Meer tewerkstellingsplaatsen voor 48 maatwerkbedrijven in Vlaanderen

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits kent aan 48 maatwerkbedrijven verspreid over Vlaanderen 189,5 bijkomende plaatsen toe voor de tewerkstelling van personen met een bijkomende nood aan ondersteuning op de werkvloer. Het gaat om een eerste fase in de investering van 30 miljoen om deze legislatuur minstens 1.000 jobs in de sociale economie bij te creëren.

“Met deze eerste grote extra investering willen we personen met een arbeidsbeperking, en dus een grote afstand tot de arbeidsmarkt, de kans geven om hun talenten volop te ontplooien. Bovendien hebben we met de Vlaamse Regering de ambitie om een werkzaamheidsgraad van 80% te halen tegen 2030. Dat vraagt ook een inclusieve arbeidsmarkt die geen enkel talent onbenut laat en iedereen kansen geeft. De maatwerksector is een essentiële speler in onze Vlaamse economie.”- Vlaams minister van Sociale economie Hilde Crevits

In Vlaanderen zijn er momenteel 118 maatwerkbedrijven actief. Deze bedrijven bieden werk op maat en ondersteuning aan personen met een arbeidsbeperking. Samen stellen zij meer dan 25.000 doelgroepwerknemers te werk. Het gaat om jobs in tal van bedrijfssectoren zoals groen- en natuuronderhoud, mailing- en verpakkingsactiviteiten, recyclage en circulaire economie, opdrachten inzake drukkerij en grafische afwerking, farma, hout, kunststof- en metaalverwerking, horeca en voeding, renovatiewerken, enz.

Het Vlaams Regeerakkoord streeft naar een ambitieuze groei en versterking van de sociale economie in Vlaanderen. Met een investering van 30 miljoen zullen er deze legislatuur minstens 1.000 jobs in de sociale economie bijkomen, in het bijzonder in het collectief maatwerk in Vlaanderen. In een eerste fase wordt in 6 miljoen euro voorzien dit jaar. Vlaamse maatwerkbedrijven die nood hebben aan extra mensen om verder te groeien konden een aanvraag indienen. 189,5 bijkomende plaatsen worden vanaf 1 april toegekend aan 48 maatwerkbedrijven in Vlaanderen, waarvan 67,5 extra plaatsen in West-Vlaanderen, 66,5 in Antwerpen, 16 in Limburg, 19 in Oost-Vlaanderen en 20,5 in Vlaams-Brabant. Dat maakte Vlaams minister van Sociale economie Hilde Crevits vandaag bekend tijdens een werkbezoek aan Kringwinkel West in Ieper. Het is de bedoeling dat de nieuwe maatwerkers zo snel mogelijk in dienst kunnen treden.

De verdeling per provincie ziet er als volgt uit:

Naam onderneming 

 Gemeente

#VTE 

SOCIAAL ONDERNEMEN BRUGGE
EN OMGEVING AAN HET WERK

Brugge

2

Leefbaar Wonen-Kringloopcentrum

Oostkamp

4,5

De Oesterbank

Oostende

2

KRINGLOOPCENTRUM KUST

Oostende

2

MOBIEL SOCIALE WERKPLAATS

Kortrijk

6,5

Constructief

Bissegem

2

DE KRINGLOOPWINKEL DELTAGROEP

Bissegem

2,5

WAAK MAATWERKBEDRIJF "WSW"

Kuurne

2,5

OptimaT

Lichtervelde

6,5

MARIASTEEN

Hooglede

4,5

Kringwinkel West

Ieper

5,5

'T VEER

Menen

24,5

Veerkracht 4

Menen

2,5

VLAAMS- BRABANT

 

 

 

RODEA

Sint-Genesius-Rode

2

 

Aurora

Groot-Bijgaarden

2

 

DEN DIEPEN BOOMGAARD

Grimbergen

6

 

Wonen en Werken Tewerkstelling

Heverlee

3,5

 

IJSEDAL Maatwerkbedrijf

Overijse

0,5

 

De Vlaspit

Scherpenheuvel

3,5

 

Kringwinkel Hageland

Tienen

3

 

ANTWERPEN

 

 

 

ACG

Deurne (Antwerpen)

14,5

 

MANUS

Deurne (Antwerpen)

2,5

 

MANUS ANTWERPEN

Deurne (Antwerpen)

1

 

WERKMMAAT

Deurne (Antwerpen)

4

 

TWERK

Herentals

6

 

De Kringwinkel Zuiderkempen

Hallaar

2,5

 

A-kwadraat

Turnhout

21

 

DE DAGERAAD

Kontich

3

 

Het Rekreatief

Wilrijk (Antwerpen)

2

 

ECOSO

Mechelen

6

 

Vlotter Facilities

Boom

2,5

 

Aralea

Brasschaat

1,5

 

LIMBURG

 

 

 

De Posthoorn Beringen

Koersel

3

 

Atelier Alternatief

Genk

0,5

 

IN-Z MAATWERKBEDRIJF

Genk

6,5

 

RESET

Genk

0,5

 

Sociaal bedrijvencentrum Maasmechelen

Maasmechelen

4

 

Maatwerkbedrijf De Ploeg

Sint-Truiden

1

 

BUSELOC

Peer

0,5

 

OOST-VLAANDEREN

 

 

 

GANDAE - WELZIJN & WERK OP MAAT

Gent

1

 

vereniging zonder winstoogmerk Labeur

Gent

2,5

 

CON BRIO

Sint-Amandsberg

2,5

 

DEN AZALEE

Sint-Niklaas

1

 

Wase Werkplaats

Temse

4

 

De Cirkel - Sociale Werkplaats

Lokeren

3,5

 

DE LOODS

Erembodegem

2,5

 

ARCOR

Ronse

1,5

 

De Kringwinkel Zuid-Oost-Vlaanderen

Ronse

0,5

 

Nieuws

Jongeren en kortgeschoolden zijn op 13 oktober 2024 minder gaan stemmen

Uit een evaluatie van de opkomstplicht in opdracht van Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits blijkt dat vooral jongeren en kortgeschoolden minder deelnemen aan de verkiezingen. Ook het sociaal weefsel in een gemeente en de interesse in politiek spelen een rol. Er zijn verschillende redenen waarom mensen al dan niet gaan stemmen. De belangrijkste reden is niet van principiële, maar eerder van praktische aard namelijk “onmogelijkheid” wegens ziekte, vakantie of andere geplande activiteiten. Daarnaast spelen ook politieke beweegredenen en een gebrek aan kennis die burgers ervaren mee. En overheidscampagnes blijken weinig effect te hebben om mensen te overtuigen.

Vernietiging gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen rond het advies over de erkenningsaanvraag van de Tevhid-moskee.

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om naar aanleiding van een klacht de gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen te vernietigen wegens schending van het onpartijdigheidsbeginsel en belangenvermenging in hoofde van een schepen.

Nederlands als rode draad in inburgeringsbeleid: kansen én inspanningen

Het Nederlands is dé sleutel om deel te nemen aan onze samenleving. Vlaams minister Hilde Crevits zal daarom voor inburgeraars het vereiste taalniveau optrekken naar B1 mondeling. Om dat niveau te halen, zal het traject aangepast worden, met meer begeleiding en ondersteuning.