Aanmeldperiode voor bloedonderzoeken PFAS verlengd tot en met 31 oktober 2023

Publicatiedatum

Tags

Preventie

Deel dit artikel

Wie in een straal van 5 km rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht woont, kan zijn bloed gratis laten onderzoeken op PFAS. Minister Crevits laat weten dat intussen al 490 mensen bloed hebben laten afnemen. Ongeveer 10.500 mensen hebben zich aangemeld om de komende maanden zich te laten onderzoeken. Om nog meer mensen de kans te geven, wordt de periode om zich aan te melden voor dit onderzoek, nu verlengd tot en met 31 oktober 2023.

“Sinds de start van de eerste bloedonderzoeken eind mei 2023 hebben nog iets meer dan 1.700 mensen zich aangemeld om zich te laten onderzoeken. Met lokale partners hebben we de voorbije weken nog campagne gevoerd om zoveel mogelijk mensen in te lichten over dit onderzoek. In totaal zijn het er nu iets meer dan 10.500 aanmeldingen.  We willen dat iedereen de kans heeft om bloed te laten afnemen en hoe meer mensen meedoen, hoe beter we statistische verbanden kunnen onderzoeken tussen bijvoorbeeld de hoeveelheid PFAS in het bloed en eventuele gezondheidseffecten. Daarom verlengen we nu de periode waarin je je kan aanmelden voor deelname tot 31 oktober 2023.” - Hilde Crevits

Vooraf aanmelden is nodig voor de organisatie van dit onderzoek. Aanmelden kan online of door contact op te nemen met de lokale preventiewerker. Wie is aangemeld, zal de komende weken en maanden per post uitgenodigd worden om een afspraak te maken. Wie het dichtste bij de 3M-fabriek woont en zich het eerste heeft aangemeld, komt het eerst aan de beurt. Kinderen jonger dan 12 jaar komen samen met hun gezin later aan de beurt. Om hen te onderzoeken, wordt eerst een bloedafnametechniek via vingerprik onderzocht.

De bloedafnames zelf zullen een aantal maanden in beslag nemen. In het najaar verwachten we eerste tussentijdse resultaten op groepsniveau. Deelnemers krijgen hun individuele resultaat binnen de 14 werkdagen na hun bloedafname.

 

Meer informatie:

https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling/aanmelden-voor-het-pfas-bloedonderzoek.

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.