Vlaams minister Hilde Crevits past indexeringsmechanisme voor infrastructuurinvesteringen van ziekenhuizen aan

Publicatiedatum

Deel dit artikel

De hoge inflatie heeft een grote impact op de kost van de infrastructuurinvesteringen van ziekenhuizen die de Vlaamse regering met het VIPA subsidieert. Daarom past Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits het huidige indexatiemechanisme voor de ziekenhuizen aan om de hoge inflatie en stijging van materiaalkosten op te vangen. De bedragen zullen in de toekomst voor de helft worden geïndexeerd op het moment van de start van de werken en voor de andere helft op het moment van de ingebruikname.

“Vorig jaar bereikte de inflatie haar hoogste peil in meer dan 40 jaar. Dit heeft ook een zware impact op de kost van bouw- en verbouwprojecten van ziekenhuizen. Om een antwoord te bieden op die hogere kosten passen we het indexeringsmechanisme van onze infrastructuursteun voor ziekenhuizen aan. Dit is nodig om ziekenhuizen te ondersteunen in het voorzien van toekomstgerichte, goede en kwaliteitsvolle infrastructuur waar mensen kunnen rekenen op goede zorg in de beste omstandigheden. Bovendien vermijden we zo dat hogere kosten worden doorgerekend aan de patiënten.” - Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits  

De Vlaamse Regering kent vandaag strategische forfaits toe aan ziekenhuizen voor de bouw van nieuwe infrastructuur en uitbreiding of renovatie van bestaande infrastructuur. Die forfaits zijn gebaseerd op bedragen per bed, plaats of eenheid die werden vastgesteld in 2017. Deze bedragen zijn sindsdien niet geïndexeerd, behalve de indexatie met de afgevlakte gezondheidsindex op 16% van het forfait vanaf de ingebruikname.

Deze indexatie dekt echter niet  de stijging tussen 2017 en vandaag van de bouwkosten. Vooral de recente infrastructuurinvesteringen kregen daardoor te maken met significante prijsstijgingen. Om hierop een antwoord te bieden, past Vlaams minister Hilde Crevits het indexeringsmechanisme van de strategische forfaits aan voor de dossiers waarvan de werken van start zijn gegaan vanaf 1 januari 2021 omdat de stijging van de prijzen dan op gang is gekomen.

In de toekomst zal VIPA daarom een gespreide indexering met de gezondheidsindex toepassen: 50% bij de start van de bouwwerken (aanvangsbevel) en 50% bij de ingebruikname. Het gaat om een investering waarvan de budgettaire kost geleidelijk oploopt in functie van de ingebruikname van nieuwe ziekenhuisinfrastructuur endie de financiële draagkracht van ziekenhuizen moet veiligstellen en zorgt dat de patiënt kan rekenen op een kwaliteitsvolle zorginfrastructuur. Het zal het ook mogelijk maken dat de ziekenhuizen leningen kunnen afsluiten voor hun infrastructuurinvesteringen.

Nieuws

Vlaamse Regering keurt proefproject goed voor elektronische monitoring bij jongeren

De Vlaamse Regering zet op voorstel van de Vlaamse ministers van Welzijn en Justitie Hilde Crevits en Zuhal Demir het licht op groen om elektronische monitoring mogelijk te maken voor jongeren die een delict plegen. De komende maanden wordt een proefproject opgestart, waarbij jeugdrechters in Antwerpen elektronische monitoring als reactie na een jeugddelict kunnen opleggen. Jongeren en hun directe omgeving worden daarbij gemonitord via een enkelband en intensief en op maat begeleid. Bij een positieve evaluatie na een periode van één jaar wordt elektronische monitoring stapsgewijs toegepast in andere gerechtelijke arrondissementen in Vlaanderen.

 

357 extra onthaalouders kunnen overschakelen naar werknemersstatuut

357 VTE onthaalouders die dat willen, kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon. Ook het loon van de bestaande onthaalouders werknemers stijgt, daarover werden recent afspraken gemaakt binnen het paritair comité.

 

Zorgzame Buurten krijgen positieve evaluatie, onderzoekers wijzen op belang van duurzame verankering voor de toekomst

Zorgzame Buurten slagen erin  informele netwerken op te richten en buurtbewoners te bereiken die anders niet bereikt of betrokken worden. Bewoners van een zorgzame buurt vinden ook sneller de weg naar professionele diensteverlening en professionals vinden elkaar sneller over de sectoren heen. Deze positieve evaluatie kregen gisteren meer dan 750 personen te horen tijdens het Symposium rond Zorgzame Buurten. Minister Crevits is tevreden, en ziet dat er dankzij de Zorgzame Buurten zaadjes zijn gepland waar nog meer buurten mee aan de slag kunnen om ook hun Zorgzame Buurt te organiseren. Op het symposium werd ook een toolbox voorgesteld waarmee de Zorgzame Buurten verder aan de slag kunnen en nieuwe buurten kunnen starten.