Nieuwe ‘Startersgids’

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits en het Agentschap Innoveren en Ondernemen lanceren de ‘Startersgids: Altijd Onderweg, jouw gids naar succes als ondernemer’. Een online toepassing en gids helpen startende ondernemers de weg vinden naar informatie, tips en partners. Je krijgt ook antwoorden op allerlei vragen. Het aantal starters zit de laatste jaren in stijgende lijn, de voorbije maanden is die stijging afgeremd maar ook tijdens de coronacrisis zijn nog bijna 7.000 ondernemers gestart.

Recordaantal starters in 2019

Vlaanderen kent een groei van startende ondernemers sinds 2014. In 2019 was er een recordaantal van 64.830 starters. Dat is ruim 11% meer dan in 2018, toen waren er 58.229 starters. Ten opzichte van 2015 toen er 45.762 starters waren, gaat het zelfs over een toename met bijna de helft. In de eerste vier maanden van 2020 zijn er 21.581 starters. In januari en februari zette de stijging zich verder, maar bij de start van de crisis zien we dat het aantal starters daalt. Toch zijn er sinds 1 maart nog 6.956 ondernemers gestart. Om die ondernemers in deze crisistijden voldoende te ondersteunen, hebben we het ook mogelijk gemaakt dat starters, ook diegene die tussen 15 maart 2020 en 1 mei 2020 gestart zijn, een beroep kunnen doen op de aanvullende compensatiepremie van 2.000 euro bij omzetverlies van minstens 60%.

 

2018

2019

2020 (t.e.m. april)

Januari

8.177

8.931

9.333

Februari

4.075

4.915

5.292

Maart

3.493

3.607

3.395

April

5.791

6.547

3.561

Mei

3.441

4.537

/

Juni

3.276

3.501

/

Juli

5.566

6.768

/

Augustus

3.520

3.970

/

September

4.742

5.029

/

Oktober

8.532

8.645

/

November

4.271

4.471

/

December

3.345

3.909

/

Totaal

58.229

64.830

21.581

Tabel 1: aantal starters per maand in het Vlaams Gewest

 

 

2018

2019

2020 (t.e.m. april)

Antwerpen

17.246

18.934

6.201

Limburg

7.344

8.110

2.827

Vlaams-Brabant

9.823

11.827

3.775

Oost-Vlaanderen

13.340

14.659

4.951

West-Vlaanderen

10.476

11.300

3.827

Tabel 2: aantal starters per jaar per provincie

 

Nieuwe Startersgids

Er zijn al heel wat mogelijkheden aan begeleiding, informatie, opleidingen, steunmaatregelen en organisaties voor (pre)starters in Vlaanderen. Met de nieuwe ‘Startersgids: Altijd Onderweg, jouw gids naar succes als ondernemer’ zorgen we nu voor een praktische bundel met allerlei tips & tricks voor een startende ondernemer. Een gids die je de weg wijst doorheen alle bestaande informatie.

Omar Mohout, Entrepreneurship Fellow Sirris: “Zeggen dat ondernemen geen evidente reis is, is een understatement. Een gids is dus geen overbodige luxe. Dit is waar de VLAIO startersgids van pas komt. Maar evengoed is de startersgids een plaats waar ondernemers nieuwe inzichten, tools en vooral veel inspiratie kunnen opdoen.”

De weg naar ondernemerschap als citytrip

De gids leidt de weg naar ondernemerschap als een trip door de stad, een citytrip. In de 7 stadswijken, van het Ideeënplein tot Marketing Boulevard over het Financieel District, licht de gids onderwerpen toe waar je als ondernemer vaak vragen rond hebt. Bij elke onderwerp is er een overzicht naar informatie, inspiratie, tips, templates, uitdagingen én contacten van organisaties om de starter te helpen richting succes.

De startersgids bestaat uit een online toepassing vlaio.be/startersgids en een boekje. De ondernemer kiest op zijn/haar maat welke onderwerpen en welke werkvorm bij hem/haar past. Online kan de ondernemer een eigen ‘stadsroute’ uitstippelen langs de gekozen topics. Wie een profiel aanmaakt, kan zijn/haar persoonlijke voortgang eenvoudig en overzichtelijk bijhouden. Het boekje gebruikt de (pre)starter tijdens zijn voorbereiding. Bij het boekje hoort een poster waar je het ‘Business Model Canvas’ en de ‘Value Proposition Canvas’ kan invullen. Hét boekje om mee te nemen naar de boekhouder, coach, opleiding,…een manier om alle vragen, informatie, tips, oefeningen samen bij te houden.

Voor en door ondernemers

De startersgids kwam tot stand door samenwerking tussen VLAIO en haar partners uit het VLAIO-netwerk: startersinitiatieven, ondernemingsloketten, steden en gemeenten, onderwijspartners, VDAB én ondernemers. Door die samenwerking zit de gids boordevol relevantie informatie van ondernemersexperts. Concreet is er op de website een zoekfunctie per sectorfederatie, een overzicht van alle onderwerpen, verschillende templates en organisaties, kunnen ondernemers op de website zelf notities nemen en bewaren, een route doorheen de gids uitstippelen, …

Pieter Haijen, zaakvoerder Coachieving: “Ik word hier blij van! In de startersgids is de ondernemer de held in het verhaal, dat voel je.”

De boekjes worden verspreid naar alle starterscoaches en -begeleiders en zullen te vinden zijn bij de ondernemingsloketten. Een vouwkaart ondersteunt de bekendmaking van de gids. Die kaart zal worden verspreid op evenementen en opleidingen binnen het VLAIO-netwerk.

Mark Andries, Administrateur Generaal VLAIO: “Het VLAIO netwerk groeit elke dag en daarin is co-creatie met onze partners essentieel. Daarom kostte het ook weinig moeite om een sterk en gemotiveerd expertenpanel rond de tafel te brengen om de toolkit uit te werken. Daarin zitten uiteraard ondernemers, maar ook starterscoaches en ondernemingsexperts van de ondernemingsloketten, steden en gemeenten, onderwijspartners, VDAB en Flanders DC.”

Proficiat met je zaak!

Om starters nog een extra motivatie te geven, zal VLAIO aan elke starter een postkaart sturen met verwijzing naar de Startersgids.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “Een onderneming starten, is risico’s nemen, situaties inschatten, financiële middelen zoeken, personeel vinden, … Er komen steeds nieuwe uitdagingen op je af. Er is heel veel informatie die je als ondernemer nodig hebt, steunmaatregelen die je kan gebruiken, organisaties om je vooruit te helpen, maar het ontbreekt aan een duidelijk overzicht. Daarom is er nu de ‘Startersgids: Altijd Onderweg, jouw gids naar succes als ondernemer’. Een online toepassing en infobundel om ondernemers met raad en daad bij te staan tijdens de start van de onderneming. Het stimuleren van succesvolle startende ondernemers betekent een hefboom voor onze economie.”

Meer info: vlaio.be/startersgids 

Nieuws

Vlaanderen duidt toekomstige 8 centra voor gespecialiseerde invasieve beroertezorg aan

Beroerte behoort tot de top 10 van belangrijkste aandoeningen in Vlaanderen. Het tijdig herkennen van een beroerte en hulp inschakelen is ontzettend belangrijk, het organiseren van een kwaliteitsvol aanbod van beroertezorg is dat evenzeer. Vlaanderen neemt 8 ziekenhuizen op in haar planning voor centra invasieve beroertezorg. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits is tevreden dat deze legislatuur nog stappen vooruit worden gezet om de beroertezorg te organiseren in Vlaanderen.

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten.