Vlaams minister Crevits wil dagprijzen aanpassen voor slachtoffers van intrafamiliaal geweld die terecht moeten in een vluchthuis

Publicatiedatum

Deel dit artikel

 Vrouwen of mannen die door intrafamiliaal geweld niet langer thuis kunnen wonen, kunnen tijdelijk een onderkomen vinden in een vluchthuis of beveiligde opvang. De begeleiding in deze opvang gebeurt door het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW). Voor een verblijf in een vluchthuis wordt momenteel een dagprijs aangerekend. Afhankelijk van het inkomen van het slachtoffer komt het OCMW daar wel of niet in tussen. Minister Crevits wil dit nu aanpassen om de financiële drempels voor slachtoffers weg te nemen. De eerste drie maanden zal geen dagprijs meer aangerekend worden voor slachtoffers die omwille van onveiligheid hun normale leven niet kunnen verder zetten. Eind 2025 wordt geëvalueerd of dit voldoende is.

“Zelf ging ik onlangs nog op bezoek in een vluchthuis. Een heel indrukwekkend bezoek. Vrouwen die weg moeten vluchten om verschillende redenen en alles moeten achterlaten. Dat is ingrijpend, zeker ook als er kinderen bij betrokken zijn. Een financiële kost mag dan absoluut geen drempel zijn bij het zoeken naar bescherming en een tijdelijk onderkomen. Daarom hebben we samen met het CAW bekeken hoe we dit kunnen aanpassen. De meeste mensen blijven zo’n drie maanden in een vluchthuis, die periode wordt ook gebruikt om de begeleiding en opvolging goed te organiseren, en om een financiële regeling op maat uit te werken. Omdat de slachtoffers in die eerste periode al zoveel zorgen hebben, is het voorstel om de eerste drie maanden geen dagprijs meer aan te rekenen. Eind 2025 komt er een evaluatie om na te gaan of deze aanpassing voldoende is.”  Hilde Crevits, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Opvang

In een vluchthuis worden vrouwen of mannen opgevangen die nergens anders terecht kunnen. Er wordt altijd eerst gezocht naar minder ingrijpende maatregelen zoals ambulante hulp, ondersteuning in de omgeving of uithuiszetting van de partner. Een vluchthuis op een anoniem adres is dus de laatste optie, want het is een zeer ingrijpende maatregel. Mensen moeten vaak hun hele hebben en houden achterlaten, kunnen ook niet gaan werken en zien hun sociaal leven stilvallen. Dat heeft ook een grote financiële impact, omdat de lijnen met het sociaal netwerk, met de arbeidsplaats, met  de school van de kinderen, … doorgeknipt worden.

 

Dagprijzen

De CAW’s staan momenteel in voor de organisatie van de vluchthuizen. In totaal zijn er zo’n 115 bedden beschikbaar. De begeleiding die het CAW aanbiedt, wordt door Vlaanderen voorzien. Maar voor het verblijf zelf rekenen de CAW’s momenteel een dagprijs aan van 31,70 euro voor personen ouder dan 12 jaar en 19,49 euro voor personen jonger dan 12 jaar. Voor de meeste mensen komt het OCMW tussen in de betaling van de dagprijs, maar in de praktijk blijkt de financiële kost toch een drempel om ondersteuning te zoeken. Dat kan voor minister Crevits absoluut niet. In overleg met de CAW is daarom nu een plan van aanpak uitgetekend voor deze slachtoffers van intrafamiliaal geweld.

 

In 2022 werden zo’n 370 personen opgevangen, waarvan 51% kinderen. Vlaanderen zal in de toekomst de dagprijs voor de kinderen en volwassenen voor een periode van 12 weken opnemen. De eerste 12 weken vormen in de meeste gevallen een cruciale fase waarin mensen de mogelijkheid hebben om opnieuw financiële reserves op te bouwen en stappen richting re-integratie te zetten. 

 

Minister Crevits wil evalueren of deze aanpassing van de dagprijs voldoende ruimte biedt. Er zal ook afstemming zijn met de CAW’s hiervoor.

Nieuws

Vlaamse Regering keurt proefproject goed voor elektronische monitoring bij jongeren

De Vlaamse Regering zet op voorstel van de Vlaamse ministers van Welzijn en Justitie Hilde Crevits en Zuhal Demir het licht op groen om elektronische monitoring mogelijk te maken voor jongeren die een delict plegen. De komende maanden wordt een proefproject opgestart, waarbij jeugdrechters in Antwerpen elektronische monitoring als reactie na een jeugddelict kunnen opleggen. Jongeren en hun directe omgeving worden daarbij gemonitord via een enkelband en intensief en op maat begeleid. Bij een positieve evaluatie na een periode van één jaar wordt elektronische monitoring stapsgewijs toegepast in andere gerechtelijke arrondissementen in Vlaanderen.

 

357 extra onthaalouders kunnen overschakelen naar werknemersstatuut

357 VTE onthaalouders die dat willen, kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon. Ook het loon van de bestaande onthaalouders werknemers stijgt, daarover werden recent afspraken gemaakt binnen het paritair comité.

 

Zorgzame Buurten krijgen positieve evaluatie, onderzoekers wijzen op belang van duurzame verankering voor de toekomst

Zorgzame Buurten slagen erin  informele netwerken op te richten en buurtbewoners te bereiken die anders niet bereikt of betrokken worden. Bewoners van een zorgzame buurt vinden ook sneller de weg naar professionele diensteverlening en professionals vinden elkaar sneller over de sectoren heen. Deze positieve evaluatie kregen gisteren meer dan 750 personen te horen tijdens het Symposium rond Zorgzame Buurten. Minister Crevits is tevreden, en ziet dat er dankzij de Zorgzame Buurten zaadjes zijn gepland waar nog meer buurten mee aan de slag kunnen om ook hun Zorgzame Buurt te organiseren. Op het symposium werd ook een toolbox voorgesteld waarmee de Zorgzame Buurten verder aan de slag kunnen en nieuwe buurten kunnen starten.