Dag van de Zorg 2023

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Dit was Dag van de Zorg 2023

Met dank aan Dag van de Zorg, Dominiek Savio, WZC De Hovenier, WZC Mariaburcht, UZ Gent, WGC Nieuw Gent en Familezorg Oost-Vlaanderen voor de warme ontvangst. 

Foto's onderaan dit bericht

Op deze 7de dag van de week had ik de eer om 7 inspirerende en hartverwarmende ervaringen te beleven. Iedere zorgvoorziening die ik vandaag bezocht, iedere bewoner of ieder personeelslid dat ik vandaag ontmoette, waren stuk voor stuk uniek. Zij maken de wereld van de zorg zo rijk. Ik kijk daarom met een warme gloed terug op deze 12de Dag van de Zorg en breng graag het verhaal van deze dag in zeven bedrijven.

Het begon al vroeg deze ochtend met mijn bezoek aan Dominiek Savio. Daar trapte ik deze feestdag van de zorg af samen met Geert Van Hijfte. Al 65 jaar biedt Dominiek Savio zorg en onderwijs op maat voor kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking.

Daarna ging het richting Rumbeke, Roeselare voor een bezoek aan woonzorgcentrum De Hovenier. De Hovenier is een jong en modern woonzorgcentrum waar veel sfeer en huiselijkheid heerst. Ik sprak er met interessante mensen, zowel bewoners als personeelsleden. En als klap op de vuurpijl mocht ik er meedoen met één van hun activiteiten.

De derde stop bracht me naar woonzorgcentrum Mariaburcht in Dentergem. Ook daar had ik boeiende gesprekken in een landelijke omgeving met familiale sfeer.

Vervolgens zette ik koers richting het UZ Gent. Daar werd het kinderziekenhuis in de spotlights gezet en kon je zelf ervaren hoe precies een operatie wordt uitgevoerd. Knap hoe chirurgen elke dag het verschil maken voor mensen.

De volgende halte was het Wijkgezondheidscentrum Nieuw Gent. Daar reikte ik een prijs uit aan de winnaars van een geocache-wedstrijd rond mondhygiëne voor kinderen en jongeren. Bij deze wil ik de winnaars nog eens van harte proficiat wensen.

Van Gent bracht deze Dag van de Zorg me naar Lievegem om er een bezoek te brengen aan zorg- en onderwijsgroep DVC Triangel. een dienstverleningscentrum dat zorg en onderwijs biedt aan jongeren en volwassenen met een beperking. Na enkele fijne ontmoetingen was ik er zelfs getuige van een reuzengroot bordspel.

Afsluiten deed ik opnieuw in Gent om er 75 jaar Familiezorg Oost-Vlaanderen te vieren. Al die jaren bieden zij advies en zorg op maat in de thuisomgeving aan iedereen die bij hen aanklopt, van jong tot oud.

Allen hebben ze vandaag, samen met tal van andere zorg- en welzijnsvoorzieningen, hun deuren wagenwijd opengezet om nieuwsgierigen een kijkje te gunnen achter de schermen en hen warm te maken voor een job in de Zorg.

We hebben dan ook alle sterke handen, knappe koppen en warme harten in Vlaanderen nodig om die prachtige missie te blijven waarmaken.

Bedankt aan iedereen die betrokken was bij deze Dag van de Zorg. Jullie hebben er een prachtdag van gemaakt.

 Foto's

 

 

 

Nieuws

Meer informatie over voorzieningen: nieuwe website biedt voor het eerst platform voor gebruikerservaringen

Hoe ervaar jij de zorg, ondersteuning en dienstverlening in het woonzorgcentrum, de kinderopvang, jeugdhulporganisatie of voorziening voor personen met een handicap? Voor het eerst zullen  ervaringen en feedback online gedeeld kunnen worden op een nieuwe, onafhankelijke website waarderingsplatform.be. Specifiek voor woonzorgcentra komen er daarnaast op de website van de Sociale Kaart meer basisgegevens online beschikbaar over het aantal plaatsen, de bewoners, de dagprijs en de opvolging door de overheid. Vlaams minister Hilde Crevits wil hiermee meer transparantie bieden over het erkende zorgaanbod in Vlaanderen en de burger gemakkelijk online informatie laten terugvinden die kan helpen bij hun zorgkeuzes

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.