357 extra onthaalouders kunnen overschakelen naar werknemersstatuut

Publicatiedatum

Deel dit artikel

357 VTE onthaalouders die dat willen, kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon. Ook het loon van de bestaande onthaalouders werknemers stijgt, daarover werden recent afspraken gemaakt binnen het paritair comité.

 

“Het werknemersstatuut biedt betere arbeidsvoorwaarden voor onthaalouders. Het neemt ook financiële druk weg omdat het inkomen niet bepaald wordt door het aantal kinderen dat zij opvangen, at op zijn beurt de kwaliteit van de kinderopvang ten goede komt. Als het van mij afhangt moet in de toekomst elke onthaalouder die dat wil, kunnen overschakelen naar het werknemersstatuut. Dit is alvast een belangrijke stap in de goede richting.” – Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits  

 

Vandaag werken ongeveer 1 op 7 onthaalouders in het werknemersstatuut. Het statuut zorgt voor inkomenszekerheid. Het biedt de mogelijkheid om als werknemer volledige en volwaardige sociale rechten op te bouwen en het vermindert de werkdruk doordat het vaste maandloon zekerheid biedt en in verhouding is met het voltijds opvangen van 4 kinderen. Het werknemersstatuut draagt op die manier bij aan het aantrekkelijker maken van het beroep van onthaalouder.

Eerder konden al 600 onthaalouders definitief omschakelen naar het werknemersstatuut. Het ging toen om de onthaalouders die deel hadden genomen aan een proefproject. De specifieke subsidie voor de kosten verbonden aan het werknemersstatuut werden toen omgezet in een reguliere subsidie. Op die manier konden onthaalouders die betrokken waren bij het proefproject ook na 31 maart in het werknemersstatuut aan de slag blijven.

Er komen daar nu zo’n 350 onthaalouders bij, dankzij de extra middelen die dit jaar voor de kinderopvang zijn uitgetrokken. In totaal gaat het om 7,5 miljoen. Onthaalouders die nu het sui generis statuut hebben en willen overschakelen of nieuwe kinderbegeleiders willen aanwerven met het werknemersstatuut kunnen tot 20 mei 2024 een aanvraag indien via de website van Kind en Gezin.

In totaal zullen zo bijna duizend onthaalouders overgestapt zijn naar het werknemersstatuut.

Extra loon

Ook voor alle andere onthaalouders in het werknemersstatuut is er goed nieuws: door de verhoging van de subsidies die in de septemberverklaring werd voorzien verhoogd hun inkomen vanaf januari met zo’n 100 euro netto per maand.

Nieuws

Kennis van het Nederlands centraal in Vlaamse integratiebeleid

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits zet de kennis van het Nederlands als prioritaire doelstelling voorop in het Vlaamse integratiebeleid. Samen met haar collega’s in de Vlaamse Regering maakt ze werk van een actieplan, waarbij andere ministers vanuit hun eigen bevoegdheden aan het integratiebeleid zullen meewerken.

Meer tewerkstellingsplaatsen voor 48 maatwerkbedrijven in Vlaanderen

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits kent aan 48 maatwerkbedrijven verspreid over Vlaanderen 189,5 bijkomende plaatsen toe voor de tewerkstelling van personen met een bijkomende nood aan ondersteuning op de werkvloer. Het gaat om een eerste fase in de investering van 30 miljoen om deze legislatuur minstens 1.000 jobs in de sociale economie bij te creëren.

Lokale politiek in Vlaanderen verjongt: meer jongeren in gemeenteraden en schepencolleges

De nieuwe bestuursperiode 2025-2030 brengt een opvallende verjonging in de lokale politiek. Uit het laatste mandatenrapport blijkt dat de gemiddelde leeftijd van gemeenteraadsleden, schepenen en burgemeesters in Vlaanderen fors is gedaald. Jongeren krijgen meer kansen in het lokale beleid, terwijl oudere mandatarissen ruimte maken voor nieuw politiek talent. Tegelijkertijd zien we een toename van vrouwelijke mandatarissen, al blijft de ongelijkheid in bepaalde functies groot.