Gratis digitale treintickets om te gaan solliciteren

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Werkzoekenden die gaan solliciteren, kunnen voortaan digitaal een gratis treinticket krijgen om naar hun sollicitatiegesprek te gaan. Dat wordt op vraag van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits mogelijk gemaakt. De werkzoekende hoeft daardoor niet meer fysiek langs te komen bij VDAB of bij de NMBS voor een ticket waardoor de drempel om te gaan sollicteren verlaagt. In 2021 werden 2.300 goedkope sollicitatie-treintickets aangevraagd.

“Voor veel werkzoekenden blijft mobiliteit een belangrijke drempel om te gaan solliciteren en te gaan werken. Zo zien we dat slechts 60% van de werkzoekenden in hun profiel op VDAB.be aanduiden dat ze over een rijbewijs B of hoger beschikken. Om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken, willen we zoveel mogelijk van die drempels wegwerken zodat mensen vlotter de stap naar werk zetten. Daarom maak ik het mogelijk dat werkzoekenden voortaan digitaal een gratis treinticket kunnen aanvragen om vlot op hun locatie van sollicitatie te geraken.” - Hilde Crevits

Voorheen kostten de treintickets voor werkzoekenden die gingen solliciteren 1 euro per enkele reis en was er een (administratieve) rompslomp om een ticket te krijgen. In 2021 werden zo nog 2.389 goedkope treintickets via VDAB afgeleverd. Om aanspraak te kunnen maken op zo’n goedkoop treinticket moest de werkzoekende ten vroegste vijf dagen voor het gesprek zich met de uitnodigiging naar een VDAB-kantoor begeven waar de bemiddelaar dan naging of de betrokkene recht had op de reductie. Indien dat het geval was, kreeg de werkzoekende twee attesten: één om af te geven aan de loketbediende en één om te tonen aan de conducteur. Dat is een veel te omslachtige procedure.

Daar wordt nu verandering in gebracht. Voortaan hoeven werkzoekenden niet meer fysiek langs te gaan bij VDAB of NMBS en zijn de treintickets gratis. Het ticket kan sinds 14 maart aangevraagd worden via de servicelijn, het gratis 0800-nummber van VDAB, en is geldig voor sollicitatiegesprekken, selectieproeven of een opleidingsaanvraag. Een aanvraag kan nu zelfs nog gebeuren tot ongeveer een uur voor de werkzoekende zijn of haar trein moet halen. Op die manier halen we een drempel weg.

De werkzoekende krijgt het treinticket dan rechtstreeks op de e-ID of via pdf in een e-mail. Om zo’n treinticket te kunnen krijgen, moet de werkzoekende de uitnodiging voor het gesprek bewaren als bewijs voor de datum en locatie en ze dienen aan de werkgever een bewijs te vragen van hun aanwezigheid. Voor wie dat wenst, blijft het echter ook mogelijk om fysiek, via een medewerker op één van de locaties van VDAB,  een treinticket aan te vragen.

Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder VDAB: “Heel wat werkzoekenden hebben geen auto ter beschikking om te gaan solliciteren of om sollicitatieproeven te gaan doen. Daarom is het belangrijk dat we de alternatieven zo laagdrempelig mogelijk maken. Door de treintickets digitaal en volledig gratis aan te bieden, hopen we dat te doen.”

Nieuws

Vlaanderen duidt toekomstige 8 centra voor gespecialiseerde invasieve beroertezorg aan

Beroerte behoort tot de top 10 van belangrijkste aandoeningen in Vlaanderen. Het tijdig herkennen van een beroerte en hulp inschakelen is ontzettend belangrijk, het organiseren van een kwaliteitsvol aanbod van beroertezorg is dat evenzeer. Vlaanderen neemt 8 ziekenhuizen op in haar planning voor centra invasieve beroertezorg. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits is tevreden dat deze legislatuur nog stappen vooruit worden gezet om de beroertezorg te organiseren in Vlaanderen.

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten.