Gratis digitale treintickets om te gaan solliciteren

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Werkzoekenden die gaan solliciteren, kunnen voortaan digitaal een gratis treinticket krijgen om naar hun sollicitatiegesprek te gaan. Dat wordt op vraag van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits mogelijk gemaakt. De werkzoekende hoeft daardoor niet meer fysiek langs te komen bij VDAB of bij de NMBS voor een ticket waardoor de drempel om te gaan sollicteren verlaagt. In 2021 werden 2.300 goedkope sollicitatie-treintickets aangevraagd.

“Voor veel werkzoekenden blijft mobiliteit een belangrijke drempel om te gaan solliciteren en te gaan werken. Zo zien we dat slechts 60% van de werkzoekenden in hun profiel op VDAB.be aanduiden dat ze over een rijbewijs B of hoger beschikken. Om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken, willen we zoveel mogelijk van die drempels wegwerken zodat mensen vlotter de stap naar werk zetten. Daarom maak ik het mogelijk dat werkzoekenden voortaan digitaal een gratis treinticket kunnen aanvragen om vlot op hun locatie van sollicitatie te geraken.” - Hilde Crevits

Voorheen kostten de treintickets voor werkzoekenden die gingen solliciteren 1 euro per enkele reis en was er een (administratieve) rompslomp om een ticket te krijgen. In 2021 werden zo nog 2.389 goedkope treintickets via VDAB afgeleverd. Om aanspraak te kunnen maken op zo’n goedkoop treinticket moest de werkzoekende ten vroegste vijf dagen voor het gesprek zich met de uitnodigiging naar een VDAB-kantoor begeven waar de bemiddelaar dan naging of de betrokkene recht had op de reductie. Indien dat het geval was, kreeg de werkzoekende twee attesten: één om af te geven aan de loketbediende en één om te tonen aan de conducteur. Dat is een veel te omslachtige procedure.

Daar wordt nu verandering in gebracht. Voortaan hoeven werkzoekenden niet meer fysiek langs te gaan bij VDAB of NMBS en zijn de treintickets gratis. Het ticket kan sinds 14 maart aangevraagd worden via de servicelijn, het gratis 0800-nummber van VDAB, en is geldig voor sollicitatiegesprekken, selectieproeven of een opleidingsaanvraag. Een aanvraag kan nu zelfs nog gebeuren tot ongeveer een uur voor de werkzoekende zijn of haar trein moet halen. Op die manier halen we een drempel weg.

De werkzoekende krijgt het treinticket dan rechtstreeks op de e-ID of via pdf in een e-mail. Om zo’n treinticket te kunnen krijgen, moet de werkzoekende de uitnodiging voor het gesprek bewaren als bewijs voor de datum en locatie en ze dienen aan de werkgever een bewijs te vragen van hun aanwezigheid. Voor wie dat wenst, blijft het echter ook mogelijk om fysiek, via een medewerker op één van de locaties van VDAB,  een treinticket aan te vragen.

Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder VDAB: “Heel wat werkzoekenden hebben geen auto ter beschikking om te gaan solliciteren of om sollicitatieproeven te gaan doen. Daarom is het belangrijk dat we de alternatieven zo laagdrempelig mogelijk maken. Door de treintickets digitaal en volledig gratis aan te bieden, hopen we dat te doen.”

Nieuws

Vlaamse regering investeert in Huis van het Nederlands Brussel voor meer taaloefenkansen

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits en Vlaams minister van Brussel Cieltje Van Achter brachten vandaag samen een bezoek aan het Huis van het Nederlands Brussel. Met hun bezoek onderstrepen beide ministers dat de versterking van het Nederlands in Brussel een gezamenlijke beleidsprioriteit is. In het nieuw sociaal cohesieplan wordt daarom bijkomende ondersteuning voorzien voor het Huis van het Nederlands om meer oefenkansen voor Nederlands te organiseren.

Minister Crevits benoemt aangewezen burgemeester Heuvelland niet

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om de aangewezen burgemeester van Heuvelland Wieland De Meyer niet te benoemen na een ongunstige adviezen van zowel de procureur des Konings West-Vlaanderen, de procureur-generaal van het Hof van Beroep te Gent, het Agentschap Binnenlands Bestuur als de West-Vlaamse gouverneur.

Moeilijkere integratie van vrouwen en kinderen met een buitenlandse herkomst: minister Crevits voorziet in meer ondersteuning voor steden en gemeenten.

Vanaf 2026 komt er vanuit Vlaanderen meer ondersteuning en begeleiding voor gemeenten en steden voor de integratie van vrouwen en meisjes van buitenlandse herkomst. De focus zal liggen op Nederlands, werk en onderwijs als aandachtsdomeinen. Dat heeft Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits beslist in het kader van het nieuw sociaal cohesieplan. Het moet meer vrouwen met een buitenlandse herkomst een volwaardige positie geven in onze samenleving met meer kansen om te participeren.