Gratis digitale treintickets om te gaan solliciteren

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Werkzoekenden die gaan solliciteren, kunnen voortaan digitaal een gratis treinticket krijgen om naar hun sollicitatiegesprek te gaan. Dat wordt op vraag van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits mogelijk gemaakt. De werkzoekende hoeft daardoor niet meer fysiek langs te komen bij VDAB of bij de NMBS voor een ticket waardoor de drempel om te gaan sollicteren verlaagt. In 2021 werden 2.300 goedkope sollicitatie-treintickets aangevraagd.

“Voor veel werkzoekenden blijft mobiliteit een belangrijke drempel om te gaan solliciteren en te gaan werken. Zo zien we dat slechts 60% van de werkzoekenden in hun profiel op VDAB.be aanduiden dat ze over een rijbewijs B of hoger beschikken. Om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken, willen we zoveel mogelijk van die drempels wegwerken zodat mensen vlotter de stap naar werk zetten. Daarom maak ik het mogelijk dat werkzoekenden voortaan digitaal een gratis treinticket kunnen aanvragen om vlot op hun locatie van sollicitatie te geraken.” - Hilde Crevits

Voorheen kostten de treintickets voor werkzoekenden die gingen solliciteren 1 euro per enkele reis en was er een (administratieve) rompslomp om een ticket te krijgen. In 2021 werden zo nog 2.389 goedkope treintickets via VDAB afgeleverd. Om aanspraak te kunnen maken op zo’n goedkoop treinticket moest de werkzoekende ten vroegste vijf dagen voor het gesprek zich met de uitnodigiging naar een VDAB-kantoor begeven waar de bemiddelaar dan naging of de betrokkene recht had op de reductie. Indien dat het geval was, kreeg de werkzoekende twee attesten: één om af te geven aan de loketbediende en één om te tonen aan de conducteur. Dat is een veel te omslachtige procedure.

Daar wordt nu verandering in gebracht. Voortaan hoeven werkzoekenden niet meer fysiek langs te gaan bij VDAB of NMBS en zijn de treintickets gratis. Het ticket kan sinds 14 maart aangevraagd worden via de servicelijn, het gratis 0800-nummber van VDAB, en is geldig voor sollicitatiegesprekken, selectieproeven of een opleidingsaanvraag. Een aanvraag kan nu zelfs nog gebeuren tot ongeveer een uur voor de werkzoekende zijn of haar trein moet halen. Op die manier halen we een drempel weg.

De werkzoekende krijgt het treinticket dan rechtstreeks op de e-ID of via pdf in een e-mail. Om zo’n treinticket te kunnen krijgen, moet de werkzoekende de uitnodiging voor het gesprek bewaren als bewijs voor de datum en locatie en ze dienen aan de werkgever een bewijs te vragen van hun aanwezigheid. Voor wie dat wenst, blijft het echter ook mogelijk om fysiek, via een medewerker op één van de locaties van VDAB,  een treinticket aan te vragen.

Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder VDAB: “Heel wat werkzoekenden hebben geen auto ter beschikking om te gaan solliciteren of om sollicitatieproeven te gaan doen. Daarom is het belangrijk dat we de alternatieven zo laagdrempelig mogelijk maken. Door de treintickets digitaal en volledig gratis aan te bieden, hopen we dat te doen.”

Nieuws

Aantal suïcidepogingen in Vlaanderen daalt, maar preventie en opvolging blijven cruciaal

Uit het jaarverslag suïcidepogingen 2022 blijkt dat het aantal suïcidepogingen in Vlaanderen sinds 2020 daalde met 4,3%. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. In 2022 werden naar schatting 8.943 suïcidepogingen gemeld via spoedopnamediensten in Vlaamse ziekenhuizen. 60% van deze pogingen werd ondernomen door vrouwen, 40% door mannen. Na aanmelding geeft de helft van de personen aan nog steeds suïcidale gedachten te hebben. Dit toont het belang en de nood van een goede vervolgzorg op maat aan, een van de speerpunten van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie.

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.