Sneltesten bij essentiële bedrijven

Publicatiedatum

Auteur

Carmen De Rudder

Deel dit artikel

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits start met een sneltestenbeleid bij essentiële bedrijven. Er zijn in een eerste fase 40.000 testen beschikbaar voor 20.000 werknemers van een 50-tal bedrijven. Het gaat dan om bedrijven in bijvoorbeeld de elektriciteitssector, kernenergie, de havens, de farmaceutische sector, de (petro)chemische sector en de voedingsindustrie. De testen zullen worden gebruikt voor werknemers in kritische functies die een hoogrisico-contact hadden. 

“Met sneltesten kunnen we de kritische functies in essentiële bedrijven blijven garanderen. Zolang er nog niet breed gevaccineerd wordt, moeten we in onze bedrijven de teststrategie optimaal invullen. Voor de komende 2 weken hebben we 40.000 sneltesten ter beschikking voor 20.000 werknemers in een 50-tal bedrijven.” - Hilde Crevits  

 

Vandaag start Vlaams minister van Economie Hilde Crevits met sneltesten in essentiële bedrijven. Dat gaat bijvoorbeeld over bedrijven in de elektriciteitssector, de havens, de (petro)chemische sector, de farmaceutische sector, de voedingssector, … In een eerste fase worden er in 40.000 sneltesten voorzien voor een 50-tal bedrijven, zo kunnen 20.000 werknemers getest worden. De bedrijven krijgen die sneltesten gratis van de Vlaamse overheid. Na twee weken volgt er een evaluatie.

 

Teststrategie

De sneltesten worden ingezet voor het testen van mensen in kritische functies in essentiële bedrijven. Kritische functies zijn functies die niet snel te vervangen zijn, die onmisbaar zijn in het bedrijf én waarvoor telewerk onmogelijk is. Werknemers in een kritische functie die een hoogrisico-contact hebben, worden getest op dag 1. Als dat resultaat negatief is, kan hij of zij aan de slag blijven, maar moet ondertussen in de privésfeer wel in quarantaine gaan. Drie dagen later volgt een nieuwe sneltest en op dag 7 volgt een PCR-test. Als de werknemers op een van de testen positief test, moet hij of zij onmiddellijk in isolatie.

 

Essentiële bedrijven

Door met sneltesten en een strikt protocol te werken, wordt de continuïteit in die bedrijven gegarandeerd. Het gaat om bedrijven die essentieel zijn voor bijvoorbeeld de bevoorrading van voedsel, elektriciteit, geneesmiddelen, … De werkgever zal aan de werknemers die volgens deze strategie worden getest een attest afleveren waarop staat dat zij een kritische functie uitvoeren in een essentieel bedrijf. Met dit attest kan de werknemer de woon-werkverplaatsing doen.

                                                                                                            

Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits: “Voor sommige functies in essentiële bedrijven is het bijna onmogelijk om heel snel vervanging te vinden. Als die werknemers een hoogrisico-contact hebben, moeten we hen snel kunnen testen. Daarom stellen we nu sneltesten ter beschikking voor de essentiële bedrijven. Zo kan de continuïteit van hun activiteiten gegarandeerd worden.”

Nieuws

‘Klopt da wel?’: Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

MINISTER CREVITS LANCEERT CAMPAGNE TEGEN FAKE NEWS OP SCHOOLTOILET

Fake news, clickbait, deepfakes … Op sociale media en YouTube circuleert veel desinformatie. Bijna de helft van de Vlaamse jongeren maakt zich zorgen over misleidende berichten. Toch zegt 40% van hen nooit of zelden de betrouwbaarheid van een nieuwsbericht te checken. Om dat bewustzijn aan te scherpen, lanceerde minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits vandaag in Leiepoort campus Sint-Theresia in Deinze de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’. Die wil jongeren bewustmaken van de valkuilen van online desinformatie in de constante stroom aan berichten die ze online tegenkomen. Samen met Mediawijs, WAT WAT, Klasse en content creator Maximiliaan Verheyen als ambassadeur, wil de Vlaamse overheid hen aanmoedigen om kritischer om te gaan met wat ze online lezen, kijken en delen. 

Vlaams minister Hilde Crevits investeert 30 miljoen in 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits heeft vandaag haar beleidsnota ‘sociale economie 2024-2029’ voorgesteld in het Vlaams Parlement. Met een investering van 30 miljoen creëert minister Crevits de komende legislatuur minstens 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie, in het bijzonder in het collectief maatwerk in Vlaanderen. Er komen ook gerichte campagnes om de samenwerking tussen de sociale en reguliere economie te verbeteren en het potentieel van de sterke Vlaamse sociale economie-ondernemingen ten volle te benutten.

Nederlands als belangrijkste troef voor Vlaams inburgerings- en integratiebeleid

De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving.