Luc Cortebeeck nieuwe voorzitter VDAB

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

De Raad van Bestuur van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) is opnieuw samengesteld. Naast twee nieuwe vertegenwoordigers van de werkgevers is op voorstel van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits Luc Cortebeeck benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur. Luc Cortebeeck heeft enorm veel ervaring in het sociaal overleg en heeft een uitstekende kennis van de arbeidsmarkt. Hij volgt Karel Van Eetvelt op. Er worden ook 2 nieuwe regeringscommissarissen aangeduid.

De uitdaging voor VDAB de komende jaren is groot. Dankzij het nieuwe kaderdecreet zal VDAB echt de regisseur van de Vlaamse arbeidsmarkt worden. Naast ingeschreven werkzoekenden zal VDAB er nu ook voor de volledige beroepsactieve bevolking zoals de tijdelijk werklozen zijn. Door de coronacrisis zal de rol van VDAB nog belangrijker worden de komende maanden, om in samenwerking met vele partners, werkzoekenden en vacatures (proactief) te matchen.

Vandaag werd de Raad van Bestuur van VDAB opnieuw samengesteld. Klaas Soens (Comeos) en Bart Steukers (Agoria) zijn nieuw als vertegenwoordigers van de werkgevers en Luc Cortebeeck volgt Karel Van Eetvelt op als voorzitter van de Raad van Bestuur.

Luc Cortebeeck gaat met enthousiasme deze uitdaging aan. Hij heeft dan ook een pak ervaring. Een loopbaan op verschillende niveaus van het sociaal overleg. Op Vlaams niveau als nationaal secretaris van het ACV heeft hij onder andere de start van VDAB meegemaakt. Tot 3 keer toe was hij een jaar voorzitter van de Sociaal Economische Raad van Vlaanderen waarbij hij ook verschillende VESOC-akkoorden heeft afgesloten met de Vlaamse Regering. Op federaal niveau sloot hij als nationaal voorzitter van het ACV onder meer 5 interprofessionele akkoorden. Op internationaal vlak heeft Luc Cortebeeck een lange staat van dienst in de Internationale Arbeidsorganisatie waar hij vicevoorzitter en voorzitter is geweest van de Raad van Bestuur en ook vandaag nog een actieve rol speelt in het overleg tussen werkgevers, werknemers en overheid. Kortom, met zijn palmares is hij de geknipte figuur om VDAB mee te begeleiden in haar nieuwe rollen. Hij vervangt Karel Van Eetvelt die de voorbije 2 jaar uitstekend werk leverde en VDAB met veel enthousiasme heeft geleid.

Tegelijkertijd worden 2 nieuwe regeringscommissarissen aangeduid. Op voorstel van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits wordt Elke Jeurissen aangesteld als regeringscommissaris en op voorstel van Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele wordt Charlien Van Leuffel aangesteld als regeringscommissaris.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “De komende maanden en jaren staat VDAB voor grote uitdagingen. Het nieuwe kaderdecreet biedt de basis om van VDAB een echte regisseur van de Vlaamse arbeidsmarkt te maken. Ook de coronacrisis en de gevolgen daarvan zal de rol van VDAB nog belangrijker maken. De nieuwe voorzitter Luc Cortebeeck is daarbij met zijn ervaring en gedrevenheid de geschikte persoon om er samen met de vernieuwde Raad van Bestuur en met de leidend ambtenaar Wim Adriaens echt werk van te maken.”

Nieuws

Aantal suïcidepogingen in Vlaanderen daalt, maar preventie en opvolging blijven cruciaal

Uit het jaarverslag suïcidepogingen 2022 blijkt dat het aantal suïcidepogingen in Vlaanderen sinds 2020 daalde met 4,3%. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. In 2022 werden naar schatting 8.943 suïcidepogingen gemeld via spoedopnamediensten in Vlaamse ziekenhuizen. 60% van deze pogingen werd ondernomen door vrouwen, 40% door mannen. Na aanmelding geeft de helft van de personen aan nog steeds suïcidale gedachten te hebben. Dit toont het belang en de nood van een goede vervolgzorg op maat aan, een van de speerpunten van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie.

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.