Minister Crevits opent nieuw OverKop-huis in Zeebrugge en kondigt 18 nieuwe OverKop-huizen aan in Vlaanderen

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits heeft vandaag het nieuwe OverKop-huis in Zeebrugge officieel geopend. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor een fijne activiteit, maar vinden er ook een luisterend oor wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. De minister maakte er ook de uitbreiding bekend van de OverKop-huizen naar elke eerstelijnszone in Vlaanderen. Er zijn middelen om in 2024 al in 18 eerstelijnszones waar nu nog geen OverKophuis is een werking op te starten. Zo wil minister Crevits komend jaar al de kaap van 50 OverKop-huizen bereiken. 

“De OverKop-huizen bereiken jaarlijks duizenden jongeren. Enkele jaren geleden waren er 5 huizen in Vlaanderen, vandaag al meer dan 30 en we hebben de ambitie om in elk van de 60 eerstelijnszones in Vlaanderen een OverKop-huis op te starten. In 18 eerstelijnszones waar er vandaag nog geen OverKop-huis is, willen we het komend jaar al een werking op starten. In totaal zal Vlaanderen zo meer dan 50 OverKop-huizen tellen. Op die manier willen we ervoor zorgen dat jongeren dicht bij huis met hun zorgen terecht kunnen en een plek hebben waar ze terecht kunnen wanneer ze daar behoefte aan hebben.”  – Vlaams minister van Welzijn en Gezin Hilde Crevits 

 

“Wanneer we over OverKop-huizen spreken zijn we in de eerste plaats geneigd om te denken aan fysieke huizen waar jongeren terecht kunnen. Dit is slechts één onderdeel van het verhaal. Samen met het oprichten van een OverKop-Huis wordt er ook een Overkop Werking opgestart, een netwerk van diverse partners uit hulpverlening en gezondheidszorg die de handen in elkaar slaan om op maat van elke jongere een gepast aanbod te realiseren. Dankzij het verder uitrollen van de OverKop-Huizen, creëren we over gans Vlaanderen sterke netwerken van professionals, die lokaal en buurtgericht met onze jongeren aan de slag kunnen” - Bart Pauwels Algemeen Directeur CAW Noord-West-Vlaanderen

 

Een OverKop-huis is een ontmoetingsplek waar jongeren tot 25 jaar gewoon binnen en buiten kunnen lopen en allerlei leuke activiteiten doen wanneer ze daar nood aan hebben, zich even wat minder voelen of op zoek zijn naar een luisterend oor. De eerste vijf OverKop-huizen werden opgericht naar aanleiding van de Rode Neuzen Dag-actie in 2016 die meer aandacht vroeg voor jongeren met psychische problemen. De Vlaamse Regering heeft daarna beslist om in het kader van de Vlaamse Veerkracht de OverKop-huizen verder te ondersteunen en uit te breiden.  

 

OverKophuis in elke eerstelijnszone in Vlaanderen 

Vandaag zijn er OverKop-huizen in Aalst, Ronse, Tienen, Kortrijk, Menen, Gent, Wetteren, Genk, Bree, Hasselt, Sint-Truiden, Sint-Niklaas, Molenbeek, Schaarbeek, Mechelen, Lier, Mortsel, Willebroek, Peer, Pelt, Beringen, Lommel, Halle, Vilvoorde, Sint-Pieters-Leeuw, Ieper, Poperinge, Herentals, Zandhoven, Kalmthout, Oostende en Antwerpen. Met het nieuwe OverKophuis in Zeebrugge staat de teller op 34 OverKop-huizen in Vlaanderen en Brussel samen. 

Minister Crevits wil dat aantal fors optrekken. De ambitie is om in elke eerstelijnszone in Vlaanderen, dat zijn er in totaal 60, minstens één OverKop-huis te hebben. Op die manier hebben jongeren altijd dichtbij huis een plek waar ze terecht kunnen wanneer het even niet goed gaat en kunnen diverse welzijns- en zorgpartners binnen een eerstelijnszone de handen in elkaar slaan om op maat van elke jongere een gepast aanbod te realiseren.  

Vandaag hebben al 26 eerstelijnszones 1 of meerdere OverKop-huizen. Minister Crevits zal in een eerste fase een oproep lanceren naar de bestaande OverKopwerkingen om het komende jaar al in 18 eerstelijnszones een OverKopwerking op te starten. Het gaat over eerstelijnszones waar vandaag nog geen OverKop-huis is. Zo zijn er bijvoorbeeld nog mogelijkheden in Waregem, Roeselare, Leuven, Geraardsbergen, Diest, Maaseik en Turnhout. De bedoeling is om komend jaar al de kaap van 50 OverKop-huizen te bereiken. 

De uitbreiding past in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp van minister Crevits dat, naast maatregelen in de crisis- en gespecialiseerde jeugdhulp ook sterk inzet op preventie. 

Nieuw is ook dat OverKop-huizen in aanmerking zullen komen voor infrastructuursubsidies (VIPA) van de Vlaamse overheid, dat heeft de Vlaamse regering vrijdag definitief beslist.

 

 

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.