Inburgeraars kunnen in het kader van hun participatietraject kiezen voor vrijwilligerswerk. Een kwart van de gekozen activiteiten is werk voor vrijwilligers. Maar het aanbod volgt de grote toename van de vraag niet. Dat is jammer want is vrijwilligerswerk de ideale kans om Nederlands te oefenen én het eigen netwerk te vergroten. Daarom doet minister Crevits tijdens de week van de vrijwilliger een oproep.
Nieuwkomers in Vlaanderen moeten verplicht een inburgeringstraject volgen. Het gaat om erkende vluchtelingen, bij gezinshereniging, …. Het traject bestaat uit 4 onderdelen: maatschappelijke oriëntatie, Nederlands leren, inschrijven bij VDAB en een participatie- en netwerktraject. Sinds 2023 is dat laatste onderdeel verplicht als ze nog niet werken of studeren. Voor het participatietraject kunnen ze kiezen tussen verschillende mogelijkheden, waarvan vrijwilligerswerk ééntje is.
“Het is cruciaal dat nieuwkomers snel Nederlands, onze waarden en normen leren en de weg vinden in onze samenleving. Er bestaat een ruim aanbod van activiteiten voor vrijwilligers, waarbij ook de lokale besturen een belangrijke rol spelen. Na 2 jaar merken we dat de vraag van inburgeraars toeneemt, maar het aanbod niet overal volgt. Daarom doe ik een duidelijke oproep naar verenigingen, organisaties en werkplekken om zich kenbaar te maken. ” – Vlaams minister van Integratie en Inburgering, Hilde Crevits
Ikdoemee.be
Het doel van het participatietraject is dat inburgeraars in hun eigen omgeving, en dicht bij hun interesses, een netwerk kunnen uitbouwen. Via het platform ikdoemee.be kunnen organisaties zich aanmelden. Enkele cijfers tonen de grote interesse in het platform. In het najaar 2024 waren er gemiddeld 4.500 bezoeken per week. Er zijn 500 actieve organisaties aangemeld, waarvan 137 lokale besturen die actief meewerken. Het aantal activiteiten wisselt dagelijks, momenteel zijn er zo’n 1700 activiteiten actief.
Sinds 2023 namen 17.555 inburgeraars het participatietraject op in het inburgeringscontract, 13% van de inburgeraars neemt het ook vrijwillig op in het contract, ook al werken ze of zijn ze aan het studeren. 4.552 inburgeraars hebben het traject intussen afgerond of zijn er mee bezig. Ongeveer 7880 inburgeraars moeten nog starten met hun traject. Dat gebeurt vaak na het doorlopen van de eerste 3 onderdelen. Ongeveer 60% is jonger dan 35 jaar.
Vrijwilligerswerk
24% van de gekozen activiteiten in het participatietraject gaat over vrijwilligerswerk. Als we kijken naar de unieke toeleidingen, dan zien we dat in West-Vlaanderen 383 keer gekozen werd voor vrijwilligerswerk, in Limburg gaat het om 141 keer.
- West-Vlaanderen: 383 (= 28,6% van de toeleidingen)
- Oost-Vlaanderen: 294 (= 24,0% van de toeleidingen)
- Antwerpen (provincie zonder stad Antwerpen): 396 (= 22,7% van de toeleidingen)
- Vlaams-Brabant: 222 (= 26,7% van de toeleidingen)
- Limburg: 141 (= 14,8% van de toeleidingen)
- Brussel: 120 (= 27,1% van de toeleidingen)
Minister Crevits ging deze week langs in het woonzorgcentrum Klaverveld in Zedelgem. Daar zijn 4 activiteiten aangemeld op ikdoemee.be. Ze ontmoette er enkele vrijwilligers die aan de slag zijn of waren in het kader van hun participatietraject. Eén van de vrijwilligers is Kanisa. Haar aanwezigheid zorgt voor extra handen ter ondersteuning van het personeel bij vrijetijdsactiviteiten. En het is voor Kanisa een goede manier om met de lokale bevolking in contact te komen, met zowel de bewoners van Klaverveld, de medewerkers alsook de andere vrijwilligers. “Het helpt mij bij het leren van het Nederlands. Ik voel ook veel warmte en genegenheid en dankbaarheid van de mensen daar en voel me heel welkom.” Kanisa haalt veel voldoening als ze een glimlach op de gezichten van de bewoners Klaverveld kan toveren, dat is de voornaamste drijfveer voor haar inzet daar.