2021 telde de helft meer vacatures dan 2020

Publicatiedatum

Deel dit artikel

In 2021 werden 362.510 vacatures gemeld aan VDAB. Dat is 50,5% meer dan in 2020. Vanuit alle sectoren werden er meer vacatures gemeld dan het jaar ervoor.  In de maand december 2021 ging het om 28.900 vacatures, ruim 58% meer dan december 2020. Voor de zesde maand op rij kent VDAB daarmee een historisch hoog vacaturecijfer. 

“De hoge vacaturecijfers blijven bewijs leveren van een erg krappe arbeidsmarkt. Het is wel zo dat we ook deze maand opnieuw een forse toename zien van het aantal vacatures waar geen diploma vereist is. Dat kan voor heel wat arbeidskansen zorgen voor kortgeschoolden. Met VDAB en partners blijven we alles op alles zetten om te zorgen voor een goede match. Want dat we alle handen nodig hebben, is meer dan ooit heel duidelijk." - Vlaams minister Hilde Crevits

VDAB registreerde 28.900 vacatures in december 2021. Dat is een daling met ruim 3.200 vacatures ten opzichte van november 2021 maar is wel een stijging van ruim 58% in vergelijking met december 2020. De vacaturecijfers blijven hiermee records breken. Opnieuw is er een sterke stijging te zien bij de vacatures voor kortgeschoolden (+74%). Dat is nu bijvoorbeeld ook het geval in de Antwerpse haven, waar meer dan 7.000 openstaande vacatures zijn voor eenvoudig administratief werk waar geen zware opleiding of hoog diploma voor nodig is.

Alle sectoren kenden het afgelopen jaar een toename in het aantal vacatures. De sectoren ontspanning, cultuur en sport, metaal, horeca en toerisme, vervaardiging van bouwmaterialen en openbare besturen zijn de sterkst groeiende sectoren met elk minstens de helft meer vacatures. Met ontspanning, cultuur en sport en horeca en toerisme hoorden twee van die sectoren bij de sectoren die in 2020 het hardst getroffen waren door de Covid19-crisis. In 2021 hebben zij weer duidelijk meer vacatures aan VDAB kunnen melden.

Vooral de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen telden in december 2021 nog de meeste openstaande vacatures met respectievelijk 8.818 en 4.986 vacatures. Vooral in de regio’s Antwerpen (5.140 vacatures) en Kortrijk-Roeselare (2.870) is de vraag groot.  In Oost-Vlaanderen waren er in december 2021 nog 6.019 vacatures, in Vlaams-Brabant 3.500 en in Limburg 2.741.

Nieuws

Minister Crevits neemt maatregelen om de werkdruk van het personeel in de woonzorgcentra te verlichten

Vandaag heeft de Vlaamse Regering op voorstel van minister Crevits verschillende maatregelen genomen om het personeel in de woonzorgcentra te versterken. Met deze maatregelen wil minister Crevits de werkdruk op de vloer verminderen. Het gaat onder meer over de financiële ondersteuning van jobstudenten deze zomer, de financiering van meer medewerkers in de basiszorg en de verhoging van de vergoeding van de anciënniteit. Daarnaast zet ze ook stappen om de schotten tussen de sectoren verder af te breken. Het gaat om een investering van 31 miljoen euro.

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor UZ Leuven

UZ Leuven kan rekenen op 14,7 miljoen euro jaarlijkse investeringssteun voor belangrijke infrastructuurwerken. De Vlaamse Regering nam hierover vorig jaar al een eerste beslissing. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits keurde nu de finale voorstellen van de uitgewerkte dossiers goed. Er staan in Leuven belangrijke nieuwe bouwprojecten op stapel die belangrijk zijn voor de patiënten en het personeel.

Afgestudeerde studenten verpleegkunde krijgen opnieuw vergoeding van 1.000 euro

Elke bachelorstudent verpleegkunde die in het academiejaar 2023-2024 afstudeert, zal 1.000 euro ontvangen als tussenkomst in de onkosten van hun contractstage in het laatste jaar van hun opleiding. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist.