Buurten. Minister Crevits is tevreden, en ziet dat er dankzij de Zorgzame Buurten zaadjes zijn gepland waar nog meer buurten mee aan de slag kunnen om ook hun Zorgzame Buurt te organiseren. Op het symposium werd ook een toolbox voorgesteld waarmee de Zorgzame Buurten verder aan de slag kunnen en nieuwe buurten kunnen starten.