Minister Crevits en Diabetes Liga roepen 45-plussers op om het gezondheidskompas in te vullen

Publicatiedatum

Tags

Preventie

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid Hilde Crevits en de Diabetes Liga roepen naar aanleiding van Wereld Diabetesdag 45-plussers op om het gezondheidskompas in te vullen. Nog te weinig mensen weten vandaag dat ze diabetes hebben. Nochtans blijkt 1 op de 10 volwassenen in België diabetes te hebben. Het Gezondheidskompas geeft via een vragenlijst adviezen over een gezondere levensstijl en indicatie over het risico op diabetes type 2. In sommige gevallen wordt ook opvolging door de huisarts aangeraden. Minister Crevits bekijkt momenteel hoe de gegevens uit het Gezondheidskompas in de toekomst beter kunnen doorstromen naar de huisartsen.

“Meten is weten. Zeker in het geval van diabetes, waar vroegtijdig problemen opsporen of een gezonde levensstijl erger kan voorkomen. Daarom ontwikkelde Vlaanderen een Gezondheidskompas, dat voor 45-plussers het risico op onder andere diabetes type 2 bevraagt  en advies geeft na het invullen van de vragenlijst. We bekijken momenteel hoe we de gegevens uit het Gezondheidskompas nog zinvoller en vlotter kunnen delen met de huisarts, zodat een patiënt zeker de gepaste opvolging krijgt wanneer dat nodig blijkt.” -  Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits  

Diabetes type 2 is een sluimerende aandoening en het risico neemt toe vanaf de leeftijd van 45. Ondertussen heeft al 1 op de 10 volwassen Belgen diabetes. Een decennium geleden was dat nog 1 op de 12. Maar het gebrek aan lichaamsbeweging en ongezonde voeding zorgen ervoor dat steeds meer mensen, ook op jongere leeftijd, de diagnose diabetes type 2 krijgen. Nochtans kan men door gezond te leven het risico op diabetes type 2 aanzienlijk verminderen. Daarom lanceren wij een campagne waarbij een gezonde leefstijl promoten en de risico’s van diabetes type 2 in de kijker zetten, met oproep om zijn risico op diabetes type 2 te meten via gezondheidskompas.be.” - Arnout Wouters, Algemeen Directeur Diabetes Liga

Diabetes type 2 als chronische en stille aandoening wordt al te vaak nog toevallig of niet ontdekt. 1 op 3 weet niet dat hij/zij diabetes heeft.

Preventie om problemen te voorkomen

Vlaanderen zet sterk in op preventie en het bevorderen van de gezondheid van burgers met tal van initiatieven. Een gezonde levensstijl of het vroegtijdig ontdekken van problemen kan heel wat gezondheidsrisico’s of zware problemen voorkomen. In samenwerking met de Diabetes Liga en op initiatief van het agentschap Zorg en Gezondheid werd het ‘Gezondheidskompas’ ontwikkeld. Via een online webapplicatie op www.gezondheidskompas.be kunnen mensen inzicht krijgen in hun risico op ziektes zoals diabetes.  

Een vragenlijst over leeftijd, gewicht en gewoontes op vlak van roken, drinken en bewegen vormt de basis waarop het gezondheidskompas een advies geeft. Voor mensen ouder dan 45 jaar wordt er een score berekend die een indicatie geeft voor het risico op diabetes type 2. Mensen met verhoogd risico krijgen het levensstijladvies en worden aangemoedigd om hun resultaten te bespreken met hun huisarts. Het is mogelijk om de resultaten via een online code met de huisarts te delen.

Ondersteuning van preventie door versterkte samenwerking met huisartsen

Minister Crevits onderzoekt momenteel hoe de gegevens van het Gezondheidskompas beter kan gedeeld en gebruikt worden door huisartsen. Vandaag moet de burger zelf manueel stappen ondernemen om zijn of haar resultaten te delen met de huisarts. Dat kan volgens minister Crevits laagdrempeliger. Vlaanderen zet vandaag al sterk in op gegevensdeling met huisartsen en eHealth.

Minister Crevits wil op die manier gegevens uit het Gezondheidskompas beter laten doorstromen naar de huisartsen wanneer de burger daar toestemming voor geeft.

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.