Minister Crevits wil STEM-academie in elke gemeente in Vlaanderen

Publicatiedatum

Auteur

Carmen De Rudder

Deel dit artikel

Na een recordbereik in 2020 van 221 gemeenten met een STEM-academie, voorziet Vlaams minister van Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits nieuwe middelen om in elke Vlaamse gemeente een STEM-academie te organiseren: “De jeugd moet óveral in Vlaanderen de passie voor techniek en wetenschap kunnen ontdekken.”

“Het zijn ongeziene tijden: zowel op economisch, wetenschappelijk als maatschappelijk vlak staan we voor enorme uitdagingen. Meer dan ooit vragen die uitdagingen een boost van de STEM-competenties. Het is onze gezamenlijke ambitie om iedereen te overtuigen van het belang van STEM en een STEM-carrière te overwegen. Hoe vroeger, hoe liever. Elk kind in Vlaanderen moet de kans krijgen om kennis te maken met technologie en wetenschap” - Hilde Crevits  

 

Vlaanderen zet de laatste jaren volop in op STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics). De doelstelling is om interesse in wetenschap en technologie te versterken onder de bevolking. Om de jeugd warm te maken voor wetenschap en technologie, investeert Vlaams minister voor Werk en Wetenschap opnieuw in de organisatie van STEM-academies in elke Vlaamse gemeente. Voor de nieuwe subsidie-oproep 2021 is een steunbudget van € 500.000 euro voorzien.

 

De STEM-academies geven kinderen en jongeren de kans om in hun gemeente deel te nemen aan STEM-activiteiten. Voorbeelden zijn Technopolis, de Kinderuniversiteiten, volkssterrenwachten, de Techniek-academie en de WiWeters clubs. Na school, in de vakantie of tijdens het weekend kunnen kinderen daar experimenteren in labo’s of op veldonderzoek gaan. De thema’s tijdens de workshops zijn heel divers, gaande van ruimtevaart tot gamedesign. Niet de klassieke piano- of tennisles dus, maar een vrijetijdsbesteding die de passie voor wetenschap en technologie stimuleert.

 

Een ambitie met stijgend succes

In 2019 hadden 162 gemeenten een STEM-academie. Dit aantal is in 2020 gestegen tot STEM-academies in 221 gemeenten. Ongeveer 12.500 jongeren en kinderen namen deel. De vele activiteiten kennen een groot succes volgens minister Crevits want kinderen zijn van nature nieuwsgierig en gaan graag op ontdekking. Daarom wil minister Crevits nu elk kind in Vlaanderen de kans te geven om naar een STEM-academie te gaan in de eigen gemeente: “We zijn op de goede weg om deze ambitie te realiseren.”

 

Ontdek of uw gemeente een STEM-academie heeft:

In 2020 telde Antwerpen 41 STEM-academies, Limburg 24 en Oost-Vlaanderen 56. West-Vlaanderen doet het opvallend goed met slechts één gemeente zonder STEM-academie.

 
Geïnteresseerd? Neem via volgende link een kijkje welke STEM-activiteiten binnenkort plaatsvinden: https://www.technopolis.be/nl/bezoekers/stem-academie/

Nieuws

Jongeren en kortgeschoolden zijn op 13 oktober 2024 minder gaan stemmen

Uit een evaluatie van de opkomstplicht in opdracht van Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits blijkt dat vooral jongeren en kortgeschoolden minder deelnemen aan de verkiezingen. Ook het sociaal weefsel in een gemeente en de interesse in politiek spelen een rol. Er zijn verschillende redenen waarom mensen al dan niet gaan stemmen. De belangrijkste reden is niet van principiële, maar eerder van praktische aard namelijk “onmogelijkheid” wegens ziekte, vakantie of andere geplande activiteiten. Daarnaast spelen ook politieke beweegredenen en een gebrek aan kennis die burgers ervaren mee. En overheidscampagnes blijken weinig effect te hebben om mensen te overtuigen.

Vernietiging gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen rond het advies over de erkenningsaanvraag van de Tevhid-moskee.

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om naar aanleiding van een klacht de gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen te vernietigen wegens schending van het onpartijdigheidsbeginsel en belangenvermenging in hoofde van een schepen.

Nederlands als rode draad in inburgeringsbeleid: kansen én inspanningen

Het Nederlands is dé sleutel om deel te nemen aan onze samenleving. Vlaams minister Hilde Crevits zal daarom voor inburgeraars het vereiste taalniveau optrekken naar B1 mondeling. Om dat niveau te halen, zal het traject aangepast worden, met meer begeleiding en ondersteuning.