Meer dan 8000 mensen aan de slag dankzij individueel maatwerk

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Dankzij de tewerkstellingsondersteunende maatregel ‘individueel maatwerk’ kunnen meer mensen met een arbeidsbeperking in reguliere bedrijven aan de slag. De werkgever ontvangt daarvoor een premie om het rendementsverlies en/of de extra ondersteunings- en begeleidingskosten die nodig zijn te compenseren. Sinds de start van individueel maatwerk in 2023 werden al meer dan 8000 premies toegekend.

“Mensen met een arbeidsbeperking ervaren vaak grote drempels in hun zoektocht naar een job. Met individueel maatwerk willen we daar verandering in brengen door werkgevers via een loonpremie en/of begeleidingspremie aan te moedigen personen met een arbeidsbeperking effectief in dienst te nemen. Het gaat om een financiële compensatie voor de eventuele extra kosten of de mogelijk lagere productiviteit van de betrokken werknemer. Het systeem bestaat nu zo’n 2 jaar en zorgt ervoor dat duizenden mensen aan de slag kunnen in reguliere bedrijven. Op deze manier worden de werkvloeren in Vlaanderen ook een pak inclusiever.” - Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits

Ongeveer 17% van de werkzoekenden zijn mensen met een arbeidsbeperking. In 2023 voerde de Vlaamse Regering de tewerkstellingsmaatregel ‘individueel maatwerk’ in waarbij werkgevers die mensen met een arbeidsbeperking te werk stellen een loon- en of begeleidingspremie krijgen om de juiste ondersteuning en omkadering op de werkvloer te voorzien. Het laat toe dat mensen met een arbeidsbeperking kansen krijgen op de reguliere arbeidsmarkt of ook aan de slag kunnen blijven bij hun huidige werkgever, zelfs met hun arbeidshandicap, bijv. verworven na een ongeval of ziekte.

Sinds de start in juli 2023 ontving de Vlaamse overheid iets meer dan 9.000 aanvragen, waarvan er 8.127 zijn goedgekeurd. Het grootste deel gaat om jobs in de sector van maatschappelijke dienstverlening.
In Antwerpen gaat het om de tewerkstelling van 2196 mensen, in West-Vlaanderen om 1.772, Oost-Vlaanderen 1.671, Limburg 1.293 en Vlaams-Brabant 720. Van de totale groep werkenden met een arbeidsbeperking is 70% tussen de 25 en 54 jaar, 13% is jonger dan 25 jaar en 17% is ouder dan 55 jaar. 56% is vrouw. 

Individueel maatwerk biedt twee soorten premies aan werkgevers. De eerste is een loonpremie die het algemene rendementsverlies, de inspanningen en kosten verbonden aan de tewerkstelling van de persoon met de arbeidsbeperking compenseert. Het gaat bijvoorbeeld over de nodige flexibiliteit, extra ondersteuning of de inlassing van extra rustpauzes die wordt voorzien. Ten tweede is er de begeleidingspremie, om kosten voor de extra begeleiding van de werknemer door een gekwalificeerde begeleider en coach op de werkvloer te compenseren. Ook zelfstandigen met een arbeidsbeperking kunnen een ondersteuningspremie aanvragen bij de uitbouw van hun zelfstandige bedrijfsactiviteiten. 

Nieuwe loonpremiesimulator online beschikbaar

Dankzij een nieuwe loonpremiesimulator kunnen werkgevers en werknemers vanaf vandaag eenvoudig nagaan of iemand in aanmerking komt voor een loonpremie, die vastgelegd wordt als een bepaald percentage van het referteloon: Simulator individueel maatwerk | Vlaanderen.be. Op die manier wil minister Crevits de drempel om iemand met een arbeidsbeperking in dienst te nemen verder verlagen. Werkgevers kunnen vooraf simuleren en uitrekenen hoe groot de te ontvangen loonpremie zal zijn als men een persoon met een arbeidsbeperking effectief in dienst neemt. Op die manier stimuleren we inclusieve werkvloeren.

Nieuws

Jongeren en kortgeschoolden zijn op 13 oktober 2024 minder gaan stemmen

Uit een evaluatie van de opkomstplicht in opdracht van Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits blijkt dat vooral jongeren en kortgeschoolden minder deelnemen aan de verkiezingen. Ook het sociaal weefsel in een gemeente en de interesse in politiek spelen een rol. Er zijn verschillende redenen waarom mensen al dan niet gaan stemmen. De belangrijkste reden is niet van principiële, maar eerder van praktische aard namelijk “onmogelijkheid” wegens ziekte, vakantie of andere geplande activiteiten. Daarnaast spelen ook politieke beweegredenen en een gebrek aan kennis die burgers ervaren mee. En overheidscampagnes blijken weinig effect te hebben om mensen te overtuigen.

Vernietiging gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen rond het advies over de erkenningsaanvraag van de Tevhid-moskee.

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om naar aanleiding van een klacht de gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen te vernietigen wegens schending van het onpartijdigheidsbeginsel en belangenvermenging in hoofde van een schepen.

Nederlands als rode draad in inburgeringsbeleid: kansen én inspanningen

Het Nederlands is dé sleutel om deel te nemen aan onze samenleving. Vlaams minister Hilde Crevits zal daarom voor inburgeraars het vereiste taalniveau optrekken naar B1 mondeling. Om dat niveau te halen, zal het traject aangepast worden, met meer begeleiding en ondersteuning.