Minister Crevits en Diabetes Liga roepen 45-plussers op om het gezondheidskompas in te vullen

Publicatiedatum

Tags

Preventie

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid Hilde Crevits en de Diabetes Liga roepen naar aanleiding van Wereld Diabetesdag 45-plussers op om het gezondheidskompas in te vullen. Nog te weinig mensen weten vandaag dat ze diabetes hebben. Nochtans blijkt 1 op de 10 volwassenen in België diabetes te hebben. Het Gezondheidskompas geeft via een vragenlijst adviezen over een gezondere levensstijl en indicatie over het risico op diabetes type 2. In sommige gevallen wordt ook opvolging door de huisarts aangeraden. Minister Crevits bekijkt momenteel hoe de gegevens uit het Gezondheidskompas in de toekomst beter kunnen doorstromen naar de huisartsen.

“Meten is weten. Zeker in het geval van diabetes, waar vroegtijdig problemen opsporen of een gezonde levensstijl erger kan voorkomen. Daarom ontwikkelde Vlaanderen een Gezondheidskompas, dat voor 45-plussers het risico op onder andere diabetes type 2 bevraagt  en advies geeft na het invullen van de vragenlijst. We bekijken momenteel hoe we de gegevens uit het Gezondheidskompas nog zinvoller en vlotter kunnen delen met de huisarts, zodat een patiënt zeker de gepaste opvolging krijgt wanneer dat nodig blijkt.” -  Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits  

Diabetes type 2 is een sluimerende aandoening en het risico neemt toe vanaf de leeftijd van 45. Ondertussen heeft al 1 op de 10 volwassen Belgen diabetes. Een decennium geleden was dat nog 1 op de 12. Maar het gebrek aan lichaamsbeweging en ongezonde voeding zorgen ervoor dat steeds meer mensen, ook op jongere leeftijd, de diagnose diabetes type 2 krijgen. Nochtans kan men door gezond te leven het risico op diabetes type 2 aanzienlijk verminderen. Daarom lanceren wij een campagne waarbij een gezonde leefstijl promoten en de risico’s van diabetes type 2 in de kijker zetten, met oproep om zijn risico op diabetes type 2 te meten via gezondheidskompas.be.” - Arnout Wouters, Algemeen Directeur Diabetes Liga

Diabetes type 2 als chronische en stille aandoening wordt al te vaak nog toevallig of niet ontdekt. 1 op 3 weet niet dat hij/zij diabetes heeft.

Preventie om problemen te voorkomen

Vlaanderen zet sterk in op preventie en het bevorderen van de gezondheid van burgers met tal van initiatieven. Een gezonde levensstijl of het vroegtijdig ontdekken van problemen kan heel wat gezondheidsrisico’s of zware problemen voorkomen. In samenwerking met de Diabetes Liga en op initiatief van het agentschap Zorg en Gezondheid werd het ‘Gezondheidskompas’ ontwikkeld. Via een online webapplicatie op www.gezondheidskompas.be kunnen mensen inzicht krijgen in hun risico op ziektes zoals diabetes.  

Een vragenlijst over leeftijd, gewicht en gewoontes op vlak van roken, drinken en bewegen vormt de basis waarop het gezondheidskompas een advies geeft. Voor mensen ouder dan 45 jaar wordt er een score berekend die een indicatie geeft voor het risico op diabetes type 2. Mensen met verhoogd risico krijgen het levensstijladvies en worden aangemoedigd om hun resultaten te bespreken met hun huisarts. Het is mogelijk om de resultaten via een online code met de huisarts te delen.

Ondersteuning van preventie door versterkte samenwerking met huisartsen

Minister Crevits onderzoekt momenteel hoe de gegevens van het Gezondheidskompas beter kan gedeeld en gebruikt worden door huisartsen. Vandaag moet de burger zelf manueel stappen ondernemen om zijn of haar resultaten te delen met de huisarts. Dat kan volgens minister Crevits laagdrempeliger. Vlaanderen zet vandaag al sterk in op gegevensdeling met huisartsen en eHealth.

Minister Crevits wil op die manier gegevens uit het Gezondheidskompas beter laten doorstromen naar de huisartsen wanneer de burger daar toestemming voor geeft.

Nieuws

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.

Vlaams minister Hilde Crevits versterkt De Druglijn

De Druglijn kent een grote toename van hulpvragen van (jonge) mensen die middelen gebruiken. Bovendien komen er ook steeds meer zwaardere problematieken aan bod. Mensen kunnen bij de Druglijn terecht voor vragen, een eerste advies en hulp met betrekking tot drank, drugs, pillen, gokken en overmatig gamen. Om aan de stijgende nood tegemoet te komen, trekt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits 150.000 euro uit om de Druglijn te versterken, de bereikbaarheid te vergroten en zo meer mensen te kunnen helpen.