Minister Crevits zorgt voor boost opleidingstrajecten horeca

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits wil het komende halfjaar 1.085 mensen opleiden voor de horecasector. Dat zijn er 440 meer dan de voorbije jaren. Hiervoor doet minister Crevits een beroep op de capaciteit bij de centra voor volwassenenonderwijs, HorecaForma en de syntra’s. De nood aan personeel in de horeca is groot. Er zijn op dit moment 3.500 openstaande vacatures. Sommige cafés en restaurants moeten soms tijdelijk sluiten wegens tekort aan helpende handen. Samen met Horeca Vlaanderen, Horeca Forma, de uitzendsector, VDAB, Syntrum en het departement Werk en Sociale Economie heeft minister Crevits de situatie in de sector in kaart gebracht. We zullen alle partners nodig hebben om de vacatures in te vullen.

We gaan liever op restaurant dan dat we er werken. De voorbije maanden was de horeca lange tijd gesloten, maar sinds de opening zien we dat heel veel uitbaters dringend op zoek zijn naar extra personeel. Daarom gaan we vanaf 1 september het aantal opleidingen bij partners van VDAB stevig uitbreiden. Er komen bijna 450 opleidingstrajecten bij. Dat gaat bijvoorbeeld over keukenmedewerker, hulpkok of kelner. Onze horeca zorgt voor leven in de brouwerij, de cafés, de restaurants, de hotels, … zij zorgen ervoor dat er beweging is in onze gemeenten en steden. Dat moeten we koesteren.” – Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits

 

Matthias De Caluwe, CEO Horeca Vlaanderen: “Het personeelstekort in de horeca is na corona acuut.  Uit een recente bevraging bij onze leden blijkt dat maar liefst drie op de vier horecaondernemers momenteel medewerkers zoekt. Dit tekort was al jaren een groot probleem in de horeca, maar door de twee lockdowns zijn veel werknemers noodgedwongen in een andere sector gaan werken en niet meer teruggekeerd. Hierdoor is de uitdaging dus nog groter geworden. Indien het tekort niet ingevuld kan worden, overweegt zelfs 52 procent van onze ondernemers om een extra dag in de week te sluiten om dit zo op te vangen. We zijn blij met deze extra ronde tafel om samen met Vlaams minister Hilde Crevits, de VDAB en andere stakeholders het huidige actieplan te analyseren en te kijken wat concreet de extra mogelijkheden zijn om de instroom nog te verhogen in het najaar!”

 

Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder van VDAB: “VDAB staat samen met zijn partners klaar met een stevig opleidingsaanbod. Nu komt het erop aan om de opleidingsplaatsen in te vullen zodat we het tekort in de horeca kunnen verlichten. Voor geïnteresseerden is het vooral belangrijk om te weten dat deze sector een heel gevarieerde sector is, met veel verschillende jobmogelijkheden, zowel qua inhoud, uurschema als werkomgeving. Aan werkgevers in de horeca vragen we om kandidaten een kans te geven. VDAB kan hen daarin ondersteunen.

 

De horeca is de sector die bij uitstek hard getroffen werd door de coronapandemie. Nu onze cafés, restaurants en hotels opnieuw aan de slag zijn, zijn ze ook volop op zoek naar extra personeel. Vandaag zijn er meer dan 3.500 openstaande vacatures voor horecapersoneel. Dat is het hoogste aantal in enkele jaren tijd. Ook de krapte op de arbeidsmarkt speelt hierin mee. Voor de volledige arbeidsmarkt bedraagt de spanningsgraad 3,51, dat betekent dat er 3,51 kandidaten zijn per vacature. Voor de horeca gaat het om slechts 2,11 kandidaten per vacature. Niet alle kandidaten beschikken ook over de juiste vaardigheden.

 

De sector had ook al voor de coronacrisis te kampen met veel knelpuntberoepen. Manager hotel restaurant, hotelmedewerker, chef-kok, hulpkok, kelner, hulpkelner, maitre d’hotel, het zijn allemaal beroepen waarvan de vacatures moeilijk ingevuld raken. De oorzaken zijn heel divers: loon, weekendwerk, avondwerk, verschillende shifts op één dag, maar ook kwalitatief, er is vaak ook een gebrek aan vaardigheden. Niet zomaar iedereen die kookt, kan in een restaurant aan de slag als chef-kok.

 

 

 

 

 

 

 

 

Horeca actieplan

Om een antwoord te bieden aan deze uitdagingen is in overleg met Horeca Forma een horeca actieplan opgesteld (zie onderaan). Een aantal acties zijn al in uitvoering. Zo organiseert VDAB sinds april opleidingstrajecten voor bijvoorbeeld keukenmedewerkers om zich om te scholen tot hulpkok. Begin juli heeft minister Crevits samen met VDAB de campagne “Goe volk” opgestart. Een campagne gericht aan werkzoekenden die via een individuele beroepsopleiding aan de slag kunnen in een café, restaurant of hotel. Ze behouden hun uitkering en krijgen daar en premie bovenop. Ze leren de stiel op de werkvloer. Zo kan de werkgever zelf het personeel opleiden en snel in dienst nemen.

 

Vanaf 1 september sterke boost opleidingstrajecten

Het komende halfjaar is ook voorzien in een pak extra opleidingstrajecten. Zo kunnen er 1.085 mensen een opleiding volgen voor horeca personeel. Dat zijn er bijna 450 meer dan vorig jaar. Het gaat dan om opleidingen als bartender, hulpkelner, kok, keukenmedewerker, … . Met die opleidingen kunnen werkzoekenden (en werkenden) heel specifiek naar die jobs worden toegeleid waarvoor extra personeel nodig is en waarvoor specifieke vaardigheden nodig zijn.

 

In het najaar volgen er nog een resem aan acties in samenwerking met de sector. We zullen daarbij alle partners nodig hebben, VDAB, de sector zelf, maar ook de uitzendsector, en de centra voor volwassenenonderwijs en syntra’s.

 

De 10 acties in het horeca actieplan:

  • Ontwikkeling nieuw aanbod
  • Overgang van mensen in outplacement of met ontslag bedreigd
  • Individuele beroepsopleiding stimuleren
  • Digitale korte opleidingsmodules
  • Erkenning éénjarige opleidingen CVO/syntra
  • Digitale infopakketten
  • Imagocampagne
  • Horecatruck: mobiele opleidingsunit
  • Duaal leren
  • Jobbeurs

 

PERSCONTACT: Arne De Brabandere - woordvoerder - 0496029889

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.