Sneltesten bij essentiële bedrijven

Publicatiedatum

Auteur

Carmen De Rudder

Deel dit artikel

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits start met een sneltestenbeleid bij essentiële bedrijven. Er zijn in een eerste fase 40.000 testen beschikbaar voor 20.000 werknemers van een 50-tal bedrijven. Het gaat dan om bedrijven in bijvoorbeeld de elektriciteitssector, kernenergie, de havens, de farmaceutische sector, de (petro)chemische sector en de voedingsindustrie. De testen zullen worden gebruikt voor werknemers in kritische functies die een hoogrisico-contact hadden. 

“Met sneltesten kunnen we de kritische functies in essentiële bedrijven blijven garanderen. Zolang er nog niet breed gevaccineerd wordt, moeten we in onze bedrijven de teststrategie optimaal invullen. Voor de komende 2 weken hebben we 40.000 sneltesten ter beschikking voor 20.000 werknemers in een 50-tal bedrijven.” - Hilde Crevits  

 

Vandaag start Vlaams minister van Economie Hilde Crevits met sneltesten in essentiële bedrijven. Dat gaat bijvoorbeeld over bedrijven in de elektriciteitssector, de havens, de (petro)chemische sector, de farmaceutische sector, de voedingssector, … In een eerste fase worden er in 40.000 sneltesten voorzien voor een 50-tal bedrijven, zo kunnen 20.000 werknemers getest worden. De bedrijven krijgen die sneltesten gratis van de Vlaamse overheid. Na twee weken volgt er een evaluatie.

 

Teststrategie

De sneltesten worden ingezet voor het testen van mensen in kritische functies in essentiële bedrijven. Kritische functies zijn functies die niet snel te vervangen zijn, die onmisbaar zijn in het bedrijf én waarvoor telewerk onmogelijk is. Werknemers in een kritische functie die een hoogrisico-contact hebben, worden getest op dag 1. Als dat resultaat negatief is, kan hij of zij aan de slag blijven, maar moet ondertussen in de privésfeer wel in quarantaine gaan. Drie dagen later volgt een nieuwe sneltest en op dag 7 volgt een PCR-test. Als de werknemers op een van de testen positief test, moet hij of zij onmiddellijk in isolatie.

 

Essentiële bedrijven

Door met sneltesten en een strikt protocol te werken, wordt de continuïteit in die bedrijven gegarandeerd. Het gaat om bedrijven die essentieel zijn voor bijvoorbeeld de bevoorrading van voedsel, elektriciteit, geneesmiddelen, … De werkgever zal aan de werknemers die volgens deze strategie worden getest een attest afleveren waarop staat dat zij een kritische functie uitvoeren in een essentieel bedrijf. Met dit attest kan de werknemer de woon-werkverplaatsing doen.

                                                                                                            

Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits: “Voor sommige functies in essentiële bedrijven is het bijna onmogelijk om heel snel vervanging te vinden. Als die werknemers een hoogrisico-contact hebben, moeten we hen snel kunnen testen. Daarom stellen we nu sneltesten ter beschikking voor de essentiële bedrijven. Zo kan de continuïteit van hun activiteiten gegarandeerd worden.”

Nieuws

Jongeren en kortgeschoolden zijn op 13 oktober 2024 minder gaan stemmen

Uit een evaluatie van de opkomstplicht in opdracht van Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits blijkt dat vooral jongeren en kortgeschoolden minder deelnemen aan de verkiezingen. Ook het sociaal weefsel in een gemeente en de interesse in politiek spelen een rol. Er zijn verschillende redenen waarom mensen al dan niet gaan stemmen. De belangrijkste reden is niet van principiële, maar eerder van praktische aard namelijk “onmogelijkheid” wegens ziekte, vakantie of andere geplande activiteiten. Daarnaast spelen ook politieke beweegredenen en een gebrek aan kennis die burgers ervaren mee. En overheidscampagnes blijken weinig effect te hebben om mensen te overtuigen.

Vernietiging gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen rond het advies over de erkenningsaanvraag van de Tevhid-moskee.

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om naar aanleiding van een klacht de gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen te vernietigen wegens schending van het onpartijdigheidsbeginsel en belangenvermenging in hoofde van een schepen.

Nederlands als rode draad in inburgeringsbeleid: kansen én inspanningen

Het Nederlands is dé sleutel om deel te nemen aan onze samenleving. Vlaams minister Hilde Crevits zal daarom voor inburgeraars het vereiste taalniveau optrekken naar B1 mondeling. Om dat niveau te halen, zal het traject aangepast worden, met meer begeleiding en ondersteuning.