258 extra plaatsen voor arbeidsmatige activiteiten in de sociale economie

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister voor Sociale Economie Hilde Crevits kent 258 extra plaatsen, verspreid over heel Vlaanderen, toe voor arbeidsmatige activiteiten in de sociale economie. Het gaat om een totale investering van 817.000 euro. Arbeidsmatige activiteiten zijn vrijwillige activiteiten die verricht worden door personen die door een gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking (nog) niet of niet meer in een betaalde job terechtkunnen.

Arbeidsmatige activiteiten in de sociale economie zijn vrijwillige, onbezoldigde activiteiten voor personen die omwille van cognitieve, medische, psychische, psychiatrische en/of sociale problematieken niet kunnen deelnemen aan een tewerkstelling in het regulier arbeidscircuit of in de sociale economie. Het gaat bijvoorbeeld om het meehelpen bij de groendienst, in de kringloopwinkel of op een zorgboerderij. Deelnemers worden in een voor hen realistische werkomgeving begeleid, ervaren contacten met andere medewerkers, ondervinden de verwachtingen van een werkvloer en krijgen eventueel perspectief naar betaalde arbeid.

Vlaams minister Hilde Crevits: “Het hebben van werk en/of een zinvolle dagbesteding kan een heel fundamenteel element zijn in iemands leven, ook in dat van mensen met ingewikkelde welzijnsproblematieken. Het kan zorgen voor ritme, betekenis, zingeving, uitdaging en plezier en verbinding met anderen.  Door meer mensen te laten deelnemen aan arbeidsmatige activiteiten in de sociale economie bieden we hen kansen aan om competenties op te bouwen en verkleinen we de afstand tot de arbeidsmarkt. Dit is ook een belangrijke stap naar een hogere werkzaamheidsgraad van personen met een arbeidsbeperking. En hogere werkzaamheidsgraad is cruciaal, niet alleen om de tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken, maar vooral om kwetsbare mensen beter bij de samenleving te betrekken en hun levenskwaliteit te versterken.”

VDAB bepaalt als arbeidsmarktregisseur de toegang tot de arbeidsmatige activiteiten in de sociale economie en maakt jaarlijks de inschatting of de persoon nog aan de voorwaarden van deelname aan arbeidsmatige activiteiten beantwoordt en al dan niet in de toekomst naar betaalde tewerkstelling kan doorstromen.

Zowel maatwerkbedrijven en hun partners kunnen een aanvraag indienen voor de toekenning van een contingent van arbeidsmatige activiteiten in de sociale economie. In het voorjaar van 2024 werd een nieuwe oproep opengesteld om extra trajecten toe te kennen.

Als resultaat daarvan worden nu 258 trajecten toegekend aan 48 verschillende maatwerkbedrijven in heel Vlaanderen. 42 van hen boden eerder al arbeidsmatige activiteiten aan. 6 maatwerkbedrijven krijgen nu voor de eerste keer trajecten toegewezen.

Het gaat om volgende maatwerkbedrijven:

Maatwerkbedrijf

Provincie

Aantal toegekende trajecten

De Enter

Antwerpen

3

Waardenmakerij (Voorheen De Kringwinkel Zuiderkempen)

Antwerpen

2

ECOSO

Antwerpen

13

Groep Intro Maatwerk

Antwerpen

4

Sociale Werkplaatsen - WEB

Antwerpen

8

A-Kwadraat

Antwerpen

9

De Brug

Antwerpen

4

Mivas

Antwerpen

9

Werkhuizen M.I.N.

Antwerpen

6

WEBO

Antwerpen

2

Vlotter Facilities

Antwerpen

6

Lidwina vzw

Antwerpen

6

Atelier Alternatief

Limburg

6

BUSELOC

Limburg

4

Kringwinkel Maasland

Limburg

11

Maatwerkbedrijf De Ploeg

Limburg

6

Maatwerkbedrijf De Springplank

Limburg

5

De Wroeter Maatwerkbedrijf

Limburg

1

MAASBIJ (voorheen Hebe)

Limburg

6

Labor Arbeidskansen

Limburg

6

RESET

Limburg

1

IN-Z

Limburg

6

m-accent

Oost-Vlaanderen

4

De Kringwinkel Zuid-Oost-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen

1

Sociale Werkplaats De Loods

Oost-Vlaanderen

2

Kiemkracht (voorheen Maatwerkbedrijf Spoor2)

Oost-Vlaanderen

1

Maatwerkbedrijf Mo-Clean

Oost-Vlaanderen

9

AAROVA

Oost-Vlaanderen

3

Demival

Oost-Vlaanderen

3

Ryhove

Oost-Vlaanderen

13

Zonnehoeve Production

Oost-Vlaanderen

3

CON BRIO

Oost-Vlaanderen

6

MIRTO

Oost-Vlaanderen

4

Den Diepen Boomgaard

Vlaams-Brabant

1

Constructief

West-Vlaanderen

1

De Groene Kans

West-Vlaanderen

6

Kringloopcentrum Kust

West-Vlaanderen

10

De Kringwinkel West

West-Vlaanderen

7

De Kringloopwinkel Deltagroep

West-Vlaanderen

9

Leefbaar Wonen - Kringloopcentrum

West-Vlaanderen

6

Veerkracht 4

West-Vlaanderen

2

Waak Sociale Werkplaats "WSW"

West-Vlaanderen

2

Werkplus Maatwerk

West-Vlaanderen

3

ODAS (Voorheen Footstep)

West-Vlaanderen

2

Huize Tordale / OptimaT

West-Vlaanderen

9

T VEER

West-Vlaanderen

8

Westlandia

West-Vlaanderen

13

Beschutte Werkplaats InterWest

West-Vlaanderen

6

 

 

Totaal: 258

 

Nieuws

‘Klopt da wel?’: Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

MINISTER CREVITS LANCEERT CAMPAGNE TEGEN FAKE NEWS OP SCHOOLTOILET

Fake news, clickbait, deepfakes … Op sociale media en YouTube circuleert veel desinformatie. Bijna de helft van de Vlaamse jongeren maakt zich zorgen over misleidende berichten. Toch zegt 40% van hen nooit of zelden de betrouwbaarheid van een nieuwsbericht te checken. Om dat bewustzijn aan te scherpen, lanceerde minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits vandaag in Leiepoort campus Sint-Theresia in Deinze de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’. Die wil jongeren bewustmaken van de valkuilen van online desinformatie in de constante stroom aan berichten die ze online tegenkomen. Samen met Mediawijs, WAT WAT, Klasse en content creator Maximiliaan Verheyen als ambassadeur, wil de Vlaamse overheid hen aanmoedigen om kritischer om te gaan met wat ze online lezen, kijken en delen. 

Vlaams minister Hilde Crevits investeert 30 miljoen in 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits heeft vandaag haar beleidsnota ‘sociale economie 2024-2029’ voorgesteld in het Vlaams Parlement. Met een investering van 30 miljoen creëert minister Crevits de komende legislatuur minstens 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie, in het bijzonder in het collectief maatwerk in Vlaanderen. Er komen ook gerichte campagnes om de samenwerking tussen de sociale en reguliere economie te verbeteren en het potentieel van de sterke Vlaamse sociale economie-ondernemingen ten volle te benutten.

Nederlands als belangrijkste troef voor Vlaams inburgerings- en integratiebeleid

De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving.