Hilde Crevits

Viceminister-president en Vlaams minister van Binnenland, Steden- & Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie & Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij

 

Hallo, ik ben Hilde.

Echtgenote, dochter, mama van 2 en oma van 2 schatten van kleinkinderen. Sinds 30 september 2024 ben ik viceminister-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Binnenland, Steden- & Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie & Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij. 

Ik ben geboren en getogen in Torhout en ben momenteel ook de fiere voorzitter van de Torhoutse gemeenteraad. Tussen het werk en tijd voor mijn familie door, maak ik vooral tijd vrij voor sport. Lopen, fietsen, wandelen… de ultieme ontspanning en goed voor het fysiek én mentale welzijn!

Professionele loopbaan

Advocaat

Sinds 1 oktober 1990: Advocaat aan de balie te Brugge

Wetenschappelijke loopbaan

Van september 1990 tot mei 1996: deeltijds assistent bij de Vakgroep Burgerlijk Recht van de Rechtsfaculteit van de Universiteit Gent en dit onder leiding van Prof. Dr. Hubert BOCKEN. In hoofdzaak werd gewerkt aan de opmaak van een databank milieurechtspraak.

Van mei 1996 tot november 1996 werkzaam als deeltijds (50%) kabinetsmedewerker verkeersveiligheid bij Burgemeester Moenaert te Brugge.

Politieke loopbaan

Van 25 oktober 2000 tot 7 juli 2004: provincieraadslid voor West-Vlaanderen

Van 1 januari 2001 t.e.m. 31 december 2006: Schepen van de stad Torhout met als bevoegdheden:

    • openbare werken
    • wijk- en stadskernvernieuwing
    • stadspatrimonium
    • energie- en nutsvoorzieningen
    • milieu (bosbeheer, groenbeleid, parken en plantsoenen, riolering, vuilverwerking en -verwijdering, waterzuivering, wegbermbeheer, milieuvergunningen)
    • rechtsgeschillen

Van 2 januari 2007 tot 28 juni 2007: Eerste Schepen van de stad Torhout met als bevoegdheden:

    • openbare werken en woonbeleid
    • leefmilieu, natuurzorg en milieuvergunningen
    • wijkgezelligheid en stadskernverfraaiing
    • stadspatrimonium
    • informatie en inspraakbeleid
    • energie- en nutsvoorzieningen
    • rechtsgeschillen

Van 7 juli 2004 tot 28 juni 2007: Vlaams volksvertegenwoordiger kieskring provincie West-Vlaanderen

Van 28 juni 2007 tot 13 juli 2009: Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur

Van 13 juli 2009 tot 25 juli 2014 : Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken

Van 25 juli 2014 tot 2 oktober 2019 : viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs

Van 2 oktober 2019 tot 18 mei 2022: Viceminister-president van de Vlaamse regering en Vlaams minsister van Economie, Innovatie, Sociale Economie, Landbouw en Visserij 

Van 18 mei 2022 tot 30 september 2024: viceminister-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Visserij

Sinds 30 september 2024: viceminister-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Binnenland, Steden- & Plattelandsbeleid, Samenleven, Integratie & Inburgering, Bestuurszaken, Sociale Economie en Zeevisserij

Sinds 28 januari 2019 : gemeenteraadsvoorzitter in Torhout

Nieuws

‘Klopt da wel?’: Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

MINISTER CREVITS LANCEERT CAMPAGNE TEGEN FAKE NEWS OP SCHOOLTOILET

Fake news, clickbait, deepfakes … Op sociale media en YouTube circuleert veel desinformatie. Bijna de helft van de Vlaamse jongeren maakt zich zorgen over misleidende berichten. Toch zegt 40% van hen nooit of zelden de betrouwbaarheid van een nieuwsbericht te checken. Om dat bewustzijn aan te scherpen, lanceerde minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits vandaag in Leiepoort campus Sint-Theresia in Deinze de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’. Die wil jongeren bewustmaken van de valkuilen van online desinformatie in de constante stroom aan berichten die ze online tegenkomen. Samen met Mediawijs, WAT WAT, Klasse en content creator Maximiliaan Verheyen als ambassadeur, wil de Vlaamse overheid hen aanmoedigen om kritischer om te gaan met wat ze online lezen, kijken en delen. 

Vlaams minister Hilde Crevits investeert 30 miljoen in 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits heeft vandaag haar beleidsnota ‘sociale economie 2024-2029’ voorgesteld in het Vlaams Parlement. Met een investering van 30 miljoen creëert minister Crevits de komende legislatuur minstens 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie, in het bijzonder in het collectief maatwerk in Vlaanderen. Er komen ook gerichte campagnes om de samenwerking tussen de sociale en reguliere economie te verbeteren en het potentieel van de sterke Vlaamse sociale economie-ondernemingen ten volle te benutten.

Nederlands als belangrijkste troef voor Vlaams inburgerings- en integratiebeleid

De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving. 

Minister Crevits trekt kaart van sterke lokale besturen

Efficiëntere samenwerkingsverbanden tussen overheden, evenwichtigere herverdeling van financiële middelen voor lokale besturen en extra aandacht voor het statuut van mandatarissen. Vlaams minister voor Binnenland en Bestuurszaken Hilde Crevits zet de krijtlijnen voor de komende jaren uit in haar beleidsnota voor 2024-2029.  

Minister Crevits: “Toegang tot viswateren met voldoende quota is voor Belgische vissers cruciaal”

De toegang tot de viswateren blijven garanderen met voldoende quota, een duurzame visserijsector en aandacht voor de sociale uitdagingen waarmee het beroep van visser te kampen heeft. Dat zijn de drie elementen die een rode draad vormen in het beleid van Vlaams minister voor Visserij Hilde Crevits voor de komende jaren. Ook de rol van innovatie is belangrijk.  De minister wil dé ambassadeur van de vissers zijn en de vis gevangen door onze vissers bij de consument aanprijzen als een gezonde, lekkere en duurzame klassieker op het weekmenu.

Minister Crevits en vertegenwoordigers van de levensbeschouwingen roepen op tot een verdraagzame en tolerante samenleving

Vlaams minister van Samenleven Hilde Crevits ontmoette deze namiddag de VILD, de Vlaamse Interlevensbeschouwelijke Dialoog. Dat zijn de vertegenwoordigers van de levensbeschouwingen in ons land. Samen komen ze naar buiten met een gezamenlijke verklaring voor een oproep tot een verdraagzame en tolerante samenleving waar iedereen zichzelf kan zijn.

Minister Crevits kent 264.000 euro toe voor fietspaden langs de Rostockweg in de Antwerpse haven

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits kent aan het havenbestuur Antwerpen-Brugge een subsidie van 264.000 euro toe voor de aanleg van enkelrichtingsfietspaden langs de Rostockweg zodat de verkeersveiligheid van de fietsers verhoogt. De middelen komen uit het Kopenhagenplan van de Vlaamse Regering met als doel investeringen in fietsinfrastructuur te ondersteunen.

258 extra plaatsen voor arbeidsmatige activiteiten in de sociale economie

Vlaams minister voor Sociale Economie Hilde Crevits kent 258 extra plaatsen, verspreid over heel Vlaanderen, toe voor arbeidsmatige activiteiten in de sociale economie. Het gaat om een totale investering van 817.000 euro. Arbeidsmatige activiteiten zijn vrijwillige activiteiten die verricht worden door personen die door een gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking (nog) niet of niet meer in een betaalde job terechtkunnen.

Minister Crevits kent 150.000 euro toe voor fietsinfrastructuur in Lokeren

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits kent een subsidie toe van 150.000 euro voor de verbetering van de fietsinfrastructuur bij de heraanleg van de Rozenstraat in Lokeren. De middelen komen uit het Kopenhagenplan van de Vlaamse Regering. Dat heeft als doel lokale besturen en provincies te ondersteunen bij investeringen in fietsinfrastructuur en fietssnelwegen.

Minister Crevits kent 311.000 euro toe voor de fietssnelweg Vrijbosroute tussen Langemark-Poelkapelle en Kortemark

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits kent een subsidie toe van 311.000 aan de provincie West-Vlaanderen voor ingrepen en de verharding van de Vrijbosroute tussen Langemark-Poelkapelle en Kortemark. De middelen komen uit het Kopenhagenplan van de Vlaamse Regering. Dat heeft als doel lokale besturen en provincies te ondersteunen bij investeringen in fietsinfrastructuur en fietssnelwegen.