Minister Crevits wil STEM-academie in elke gemeente in Vlaanderen

Publicatiedatum

Auteur

Carmen De Rudder

Deel dit artikel

Na een recordbereik in 2020 van 221 gemeenten met een STEM-academie, voorziet Vlaams minister van Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits nieuwe middelen om in elke Vlaamse gemeente een STEM-academie te organiseren: “De jeugd moet óveral in Vlaanderen de passie voor techniek en wetenschap kunnen ontdekken.”

“Het zijn ongeziene tijden: zowel op economisch, wetenschappelijk als maatschappelijk vlak staan we voor enorme uitdagingen. Meer dan ooit vragen die uitdagingen een boost van de STEM-competenties. Het is onze gezamenlijke ambitie om iedereen te overtuigen van het belang van STEM en een STEM-carrière te overwegen. Hoe vroeger, hoe liever. Elk kind in Vlaanderen moet de kans krijgen om kennis te maken met technologie en wetenschap” - Hilde Crevits  

 

Vlaanderen zet de laatste jaren volop in op STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics). De doelstelling is om interesse in wetenschap en technologie te versterken onder de bevolking. Om de jeugd warm te maken voor wetenschap en technologie, investeert Vlaams minister voor Werk en Wetenschap opnieuw in de organisatie van STEM-academies in elke Vlaamse gemeente. Voor de nieuwe subsidie-oproep 2021 is een steunbudget van € 500.000 euro voorzien.

 

De STEM-academies geven kinderen en jongeren de kans om in hun gemeente deel te nemen aan STEM-activiteiten. Voorbeelden zijn Technopolis, de Kinderuniversiteiten, volkssterrenwachten, de Techniek-academie en de WiWeters clubs. Na school, in de vakantie of tijdens het weekend kunnen kinderen daar experimenteren in labo’s of op veldonderzoek gaan. De thema’s tijdens de workshops zijn heel divers, gaande van ruimtevaart tot gamedesign. Niet de klassieke piano- of tennisles dus, maar een vrijetijdsbesteding die de passie voor wetenschap en technologie stimuleert.

 

Een ambitie met stijgend succes

In 2019 hadden 162 gemeenten een STEM-academie. Dit aantal is in 2020 gestegen tot STEM-academies in 221 gemeenten. Ongeveer 12.500 jongeren en kinderen namen deel. De vele activiteiten kennen een groot succes volgens minister Crevits want kinderen zijn van nature nieuwsgierig en gaan graag op ontdekking. Daarom wil minister Crevits nu elk kind in Vlaanderen de kans te geven om naar een STEM-academie te gaan in de eigen gemeente: “We zijn op de goede weg om deze ambitie te realiseren.”

 

Ontdek of uw gemeente een STEM-academie heeft:

In 2020 telde Antwerpen 41 STEM-academies, Limburg 24 en Oost-Vlaanderen 56. West-Vlaanderen doet het opvallend goed met slechts één gemeente zonder STEM-academie.

 
Geïnteresseerd? Neem via volgende link een kijkje welke STEM-activiteiten binnenkort plaatsvinden: https://www.technopolis.be/nl/bezoekers/stem-academie/

Nieuws

Aantal suïcidepogingen in Vlaanderen daalt, maar preventie en opvolging blijven cruciaal

Uit het jaarverslag suïcidepogingen 2022 blijkt dat het aantal suïcidepogingen in Vlaanderen sinds 2020 daalde met 4,3%. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. In 2022 werden naar schatting 8.943 suïcidepogingen gemeld via spoedopnamediensten in Vlaamse ziekenhuizen. 60% van deze pogingen werd ondernomen door vrouwen, 40% door mannen. Na aanmelding geeft de helft van de personen aan nog steeds suïcidale gedachten te hebben. Dit toont het belang en de nood van een goede vervolgzorg op maat aan, een van de speerpunten van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie.

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.