2021 telde de helft meer vacatures dan 2020

Publicatiedatum

Deel dit artikel

In 2021 werden 362.510 vacatures gemeld aan VDAB. Dat is 50,5% meer dan in 2020. Vanuit alle sectoren werden er meer vacatures gemeld dan het jaar ervoor.  In de maand december 2021 ging het om 28.900 vacatures, ruim 58% meer dan december 2020. Voor de zesde maand op rij kent VDAB daarmee een historisch hoog vacaturecijfer. 

“De hoge vacaturecijfers blijven bewijs leveren van een erg krappe arbeidsmarkt. Het is wel zo dat we ook deze maand opnieuw een forse toename zien van het aantal vacatures waar geen diploma vereist is. Dat kan voor heel wat arbeidskansen zorgen voor kortgeschoolden. Met VDAB en partners blijven we alles op alles zetten om te zorgen voor een goede match. Want dat we alle handen nodig hebben, is meer dan ooit heel duidelijk." - Vlaams minister Hilde Crevits

VDAB registreerde 28.900 vacatures in december 2021. Dat is een daling met ruim 3.200 vacatures ten opzichte van november 2021 maar is wel een stijging van ruim 58% in vergelijking met december 2020. De vacaturecijfers blijven hiermee records breken. Opnieuw is er een sterke stijging te zien bij de vacatures voor kortgeschoolden (+74%). Dat is nu bijvoorbeeld ook het geval in de Antwerpse haven, waar meer dan 7.000 openstaande vacatures zijn voor eenvoudig administratief werk waar geen zware opleiding of hoog diploma voor nodig is.

Alle sectoren kenden het afgelopen jaar een toename in het aantal vacatures. De sectoren ontspanning, cultuur en sport, metaal, horeca en toerisme, vervaardiging van bouwmaterialen en openbare besturen zijn de sterkst groeiende sectoren met elk minstens de helft meer vacatures. Met ontspanning, cultuur en sport en horeca en toerisme hoorden twee van die sectoren bij de sectoren die in 2020 het hardst getroffen waren door de Covid19-crisis. In 2021 hebben zij weer duidelijk meer vacatures aan VDAB kunnen melden.

Vooral de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen telden in december 2021 nog de meeste openstaande vacatures met respectievelijk 8.818 en 4.986 vacatures. Vooral in de regio’s Antwerpen (5.140 vacatures) en Kortrijk-Roeselare (2.870) is de vraag groot.  In Oost-Vlaanderen waren er in december 2021 nog 6.019 vacatures, in Vlaams-Brabant 3.500 en in Limburg 2.741.

Nieuws

Aantal suïcidepogingen in Vlaanderen daalt, maar preventie en opvolging blijven cruciaal

Uit het jaarverslag suïcidepogingen 2022 blijkt dat het aantal suïcidepogingen in Vlaanderen sinds 2020 daalde met 4,3%. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. In 2022 werden naar schatting 8.943 suïcidepogingen gemeld via spoedopnamediensten in Vlaamse ziekenhuizen. 60% van deze pogingen werd ondernomen door vrouwen, 40% door mannen. Na aanmelding geeft de helft van de personen aan nog steeds suïcidale gedachten te hebben. Dit toont het belang en de nood van een goede vervolgzorg op maat aan, een van de speerpunten van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie.

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.