195 Vlaamse gemeenten hebben ingetekend op een tweede oproep binnen het Vlaams Lokaal Activeringspact. Met dat pact stimuleert Vlaams minister van Binnenland en Sociale Economie Hilde Crevits de lokale besturen om meer leefloongerechtigden te activeren richting werk. Samen hebben ze de ambitie om de komende 12 maanden, bovenop hun huidige inspanningen, ongeveer 16.611 leefloongerechtigden te activeren. Omdat deze lokale besturen de lat hoger leggen worden ze financieel gestimuleerd. Het gaat om een totale investering van ruim 8,5 miljoen euro.
“Meer mensen aan het werk helpen, vraagt een inspanning van velen. Ook onze lokale besturen hebben hierin een belangrijke rol te spelen. De ambitie is ook bij deze tweede oproep groot: maar liefst 195 lokale besturen tekenden in op de tweede oproep en gaan daarmee het engagement aan om in totaal ruim 16.000 leefloongerechtigden te activeren. Die grote inspanningen vragen uiteraard ook om extra investeringen. Daarom voorzien we een financiële ondersteuning van ruim 8,5 miljoen euro voor alle lokale besturen samen.” - Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Sociale Economie Hilde Crevits
Het Lokaal Activeringspact
De Vlaamse Regering heeft de ambitie om meer mensen aan de slag te krijgen en zet daarbij een werkzaamheidsgraad van 80% voorop. Om dit te kunnen bereiken, moeten ook de mensen die momenteel niet-beroepsactief zijn, zoals leefloongerechtigden, aangesproken worden. Tot nog toe vond slechts gemiddeld 20% van de leefloongerechtigden de weg naar de arbeidsmarkt. De Vlaamse Regering lanceerde daarom in december vorig jaar het “Lokaal Activeringspact”. Met het lokaal activeringspact worden lokale besturen die extra inspanningen leveren om méér leefloongerechtigden te activeren naar werk dan het Vlaamse gemiddelde van 20%, financieel ondersteund.
Met de extra middelen zetten de lokale besturen en hun partners nieuwe acties op die zowel meer leefloongerechtigden activeren als de doeltreffendheid van hun werking verhogen. Dat gaat dan bijvoorbeeld over het organiseren van jobbeurzen en bedrijfsbezoeken, events met lokale bedrijven, speeddates, en rondleidingen in maatwerkbedrijven. De lokale besturen investeren ook in mobiliteitsoplossingen, door fietsen ter beschikking te stellen of te investeren in fiets- en rijlessen. Ze investeren ook in specifieke opleidingen, zoals heftruck- en VCA-attest en zetten in op een betere samenwerking tussen de verschillende instanties op lokaal niveau, gaande van kinderopvang tot VDAB.
Resultaten eerste oproep
De eerste oproep van het Lokaal Activeringspact werd gelanceerd op 1 december 2023 en liep op 30 november 2024 af. Toen tekenden 115 lokale besturen in en gingen uiteindelijk 92 projecten van start, waarvan sommige projecten een samenwerking waren van twee of meerdere lokale besturen. Uit een voorlopige evaluatie van de eerste oproep (tot september) blijkt dat al 10.974 leefloongerechtigden aan de slag zijn gegaan. De lokale besturen blijven daarmee op koers om hun totaal engagement van 15.375 leefloongerechtigden aan werk te helpen, te behalen.
Lancering tweede oproep
De tweede oproep binnen het pact ging van start op 1 december 2024 en loopt nog tot eind november 2025. 195 lokale besturen tekenden deze keer in. Dat zijn er 80 meer dan bij de eerste oproep en komt neer op een vertegenwoordiging van 65,7% van alle Vlaamse lokale besturen.
In totaal gaan deze keer 139 projecten van start. Samen gaan ze daarmee de ambitie aan om bovenop het Vlaamse gemiddelde van ongeveer 8.091 leefloongerechtigden, bijkomend 8.520 leefloongerechtigden extra te activeren. Een doelstelling van 41,1% van hun leefloongerechtigden, dat is dubbel zoveel dan het Vlaamse gemiddelde van 20%.
Antwerpen koploper
In Antwerpen hebben het meest aantal gemeenten ingetekend op de nieuwe oproep, namelijk 57 gemeenten. Vlaams-Brabant volgt met 28 ingetekende gemeenten. West-Vlaanderen telt 40 participerende gemeenten en Oost-Vlaanderen en Limburg respectievelijk 45 en 25.
Meer info: Oproep lokaal activeringspact 2024 | Vlaanderen.be