Luc Cortebeeck nieuwe voorzitter VDAB

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

De Raad van Bestuur van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) is opnieuw samengesteld. Naast twee nieuwe vertegenwoordigers van de werkgevers is op voorstel van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits Luc Cortebeeck benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur. Luc Cortebeeck heeft enorm veel ervaring in het sociaal overleg en heeft een uitstekende kennis van de arbeidsmarkt. Hij volgt Karel Van Eetvelt op. Er worden ook 2 nieuwe regeringscommissarissen aangeduid.

De uitdaging voor VDAB de komende jaren is groot. Dankzij het nieuwe kaderdecreet zal VDAB echt de regisseur van de Vlaamse arbeidsmarkt worden. Naast ingeschreven werkzoekenden zal VDAB er nu ook voor de volledige beroepsactieve bevolking zoals de tijdelijk werklozen zijn. Door de coronacrisis zal de rol van VDAB nog belangrijker worden de komende maanden, om in samenwerking met vele partners, werkzoekenden en vacatures (proactief) te matchen.

Vandaag werd de Raad van Bestuur van VDAB opnieuw samengesteld. Klaas Soens (Comeos) en Bart Steukers (Agoria) zijn nieuw als vertegenwoordigers van de werkgevers en Luc Cortebeeck volgt Karel Van Eetvelt op als voorzitter van de Raad van Bestuur.

Luc Cortebeeck gaat met enthousiasme deze uitdaging aan. Hij heeft dan ook een pak ervaring. Een loopbaan op verschillende niveaus van het sociaal overleg. Op Vlaams niveau als nationaal secretaris van het ACV heeft hij onder andere de start van VDAB meegemaakt. Tot 3 keer toe was hij een jaar voorzitter van de Sociaal Economische Raad van Vlaanderen waarbij hij ook verschillende VESOC-akkoorden heeft afgesloten met de Vlaamse Regering. Op federaal niveau sloot hij als nationaal voorzitter van het ACV onder meer 5 interprofessionele akkoorden. Op internationaal vlak heeft Luc Cortebeeck een lange staat van dienst in de Internationale Arbeidsorganisatie waar hij vicevoorzitter en voorzitter is geweest van de Raad van Bestuur en ook vandaag nog een actieve rol speelt in het overleg tussen werkgevers, werknemers en overheid. Kortom, met zijn palmares is hij de geknipte figuur om VDAB mee te begeleiden in haar nieuwe rollen. Hij vervangt Karel Van Eetvelt die de voorbije 2 jaar uitstekend werk leverde en VDAB met veel enthousiasme heeft geleid.

Tegelijkertijd worden 2 nieuwe regeringscommissarissen aangeduid. Op voorstel van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits wordt Elke Jeurissen aangesteld als regeringscommissaris en op voorstel van Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele wordt Charlien Van Leuffel aangesteld als regeringscommissaris.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “De komende maanden en jaren staat VDAB voor grote uitdagingen. Het nieuwe kaderdecreet biedt de basis om van VDAB een echte regisseur van de Vlaamse arbeidsmarkt te maken. Ook de coronacrisis en de gevolgen daarvan zal de rol van VDAB nog belangrijker maken. De nieuwe voorzitter Luc Cortebeeck is daarbij met zijn ervaring en gedrevenheid de geschikte persoon om er samen met de vernieuwde Raad van Bestuur en met de leidend ambtenaar Wim Adriaens echt werk van te maken.”

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.