Aanmeldperiode voor bloedonderzoeken PFAS verlengd tot en met 31 oktober 2023

Publicatiedatum

Tags

Preventie

Deel dit artikel

Wie in een straal van 5 km rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht woont, kan zijn bloed gratis laten onderzoeken op PFAS. Minister Crevits laat weten dat intussen al 490 mensen bloed hebben laten afnemen. Ongeveer 10.500 mensen hebben zich aangemeld om de komende maanden zich te laten onderzoeken. Om nog meer mensen de kans te geven, wordt de periode om zich aan te melden voor dit onderzoek, nu verlengd tot en met 31 oktober 2023.

“Sinds de start van de eerste bloedonderzoeken eind mei 2023 hebben nog iets meer dan 1.700 mensen zich aangemeld om zich te laten onderzoeken. Met lokale partners hebben we de voorbije weken nog campagne gevoerd om zoveel mogelijk mensen in te lichten over dit onderzoek. In totaal zijn het er nu iets meer dan 10.500 aanmeldingen.  We willen dat iedereen de kans heeft om bloed te laten afnemen en hoe meer mensen meedoen, hoe beter we statistische verbanden kunnen onderzoeken tussen bijvoorbeeld de hoeveelheid PFAS in het bloed en eventuele gezondheidseffecten. Daarom verlengen we nu de periode waarin je je kan aanmelden voor deelname tot 31 oktober 2023.” - Hilde Crevits

Vooraf aanmelden is nodig voor de organisatie van dit onderzoek. Aanmelden kan online of door contact op te nemen met de lokale preventiewerker. Wie is aangemeld, zal de komende weken en maanden per post uitgenodigd worden om een afspraak te maken. Wie het dichtste bij de 3M-fabriek woont en zich het eerste heeft aangemeld, komt het eerst aan de beurt. Kinderen jonger dan 12 jaar komen samen met hun gezin later aan de beurt. Om hen te onderzoeken, wordt eerst een bloedafnametechniek via vingerprik onderzocht.

De bloedafnames zelf zullen een aantal maanden in beslag nemen. In het najaar verwachten we eerste tussentijdse resultaten op groepsniveau. Deelnemers krijgen hun individuele resultaat binnen de 14 werkdagen na hun bloedafname.

 

Meer informatie:

https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling/aanmelden-voor-het-pfas-bloedonderzoek.

Nieuws

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.

Vlaams minister Hilde Crevits versterkt De Druglijn

De Druglijn kent een grote toename van hulpvragen van (jonge) mensen die middelen gebruiken. Bovendien komen er ook steeds meer zwaardere problematieken aan bod. Mensen kunnen bij de Druglijn terecht voor vragen, een eerste advies en hulp met betrekking tot drank, drugs, pillen, gokken en overmatig gamen. Om aan de stijgende nood tegemoet te komen, trekt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits 150.000 euro uit om de Druglijn te versterken, de bereikbaarheid te vergroten en zo meer mensen te kunnen helpen.