Prinses Astrid en Vlaams minister Hilde Crevits openen schitterende Vlaamse tuin in hartje Londen

Publicatiedatum

Deel dit artikel

9 mei 2022 - In Londen hebben Prinses Astrid en Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits een Vlaamse tuin geschonken aan de Chelsea Pensioners. De tuin ligt in het park van het Royal Chelsea Hospital in hartje Londen. Met de schenking, georganiseerd door VLAM, tijdens de prinselijke missie kunnen de Britten de rijkdom van de planten van Belgische telers van dichtbij bewonderen. Vlaanderen plant zo haar wortels in Britse grond en wil hiermee de historisch nauwe band met het Verenigd Koninkrijk opnieuw aanhalen.

“De Vlaamse sierteeltsector is een sector die letterlijk en figuurlijk in bloei staat. Nu is het zaak om die bloei te beschermen. We hebben vroeger altijd zeer nauwe banden gehad met het VK, in het bijzonder op vlak van agrohandel. Daarom richten we onze blik ook naar het Verenigd Koninkrijk, onze 3de grootste afnemer van sierteeltproducten. Met deze nieuwe Vlaamse tuin in hartje Londen willen we samen met VLAM mensen warm maken voor Vlaanderen en onze troeven in de schijnwerpers plaatsen. Ik ben dan ook bijzonder vereerd dat Prinses Astrid hier vandaag op deze iconische plek in Londen aanwezig is om deze tuin, ontwerpen door Vlaamse landschapsarchitecten en met Vlaamse planten in te huldigen, samen met de Chelsea Pensioners.” – Vlaamse minister van Landbouw Hilde Crevits

 

Siertelers sterke ondernemers 

Sierteelt vertegenwoordigt 10% van de totale waarde van de Belgische agrarische sector. De productiewaarde van sierteeltproducten bedroeg bijna 600 miljoen euro in 2020 en stijgt de laatste jaren. In 2021 exporteerde België zo’n 702 miljoen euro aan sierteeltproducten waarmee we bij de top 5 sierteeltexporteurs in Europa en bij de top 10 op wereldniveau horen. Ons land speelt, mede dankzij de centrale ligging in Europa, een belangrijke rol in de wereldwijde verhandeling van bloemen en planten.

 

Ruim de helft van de Belgische export van sierteeltproducten, ongeveer 400 miljoen euro, gebeurt door Vlaanderen. Onze Vlaamse bedrijven staan bekend voor kwaliteitsvolle producten, innovatie en maatwerk naar hun klanten. Naar het Verenigd Koninkrijk exporteren we jaarlijks voor 40 miljoen euro bloemen en planten. Daarmee is het de derde markt voor deze sector na Frankrijk en Nederland en voor Duitsland en Italië. Vlaanderen telt meer dan 650 sierteeltbedrijven, goed voor 3.384 arbeidsplaatsen.

 

De Brexit heeft de handel echter ernstig bemoeilijkt en daarom zetten Vlaams minister Hilde Crevits en VLAM dit jaar sterk in op deze Prinselijke Missie in Londen. In het najaar zal VLAM ook deelnemen aan de sierteeltbeurs Four Oaks Trade show in Cheshire.

 

Vlaamse planten op iconische plek in Londen

De Vlaamse plantensector wordt op een attractieve wijze in de kijker gezet voor het Britse publiek dankzij een nieuwe volledig Vlaamse tuin aan het Royal Chelsea Hospital in hartje Londen. Daarvoor werkte VLAM samen met het wereldvermaarde architectenbureau Wirtz uit Schoten. Gekend van onder andere ‘Les Jardins du Carrousel et des Tuileries’ in Parijs, de Bolivarplaats voor het nieuwe justitiehuis in Antwerpen, het Georg-Knorr-Park in Berlijn en de Jarantoski Campus Garden in Chicago. Er is een tuin ontworpen met uitsluitend Vlaamse planten op een iconische plek in hartje Londen. Er werd gekozen voor enkele in het oog springende creaties die perfect passen in het park. Niet alleen werden de planten gekweekt door onze siertelers, maar ook werden voornamelijk Belgische gepatenteerde selecties gekozen van struikrozen, vaste planten, hulst, hortensia’s en solitairstruiken. Het is de bedoeling om op deze manier onze traditie te verankeren en een groene ‘handtekening’ in Londen achter te laten die de Vlaamse sierteeltsector vertegenwoordigt.

 

Prinses Astrid en Minister Crevits schenken de tuin vandaag aan het publieke park van het Royal Chelsea Hospital. Deze prestigieuze Britse instelling gaf graag toestemming voor dit initiatief. Ze huisvest de Chelsea Pensioners. Dat zijn Britse oorlogsveteranen met hoog aanzien die sinds 1692 in Chelsea, hartje Londen een prachtig onderkomen hebben. Het park is publiek toegankelijk, dus u kan zelf dit Belgisch plekje in Londen bezoeken en het ontwerp en de planten van onze telers bewonderen.

Nieuws

Vlaanderen duidt toekomstige 8 centra voor gespecialiseerde invasieve beroertezorg aan

Beroerte behoort tot de top 10 van belangrijkste aandoeningen in Vlaanderen. Het tijdig herkennen van een beroerte en hulp inschakelen is ontzettend belangrijk, het organiseren van een kwaliteitsvol aanbod van beroertezorg is dat evenzeer. Vlaanderen neemt 8 ziekenhuizen op in haar planning voor centra invasieve beroertezorg. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits is tevreden dat deze legislatuur nog stappen vooruit worden gezet om de beroertezorg te organiseren in Vlaanderen.

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten.