Ondernemingen die verplicht gesloten zijn of zware omzetverliezen hebben, kunnen ook in mei en juni rekenen op het Vlaams beschermingsmechanisme. Ondernemingen die op 9 juni opnieuw aan de slag kunnen, hebben de keuze om bescherming te vragen voor de 8 dagen sluitingsperiode zonder dat ze omzetverlies moeten aantonen, of de ganse maand juni indien ze minstens 60% omzetverlies hebben door de opgelegde beperkingen. Het gaat om een steunpercentage van 10% van de omzet in dezelfde periode in 2019.
“Stilaan zijn alle onderdelen van onze economie opnieuw aan de slag. De horeca kan al in buitenlucht werken, vanaf 9 juni kunnen cafés en restaurant ook binnen klanten ontvangen, kermissen zijn weer mogelijk en rommelmarkten kunnen opnieuw georganiseerd worden. Toch draaien nog niet alle ondernemers op volle toeren, daarom blijven we het Vlaams beschermingsmechanisme alvast tot eind juni aanhouden. ” - Hilde Crevits
Vanaf 9 juni krijgt onze economie een nieuwe boost, onder andere de horeca kan opnieuw binnen klanten ontvangen, bioscopen, fitnesscentra, bowlingzalen, casino’s, binnenspeeltuinen, kermissen, … kunnen opnieuw opstarten. Ondernemingen die tot 9 juni of langer gesloten zijn of minstens 60% omzetverlies hebben, kunnen in mei en juni een beroep doen op het Vlaams beschermingsmechanisme. Het steunbedrag is 10% van de omzet in dezelfde periode in 2019.
Voor ondernemingen die op 9 juni (her)opstarten is er de keuze om bescherming te vragen voor de sluitingsperiode, zonder aantonen van het omzetverlies, of bescherming voor de ganse maand en dan moet minstens 60% omzetverlies aangetoond worden. Ook toeleveranciers van verplicht gesloten sectoren kunnen bescherming vragen voor de periode van de verplichte sluiting van hun klanten, maar ze moeten voor die periode minstens 60% omzetverlies aantonen. Voorzien wordt om de online aanvraag voor de maand mei open te stellen ten vroegste vanaf 7 juni 2021 en voor de maand juni ten vroegste vanaf 6 juli 2021.
Het minimale steunbedrag voor ondernemingen die op 9 juni opnieuw starten, zoals cafés en restaurants, bioscopen, fitnesscentra, binnenspeeltuinen, bowlingzalen, wellnesscentra, kermissen, … voor de sluitingsperiode tussen 1 en 8 juni is 160 euro. Afhankelijk van het aantal werknemers kunnen die ondernemers maximaal 2.000 euro bescherming (tot 9 werknemers), 4.000 euro bescherming (tussen 10 en 49 werknemers) of 10.667 euro bescherming (vanaf 50 werknemers) ontvangen voor die periode van 1 tot 8 juni. Discotheken, dancings en andere ondernemers die tot minstens 30 juni gesloten zijn, kunnen minimaal 600 euro en maximaal 7.500 euro (tot 9 werknemers), 15.000 euro (10 tot 49 werknemers) of 40.000 euro (vanaf 50 werknemers) bescherming ontvangen.
De totale uitgaven voor het Vlaams beschermingsmechanisme voor mei 2021 worden geraamd op 94 miljoen euro. voor juni gaat het om een geraamd bedrag van 44 miljoen euro. Ondertussen werd in totaal bijna 2,3 miljard euro bescherming uitbetaald aan ondernemingen om onze economie overeind te houden. Het gaat om meer dan 500.000 dossiers.