Steun voor bouw dronefabriek in Oostende in kader van mijnenbestrijding

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits kent 1 miljoen euro steun toe aan het bedrijf ECA Group in Oostende. Dat bedrijf bouwt een nieuwe dronefabriek. Het gaan om drones om mijnen te bestrijden. Dankzij nieuwe technologie kunnen zeemijnen vanop afstand gedetecteerd en onschadelijk gemaakt worden. In de nieuwe fabriek zullen 70 mensen tewerkgesteld worden. Zo wordt ECA Group een belangrijke nieuwe werkgever in Oostende.

 

ECA Group is een Frans bedrijf met 40 jaar ervaring in de ontwikkeling en de productie van ontmijningssystemen en bijhorende robots. ECA Group is sinds kort in ons land actief in Brussel, Moeskroen en Oostende.

In Oostende komt er een nieuwe fabriek waar drones zullen geassembleerd en onderhouden worden voor de mijnenbestrijdingscapaciteit van de Belgische en de Koninklijke Nederlandse marine. De 6 Belgische en de 6 Nederlandse schepen en hun bijhorende drones zullen wereldwijd voor ontmijningsopdrachten worden ingezet. Het bedrijf won onlangs het mijnenbestrijdingcontract van de Belgische Marine in het kader van het consortium Naval Group en ECA Group: Belgium Naval and Robotics (www.belgium-naval-and-robotics.be).

Met die onderwater-, bovenwater- en vliegende drones kan efficiënter op zoek worden gegaan naar plaatsen in zee waar mijnen liggen, om ze nadien op afstand onschadelijk te maken. Het moederschip kan zelf buiten het mijnenveld blijven waardoor de bemanning op veilige afstand blijft en veel minder risico loopt.  De manier van mijnenjagen zal dus met deze technologie drastisch veranderen en veiliger worden voor de mariniers en hun schepen. In het bedrijf komt ook een kennis- en technologiecentrum waar nieuwe concepten kunnen worden ontwikkeld.

Nieuwe werkgever in Oostende

Het nieuwe gebouw van ECA Group komt langs de Sloepenlaan in Oostende, op het terrein van de voormalige Beliard-scheepsbouwsite. Met de Haven Oostende is een concessieovereenkomst gesloten voor een periode van 30 jaar. Het gaat om een investering van ruim 14 miljoen euro. ECA Group wil er 70 mensen tewerkstellen. Het gebouw in Oostende moet begin 2022 operationeel zijn en gaat in de loop van 2021 op zoek naar arbeiders, technici, ingenieurs en bedienden.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “ECA Group in Oostende wordt een belangrijk bedrijf in het kader van de bestrijding van mijnen. Via innovatie en nieuwe technologieën worden drones gemaakt die mijnen in zee zoeken en onschadelijk maken. 70 werknemers zullen er aan de slag kunnen. Het bedrijf wil vooral lokaal mensen rekruteren en opleiden wat de lokale arbeidsmarkt ten goede komt. ”

Vlaams parlementslid en burgemeester van Oostende Bart Tommelein: “Als stad zetten we volop in op innovatieve technologieën. We hebben reeds een dronehub waarmee we internationaal een voortrekkersrol willen opnemen. De komst van een fabriek waar drones geassembleerd en onderhouden worden is dus zeker een meerwaarde voor Oostende. We zijn dan ook zeer tevreden met de ondersteuning van de Vlaamse regering die zorgt voor bijkomende werkgelegenheid in de regio.”

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.