Luc Cortebeeck nieuwe voorzitter VDAB

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

De Raad van Bestuur van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) is opnieuw samengesteld. Naast twee nieuwe vertegenwoordigers van de werkgevers is op voorstel van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits Luc Cortebeeck benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur. Luc Cortebeeck heeft enorm veel ervaring in het sociaal overleg en heeft een uitstekende kennis van de arbeidsmarkt. Hij volgt Karel Van Eetvelt op. Er worden ook 2 nieuwe regeringscommissarissen aangeduid.

De uitdaging voor VDAB de komende jaren is groot. Dankzij het nieuwe kaderdecreet zal VDAB echt de regisseur van de Vlaamse arbeidsmarkt worden. Naast ingeschreven werkzoekenden zal VDAB er nu ook voor de volledige beroepsactieve bevolking zoals de tijdelijk werklozen zijn. Door de coronacrisis zal de rol van VDAB nog belangrijker worden de komende maanden, om in samenwerking met vele partners, werkzoekenden en vacatures (proactief) te matchen.

Vandaag werd de Raad van Bestuur van VDAB opnieuw samengesteld. Klaas Soens (Comeos) en Bart Steukers (Agoria) zijn nieuw als vertegenwoordigers van de werkgevers en Luc Cortebeeck volgt Karel Van Eetvelt op als voorzitter van de Raad van Bestuur.

Luc Cortebeeck gaat met enthousiasme deze uitdaging aan. Hij heeft dan ook een pak ervaring. Een loopbaan op verschillende niveaus van het sociaal overleg. Op Vlaams niveau als nationaal secretaris van het ACV heeft hij onder andere de start van VDAB meegemaakt. Tot 3 keer toe was hij een jaar voorzitter van de Sociaal Economische Raad van Vlaanderen waarbij hij ook verschillende VESOC-akkoorden heeft afgesloten met de Vlaamse Regering. Op federaal niveau sloot hij als nationaal voorzitter van het ACV onder meer 5 interprofessionele akkoorden. Op internationaal vlak heeft Luc Cortebeeck een lange staat van dienst in de Internationale Arbeidsorganisatie waar hij vicevoorzitter en voorzitter is geweest van de Raad van Bestuur en ook vandaag nog een actieve rol speelt in het overleg tussen werkgevers, werknemers en overheid. Kortom, met zijn palmares is hij de geknipte figuur om VDAB mee te begeleiden in haar nieuwe rollen. Hij vervangt Karel Van Eetvelt die de voorbije 2 jaar uitstekend werk leverde en VDAB met veel enthousiasme heeft geleid.

Tegelijkertijd worden 2 nieuwe regeringscommissarissen aangeduid. Op voorstel van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits wordt Elke Jeurissen aangesteld als regeringscommissaris en op voorstel van Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele wordt Charlien Van Leuffel aangesteld als regeringscommissaris.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “De komende maanden en jaren staat VDAB voor grote uitdagingen. Het nieuwe kaderdecreet biedt de basis om van VDAB een echte regisseur van de Vlaamse arbeidsmarkt te maken. Ook de coronacrisis en de gevolgen daarvan zal de rol van VDAB nog belangrijker maken. De nieuwe voorzitter Luc Cortebeeck is daarbij met zijn ervaring en gedrevenheid de geschikte persoon om er samen met de vernieuwde Raad van Bestuur en met de leidend ambtenaar Wim Adriaens echt werk van te maken.”

Nieuws

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderdagverblijf het Hummelhof, afdeling van de Hummeltjes vzw, in Sint-Truiden

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun toe van 680.000 euro voor een nieuwbouw van het kinderdagverblijf het Hummelhof in het kader van het project Buur & Berg in Sint-Truiden. Het kinderdagverblijf is nu gevestigd in de Rummenweg maar moet de site op termijn verlaten. De verhuurder, het Sint-Trudoziekenhuis, heeft op termijn andere plannen met de lokalen.

Nog eens 240 onthaalouders krijgen werknemersstatuut

240 VTE onthaalouders kunnen omschakelen naar het werknemersstatuut. Dat maken Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Opgroeien bekend. Met dat statuut zijn onthaalouders voor hun inkomen niet meer afhankelijk van het aantal kinderen dat ze opvangen, maar krijgen ze de zekerheid van een vast maandelijks loon.

4 x meer tong in de Ierse Zee voor onze Belgische vissers vanaf 1 juli, ook de onderhandelingen voor de visquota voor 2025 opgestart

Het is bevestigd. Er is een akkoord tussen de Europese Commissie en het Verenigd Koninkrijk zodat onze Belgische vissers vanaf juli 4 keer meer dan tong mogen vangen in de Ierse Zee. Uit een nieuw wetenschappelijk rapport, dat onlangs is verschenen, blijkt dat het tongbestand in de Ierse Zee in opmerkelijk betere toestand dan eerst werd aangenomen. Op vraag van minister Crevits hebben de resultaten van de studie al een tastbaar gevolg voor het visquotum voor dit jaar. Tijdens deze raad bespraken de lidstaten het voortgangsrapport van de Commissie dat stelde dat meer bestanden zich op duurzaam niveau bevinden. De ministers startten ook de gesprekken voor de vangstmogelijkheden in 2025.