De vzw Liga voor Mensenrechten diende een klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur tegen de beslissing van de burgemeester van Antwerpen. Die legde een huisarrest op aan verschillende personen tijdens oudejaarsnacht. Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits verwerpt na onderzoek de elementen in de klacht en zal geen bijkomende toezichtsmaatregel opleggen aan de stad Antwerpen.
“De vrijheden en de rechten van burgers zijn en blijven belangrijk. Daarvoor zijn ook verschillende veiligheidsaspecten in onze regelgeving ingebouwd. Het huisarrest dat tijdens oudejaarsnacht werd opgelegd aan verschillende personen, was proportioneel. Burgemeesters moeten indien nodig kordaat kunnen optreden en maatregelen nemen om de openbare orde te kunnen handhaven. Als het moet, ook preventief.” - Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits
De vzw Liga voor Mensenrechten diende een klacht in omdat volgens hen de besluiten een beperking waren op de persoonlijke vrijheid en de vrijheid van verplaatsingen. Het ging volgens hen ook om een schending artikel 31 van de Wet op het Politieambt.
Onderzoek naar de klachtelementen wijst uit dat de burgemeester van Antwerpen de preventieve huisarresten kon opleggen volgens artikels 133 en 135, §2 van de Nieuwe Gemeentewet. De argumentatie om een huisarrest op te leggen, werd uitgebreid gemotiveerd.
Minister Crevits oordeelt dat de beslissing werd genomen uit voorzorg om de openbare orde te handhaven. Belangrijk is dat deze maatregel proportioneel was. De huisarresten waren dan ook beperkt tot een persoon, voor een bepaalde plaats en in de tijd. Er was een uitzondering ingebouwd als de persoon tijdens de tijdsperiode voor zijn of haar werk ergens aanwezig moest zijn. De personen kregen ook hoorrecht, waarbij de mogelijkheid was om te reageren en hun belangen te verdedigen.