65 miljoen euro extra ondersteuning voor de dienstenchequesector uitbetaald

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Het aantal gebruikte elektronische dienstencheques steeg in augustus van dit jaar met 4% ten opzichte van augustus 2019. Na maanden waarin de activiteit in de dienstenchequesector op een laag pitje stond, is dit een opsteker. De sector kreeg van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits de afgelopen maanden 65 miljoen euro extra steun via een tijdelijke verhoging van de subsidies en een verlening van de geldigheid van de cheques voor de gebruikers. Op die manier was het mogelijk om op een veilige manier opnieuw aan de slag te gaan.

In het begin van de coronacrisis viel de activiteit in de dienstenchequesector in Vlaanderen terug tot 10% van de normale activiteit. In de eerste 7 maanden van dit jaar waren een derde minder mensen die gebruik maakten van dienstencheques. In augustus van dit jaar steeg voor het eerst het aantal gebruikte elektronische cheques opnieuw. In augustus 2020 werden 4% meer elektronische dienstencheques gebruikt in vergelijking met augustus 2019. Dit is opmerkelijk omdat er gebruikelijk in de zomermaanden een lichte daling is in het aantal gebruikte dienstencheques waarschijnlijk door mensen die op vakantie gaan en geen nood hebben aan schoonmaak of -strijkhulp. Mogelijks hebben de coronamaatregelen ook hier onrechtstreeks impact gehad doordat meer mensen thuis bleven.

Hoewel er meer dienstencheques gebruikt zijn in augustus van dit jaar, ligt het aantal gekochte elektronische dienstencheques nog altijd onder het gemiddelde. In juli 2020 werden 15% minder dienstencheques aangekocht dan in juli 2019. Een van de redenen is dat de geldigheid van dienstencheques die dreigden te vervallen in maart en april met 3 maanden werden verlengd en de cheques die dreigden te vervallen in mei en juni werden verlengd tot eind juli.  

65 miljoen euro extra steun

Om de dienstenchequesector te ondersteunen, besliste Vlaams minister Hilde Crevits om de subsidie per dienstencheque tijdelijk verhogen. Tussen 16 maart en 10 mei steeg de subsidie van 14,36 euro met 8,64 euro tot 23 euro per dienstencheque, tussen 11 en 31 mei steeg de subsidie per cheque met 5,4 euro en van 1 juni tot 30 juni met 3,78 euro per dienstencheque. Dit moest ondernemingen de kans geven om de extra kosten waarmee ze door de crisis geconfronteerd worden deels te dekken. Minstens 2,16 euro van de subsidie moet aan veiligheidsmateriaal voor hun werknemers besteed worden. Zo werd de afgelopen maanden al in 65 miljoen euro extra steun voorzien voor de dienstenchequesector.

Vlaams minister Hilde Crevits: “In augustus 2020 werden 4% meer dienstencheques gebruikt in vergelijking met augustus 2019. Dat is een opsteker voor de sector. Ondertussen werd al 65 miljoen euro extra steun uitbetaald om de veiligheid van de medewerkers in de sector te garanderen. Die middelen werden geïnvesteerd in materiaal zoals handgels, handschoenen, papieren zakdoeken, maar ook in opleiding en vorming rond de juiste reflexen en handelingen in tijden van corona.”

Nieuws

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderdagverblijf het Hummelhof, afdeling van de Hummeltjes vzw, in Sint-Truiden

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun toe van 680.000 euro voor een nieuwbouw van het kinderdagverblijf het Hummelhof in het kader van het project Buur & Berg in Sint-Truiden. Het kinderdagverblijf is nu gevestigd in de Rummenweg maar moet de site op termijn verlaten. De verhuurder, het Sint-Trudoziekenhuis, heeft op termijn andere plannen met de lokalen.

Nog eens 240 onthaalouders krijgen werknemersstatuut

240 VTE onthaalouders kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maken Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Opgroeien bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon.

4 x meer tong in de Ierse Zee voor onze Belgische vissers vanaf 1 juli, ook de onderhandelingen voor de visquota voor 2025 opgestart

Het is bevestigd. Er is een akkoord tussen de Europese Commissie en het Verenigd Koninkrijk zodat onze Belgische vissers vanaf juli 4 keer meer dan tong mogen vangen in de Ierse Zee. Uit een nieuw wetenschappelijk rapport, dat onlangs is verschenen, blijkt dat het tongbestand in de Ierse Zee in opmerkelijk betere toestand dan eerst werd aangenomen. Op vraag van minister Crevits hebben de resultaten van de studie al een tastbaar gevolg voor het visquotum voor dit jaar. Tijdens deze raad bespraken de lidstaten het voortgangsrapport van de Commissie dat stelde dat meer bestanden zich op duurzaam niveau bevinden. De ministers startten ook de gesprekken voor de vangstmogelijkheden in 2025.