Minister Crevits wil STEM-academie in elke gemeente in Vlaanderen

Publicatiedatum

Auteur

Carmen De Rudder

Deel dit artikel

Na een recordbereik in 2020 van 221 gemeenten met een STEM-academie, voorziet Vlaams minister van Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits nieuwe middelen om in elke Vlaamse gemeente een STEM-academie te organiseren: “De jeugd moet óveral in Vlaanderen de passie voor techniek en wetenschap kunnen ontdekken.”

“Het zijn ongeziene tijden: zowel op economisch, wetenschappelijk als maatschappelijk vlak staan we voor enorme uitdagingen. Meer dan ooit vragen die uitdagingen een boost van de STEM-competenties. Het is onze gezamenlijke ambitie om iedereen te overtuigen van het belang van STEM en een STEM-carrière te overwegen. Hoe vroeger, hoe liever. Elk kind in Vlaanderen moet de kans krijgen om kennis te maken met technologie en wetenschap” - Hilde Crevits  

 

Vlaanderen zet de laatste jaren volop in op STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics). De doelstelling is om interesse in wetenschap en technologie te versterken onder de bevolking. Om de jeugd warm te maken voor wetenschap en technologie, investeert Vlaams minister voor Werk en Wetenschap opnieuw in de organisatie van STEM-academies in elke Vlaamse gemeente. Voor de nieuwe subsidie-oproep 2021 is een steunbudget van € 500.000 euro voorzien.

 

De STEM-academies geven kinderen en jongeren de kans om in hun gemeente deel te nemen aan STEM-activiteiten. Voorbeelden zijn Technopolis, de Kinderuniversiteiten, volkssterrenwachten, de Techniek-academie en de WiWeters clubs. Na school, in de vakantie of tijdens het weekend kunnen kinderen daar experimenteren in labo’s of op veldonderzoek gaan. De thema’s tijdens de workshops zijn heel divers, gaande van ruimtevaart tot gamedesign. Niet de klassieke piano- of tennisles dus, maar een vrijetijdsbesteding die de passie voor wetenschap en technologie stimuleert.

 

Een ambitie met stijgend succes

In 2019 hadden 162 gemeenten een STEM-academie. Dit aantal is in 2020 gestegen tot STEM-academies in 221 gemeenten. Ongeveer 12.500 jongeren en kinderen namen deel. De vele activiteiten kennen een groot succes volgens minister Crevits want kinderen zijn van nature nieuwsgierig en gaan graag op ontdekking. Daarom wil minister Crevits nu elk kind in Vlaanderen de kans te geven om naar een STEM-academie te gaan in de eigen gemeente: “We zijn op de goede weg om deze ambitie te realiseren.”

 

Ontdek of uw gemeente een STEM-academie heeft:

In 2020 telde Antwerpen 41 STEM-academies, Limburg 24 en Oost-Vlaanderen 56. West-Vlaanderen doet het opvallend goed met slechts één gemeente zonder STEM-academie.

 
Geïnteresseerd? Neem via volgende link een kijkje welke STEM-activiteiten binnenkort plaatsvinden: https://www.technopolis.be/nl/bezoekers/stem-academie/

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.