Minister Crevits kent investeringssteun van 693.000 euro toe voor Tuinkabouterhuisje in Ingelmunster

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun toe van 693.000 euro voor de aankoop en de duurzame verbouwing van het kinderdagverblijf Tuinkabouterhuisje in de Warandestraat in Ingelmunster.

Het kinderdagverblijf het Tuinkabouterhuisje in Ingelmunster staat met een heel team klaar voor de zorg om de allerkleinsten onder ons. Met de aankoop en de renovatie van een bijkomend pand wil het kinderdagverblijf ruimte bieden aan 4 leefgroepen. In een moderne en duurzame infrastructuur niet ver van de kleuter- en de lagere school. Vanuit Vlaanderen investeren we mee in dergelijke projecten.’ Hilde Crevits

 

Het Tuinkabouterhuisje wil zijn 3 kinderdagverblijven samenbrengen in 3 gebouwen waar de percelen aan elkaar grenzen. 2 van de 3 gebouwen zijn in werking als kinderdagverblijf. Door de aankoop en de aanpassing van het bijkomende gebouw kan het kinderdagverblijf dat zich 500 meter verder bevindt bij de andere kinderdagverblijven voegen met ook uitbreidingsmogelijkheid. Dit bestaande gebouw zal volledig gerenoveerd worden met achteraan een kleine uitbreiding.  Op 200 meter ligt een kleuter- en lagere school.

 

Het samenbrengen van de kinderdagverblijven biedt meer mogelijkheden om samen te werken en het sociaal contact tussen de kinderen te bevorderen. Door het groter geheel kan de drempel voor kwetsbare gezinnen verlaagd worden. Het Tuinkabouterhuisje werkt nauw samen met het lokaal loket en de huizen van het kind in Ingelmunster.

 

In het gerenoveerde gebouw zal er plaats zijn voor de begeleiding van 4 leefgroepen voor 44 kinderen. Er komt ook een keuken, gespreks- en personeelsruimtes en een tuin met terras. De verbouwing zal duurzaam gebeuren zeker op energetisch vlak. Er is aandacht voor klimaat en milieu via de keuze van materialen en technieken en ook op het vlak van de speelmogelijkheden voor de kinderen.

 

De kostprijs voor dit project wordt geraamd op 1,1 miljoen euro. Via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden kent Vlaams minister Hilde Crevits een investeringssteun toe van 693.000 euro. Het Tuinkabouterhuisje hoopt de werkzaamheden in het voorjaar 2025 af te hebben.

Nieuws

Vlaanderen investeert in centra voor herstelverblijf

Op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits heeft de Vlaamse Regering het licht op groen gezet voor investeringen in 15 centra voor herstelverblijf. Centra voor herstelverblijf vormen een belangrijke schakel voor patiënten in hun genezingsproces tussen het ziekenhuis en thuis waar zowel de federale als de Vlaamse regering in investeren.   

Vlaams minister Crevits wil dagprijzen aanpassen voor slachtoffers van intrafamiliaal geweld die terecht moeten in een vluchthuis

 Vrouwen of mannen die door intrafamiliaal geweld niet langer thuis kunnen wonen, kunnen tijdelijk een onderkomen vinden in een vluchthuis of beveiligde opvang. De begeleiding in deze opvang gebeurt door het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW). Voor een verblijf in een vluchthuis wordt momenteel een dagprijs aangerekend. Afhankelijk van het inkomen van het slachtoffer komt het OCMW daar wel of niet in tussen. Minister Crevits wil dit nu aanpassen om de financiële drempels voor slachtoffers weg te nemen. De eerste drie maanden zal geen dagprijs meer aangerekend worden voor slachtoffers die omwille van onveiligheid hun normale leven niet kunnen verder zetten. Eind 2025 wordt geëvalueerd of dit voldoende is.

Subsidies voor nieuwe inkomensgerelateerde kinderopvangplaatsen en dringende opvangplaatsen beschikbaar voor Gent, Antwerpen en Brussel

Kinderopvanginitiatieven in Gent, Brussel en Antwerpen kunnen vanaf vandaag een aanvraag indienen voor nieuwe inkomensgerelateerde plaatsen. Er wordt ook nog een mogelijkheid geboden om plaatsen met alleen de basissubsidie over te schakelen naar de ‘subsidie inkomenstarief’, de hoogste subsidie in de sector. In totaal gaat het om 983 plaatsen. Het gaat om één van de maatregelen uit het pakket van 270 miljoen dat de Vlaamse Regering vrijmaakte bij de Septemberverklaring vorig jaar om de kinderopvang te versterken. Daarnaast komen er ook bijkomende subsidies om dringende opvangplaatsen te voorzien.