Gezonde tussendoortjes voor 252.000 leerlingen

Publicatiedatum

Deel dit artikel

1204 scholen nemen dit schooljaar deel aan Oog voor Lekkers. Met deze actie krijgen 252.000 leerlingen uit het basisonderwijs de kans om van gezonde tussendoortjes te genieten en leren ze gezonde eetgewoontes aan. Vanochtend smulden de leerlingen van basisschool Klimop in Oostkamp tijdens een bezoek van Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits van appelpartjes en wortelstengels. De schapen in de aangrenzende wei deden zich tegoed aan de fruitschillen en het groenteafval.

Oog voor Lekkers is de scholencampagne die kleuters, kinderen en jongeren uit het basisonderwijs de smaak van gezonde voeding wil bijbrengen. ‘De goesting in lokale voeding is groter dan ooit. Oog voor Lekkers speelt hierop in met gezonde en milieuverantwoorde tussendoortjes op school.’ Het gaat om een samenwerking met Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, met de steun van de Europese Unie.

Eind deze week sluit de inschrijvingsperiode definitief, maar de teller staat momenteel al op meer dan 1.204 scholen die deelnemen aan Oog voor Lekkers 2021-2022. 252.000 leerlingen krijgen wekelijks een portie fruit, groenten en/of melk op school.  Dat is nodig want heel wat leerlingen kiezen nog te vaak voor ongezonde tussendoortjes.

In de Freinetschool Klimop in Oostkamp lichtte landbouwminister Crevits het nieuwe Oog voor Lekkers-jaarthema toe: lokaal lekkers in elk seizoen, met gezonde én milieuverantwoorde tussendoortjes.

“Tijdens de pandemie (her)ontdekten heel wat Vlamingen de verse producten van de boer om de hoek. Vandaag blijft de omzet van de hoeveverkoop groeien, wat bewijst dat onze goesting voor lokale voeding groter is dan ooit. Die goesting moeten we vasthouden, en ik ben dan ook blij dat Oog voor Lekkers gezonde en duurzame producten van bij ons op de kaart zet.” Hilde Crevits

Inspirerend lesmateriaal

Oog voor Lekkers reikt de leerkrachten ook inspirerend lesmateriaal rond gezonde voeding aan, op maat van elke graad. Zo is er een educatief pakket om voedselverspilling tegen te gaan, een app rond lokale, seizoensgebonden voeding, en speelse video’s waarin mascottes Slurp & Slice de leerlingen aanzetten tot nieuwe smaken proeven of een gezonde boterham klaarmaken.

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits: “Steeds meer scholen zijn vandaag bewust bezig met gezonde voeding. Een positieve evolutie, want jong geleerd is oud gedaan. Oog voor Lekkers wil scholen hierbij op een praktische en eenvoudige manier steunen. Voor leerkrachten is dit meteen ook een ideaal aanknopingspunt om het over gezonde voeding te hebben.”

Het zijn natuurlijk de ouders die de meeste voedingskeuzes maken, als ze lunchpakketten samenstellen of tussendoortjes kiezen. Op school promoten we de meest gezonde gewoontes: genoeg bewegen en gezond eten. We hopen dat zoveel mogelijk leerlingen én hun ouders dat oppikken en er vaste gewoontes van maken”, aldus Vlaams minister van Onderwijs en Sport Ben Weyts.

Beter voorkomen dan genezen. Het Vlaamse welzijns- en gezondheidsbeleid legt een grote focus op preventie en het vroeg opsporen van eventuele gezondheidsproblemen. Gezonde voeding is daarbij een belangrijk element”, Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke.

Scholen kunnen nog tot en met 31 oktober intekenen voor 10 of 20 weken Oog voor Lekkers. Alle scholen uit het basisonderwijs (kleuter en lager), buitengewoon lager en buitengewoon secundair onderwijs komen in aanmerking voor steun. Bezoek voor alle praktische info over de campagne en de inschrijving via het e-loket van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij: www.oogvoorlekkers.be.

Nieuws

Meer informatie over voorzieningen: nieuwe website biedt voor het eerst platform voor gebruikerservaringen

Hoe ervaar jij de zorg, ondersteuning en dienstverlening in het woonzorgcentrum, de kinderopvang, jeugdhulporganisatie of voorziening voor personen met een handicap? Voor het eerst zullen  ervaringen en feedback online gedeeld kunnen worden op een nieuwe, onafhankelijke website waarderingsplatform.be. Specifiek voor woonzorgcentra komen er daarnaast op de website van de Sociale Kaart meer basisgegevens online beschikbaar over het aantal plaatsen, de bewoners, de dagprijs en de opvolging door de overheid. Vlaams minister Hilde Crevits wil hiermee meer transparantie bieden over het erkende zorgaanbod in Vlaanderen en de burger gemakkelijk online informatie laten terugvinden die kan helpen bij hun zorgkeuzes

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.