Vlaanderen investeert in centra voor herstelverblijf

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits heeft de Vlaamse Regering het licht op groen gezet voor investeringen in 15 centra voor herstelverblijf. Centra voor herstelverblijf vormen een belangrijke schakel voor patiënten in hun genezingsproces tussen het ziekenhuis en thuis waar zowel de federale als de Vlaamse regering in investeren.   

“In centra voor herstelverblijven kunnen mensen die herstellen van een operatie, een zware aandoening of een ongeval terecht voor opvang, verzorging en revalidatie. Een team van artsen, verpleegkundigen, sociaalassistenten of psychologen staan paraat om de herstelperiode in goede banen te leiden. In samenspraak hebben de federale en de Vlaamse Regering beslist om elk tegemoet te komen aan een deel van de kosten. Voor Vlaanderen betekent dit dat 15 centra vanaf dit jaar op een tegemoetkoming kunnen rekenen.” Hilde Crevits  

 

Centra voor herstelverblijf staan in voor de tijdelijke opvang en revalidatie van mensen die een heelkundige ingreep hebben ondergaan of in behandeling zijn voor een ernstige aandoening. Het gaat om patiënten die een ziekenhuisopname achter de rug hebben en/of geen ziekenhuis gebonden medische zorgen nodig hebben. Tijdens een herstelverblijf gaat er aandacht naar de revalidatie, zelfredzaamheid, zelfzorg en ondersteuning van de mantelzorg. 

 

Midden vorig jaar is er door de ministers van Volksgezondheid beslist om in een cofinanciering te voorzien voor de erkende centra voor herstelverblijf. Vlaanderen voorziet vanaf dit jaar in subsidies die dienen als tussenkomst voor de werkingskosten en bepaalde loonkosten. De werkingsmiddelen omvatten onder meer de loonkosten voor niet medisch/ondersteunend personeel, de verbruiksgoederen, de energiekosten enz. De zorgkosten worden gedeeltelijk gefinancierd door de federale overheid.  

 

Voor Vlaanderen gaat het concreet om 15 centra voor herstelverblijf met 833 erkende verblijfsplaatsen. Per erkende plaats wordt in een bedrag van 1.260 euro per jaar voorzien. Samen kunnen ze rekenen op ruim 1 miljoen euro. Het gaat om het Zorgverblijf Hooidonk in Zandhoven, Aquamarijn in Kasterlee, Heydeveld in Opwijk, Paaleyck in Kappelle-op-den-Bos, Moutershof in Meise, Melderthof in Lummen, ’t Neerhof in Brakel, Huis Coppens in Eeklo, Ter Lokeren in Lokeren, Lovenbos in Lievegem, Reva ter Sig in Lebbeke, De Mouterij in Aalst, Duneroze in De Haan, Ter Duinen in Nieuwpoort en Koninklijke Villa in Oostende. 

 

Nieuws

Vlaamse Regering keurt proefproject goed voor elektronische monitoring bij jongeren

De Vlaamse Regering zet op voorstel van de Vlaamse ministers van Welzijn en Justitie Hilde Crevits en Zuhal Demir het licht op groen om elektronische monitoring mogelijk te maken voor jongeren die een delict plegen. De komende maanden wordt een proefproject opgestart, waarbij jeugdrechters in Antwerpen elektronische monitoring als reactie na een jeugddelict kunnen opleggen. Jongeren en hun directe omgeving worden daarbij gemonitord via een enkelband en intensief en op maat begeleid. Bij een positieve evaluatie na een periode van één jaar wordt elektronische monitoring stapsgewijs toegepast in andere gerechtelijke arrondissementen in Vlaanderen.

 

357 extra onthaalouders kunnen overschakelen naar werknemersstatuut

357 VTE onthaalouders die dat willen, kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon. Ook het loon van de bestaande onthaalouders werknemers stijgt, daarover werden recent afspraken gemaakt binnen het paritair comité.

 

Zorgzame Buurten krijgen positieve evaluatie, onderzoekers wijzen op belang van duurzame verankering voor de toekomst

Zorgzame Buurten slagen erin  informele netwerken op te richten en buurtbewoners te bereiken die anders niet bereikt of betrokken worden. Bewoners van een zorgzame buurt vinden ook sneller de weg naar professionele diensteverlening en professionals vinden elkaar sneller over de sectoren heen. Deze positieve evaluatie kregen gisteren meer dan 750 personen te horen tijdens het Symposium rond Zorgzame Buurten. Minister Crevits is tevreden, en ziet dat er dankzij de Zorgzame Buurten zaadjes zijn gepland waar nog meer buurten mee aan de slag kunnen om ook hun Zorgzame Buurt te organiseren. Op het symposium werd ook een toolbox voorgesteld waarmee de Zorgzame Buurten verder aan de slag kunnen en nieuwe buurten kunnen starten.