Al meer dan 880 jongeren vulden ‘vibecheck’ in, 100 zochten online psychologische hulp

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits zet opnieuw extra middelen in voor de versterking van online psychologische hulp. Ook het aanbod van ‘Online PsyHulp voor jongeren’ wordt uitgebreid. Het platform biedt gratis online psychologische sessies aan voor jongeren tussen 16 en 23 jaar die kampen met psychologische moeilijkheden of zich niet goed in hun vel voelen. Sinds de opstart zochten al meer dan 100 jongeren hulp en vulden meer dan 880 jongeren de zelftest ‘vibecheck’ in.

"Online hulp verdient een volwaardige plaats binnen het aanbod van psychologische hulp en ondersteuning. De afgelopen jaren investeerden we al meer dan 4 miljoen euro in de versterking van online hulplijnen. Daarmee kon het aanbod verder uitgebreid worden en werden meer mensen bereikt. We zien dat online hulp werkt. Zeker voor jongeren, het sluit nauw aan bij hun leefwereld en is bovendien laagdrempelig en kosteloos. Het aanbod van OnlinePsyhulp voor jongeren kan echt het verschil maken. Het bestaat sinds november 2023 en bereikt al heel wat mensen, maar het zou goed zijn dat het nog bekender wordt onder jongeren. ” - Hilde Crevits  

Eind vorig jaar werd het platform OnlinePsyHulp voor jongeren gelanceerd. Het online platform werd ontwikkeld voor jongeren tussen 16 en 23 jaar die kampen met psychische moeilijkheden of zich niet goed in hun vel voelen. Zo’n 15.000 jongeren bezochten sinds eind 2023 de website.

Het aanbod bevat o.a. psycho-educatieve hulpmiddelen, maar ook gratis online sessies met een psycholoog, waarbij jongeren gedurende 3 maanden begeleiding krijgen door een vaste hulpverlener met mogelijkheid tot wekelijkse gesprekken via chat (12-tal sessies). Het aanbod is volledig kosteloos, kan anoniem en gebeurt vertrouwelijk. Zo’n 100-tal jongeren konden er al terecht. Indien nodig vormt het platform een brugfunctie naar andere vormen van (verdergezette) hulp.

Vibecheck

Het platform beschikt ook over een ‘vibecheck’, een soort zelftest waarna jongeren feedback krijgen en doorverwezen worden naar welke mogelijkheden het platform hen kan bieden. In totaal vulden sinds november 2023 al meer dan 880 jongeren de ‘vibecheck’ in.

 

Extra middelen om aanbod verder te versterken

Dit online hulpaanbod is, in samenwerking met experts, ontworpen om ondersteuning te bieden bij een breed scala aan psychische klachten, variërend van angst en sombere gevoelens tot het omgaan met emotionele uitdagingen. Het aanbod speelt ook in op specifieke thema’s zoals o.a. zelfbeschadiging, eetproblemen, gamen en middelengebruik, … Om het aanbod verder te kunnen versterken, investeert Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits opnieuw extra middelen in OnlinePsyhulp. In totaal gaat het om 957.000 euro, waarvan een deel zal dienen om ook de andere hulpsites van OnlinePsyhulp te versterken en het aanbod nog breder bekend te maken bij het grote publiek via partners als hogescholen, universiteiten, ziekenhuizen en bedrijven

Nieuws

Minister Crevits neemt maatregelen om de werkdruk van het personeel in de woonzorgcentra te verlichten

Vandaag heeft de Vlaamse Regering op voorstel van minister Crevits verschillende maatregelen genomen om het personeel in de woonzorgcentra te versterken. Met deze maatregelen wil minister Crevits de werkdruk op de vloer verminderen. Het gaat onder meer over de financiële ondersteuning van jobstudenten deze zomer, de financiering van meer medewerkers in de basiszorg en de verhoging van de vergoeding van de anciënniteit. Daarnaast zet ze ook stappen om de schotten tussen de sectoren verder af te breken. Het gaat om een investering van 31 miljoen euro.

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor UZ Leuven

UZ Leuven kan rekenen op 14,7 miljoen euro jaarlijkse investeringssteun voor belangrijke infrastructuurwerken. De Vlaamse Regering nam hierover vorig jaar al een eerste beslissing. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits keurde nu de finale voorstellen van de uitgewerkte dossiers goed. Er staan in Leuven belangrijke nieuwe bouwprojecten op stapel die belangrijk zijn voor de patiënten en het personeel.

Afgestudeerde studenten verpleegkunde krijgen opnieuw vergoeding van 1.000 euro

Elke bachelorstudent verpleegkunde die in het academiejaar 2023-2024 afstudeert, zal 1.000 euro ontvangen als tussenkomst in de onkosten van hun contractstage in het laatste jaar van hun opleiding. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist.