Tijdelijke hogere steun voor investeringen in medische producten en beschermingsmateriaal

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Bedrijven die naar aanleiding van de coronacrisis medische producten en beschermingsmateriaal ontwikkelen, kunnen tijdelijk hogere investeringssteun vragen. De Vlaamse Regering heeft dit op voorstel van Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits goedgekeurd.  Het gaat om investeringen die recent gestart zijn, namelijk na 1 juni 2020. Het gaat bijvoorbeeld om geneesmiddelen of beschermende kleding in het belang van de gezondheid en de bescherming op het werk.

Op vraag van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits heeft de Europese Commissie groen licht gegeven voor de versoepeling van de staatssteunregels. Daarmee kan Vlaanderen meer steun geven aan Vlaamse bedrijven die in het kader van COVID-19 investeren.

De hogere investeringssteun kan gaan naar bedrijven die sinds 1 juni 2020 extra investeren in de productie van COVID-19 relevante producten. Voorbeelden zijn geneesmiddelen (met inbegrip van vaccins), ziekenhuis- of medische apparatuur (met inbegrip van beademingsapparatuur, beschermende kleding), en de noodzakelijke grondstoffen hiervoor.

De steun wordt mogelijk voor alle ondernemingen in heel Vlaanderen. Het maximale steunpercentage wordt bepaald op maximum 50%. De minimale investeringsdrempel ligt op 250.000 euro voor kleine ondernemingen, 500.000 euro voor middelgrote ondernemingen en 1,5 miljoen euro voor grote ondernemingen. Het investeringsproject moet binnen 6 maanden na de datum voltooid zijn waarop de steun is toegekend. De uiterste indieningsdatum van projecten ligt op 1 november 2020.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits: “Verschillende Vlaamse ondernemingen zijn in het kader van de coronacrisis aan de slag gegaan om nieuwe producten te ontwikkelen.  Het bewijst de grote creativiteit en flexibiliteit op het vlak van onderzoek en ontwikkeling. Nu Europa haar akkoord heeft verleend, kunnen we met Vlaanderen ook tijdelijk hogere investeringssteun toekennen aan bedrijven die willen investeren in de productie van COVID-19 relevante producten, in het belang van onze gezondheid en een goede bescherming op het werk.”

Nieuws

Kennis van het Nederlands centraal in Vlaamse integratiebeleid

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits zet de kennis van het Nederlands als prioritaire doelstelling voorop in het Vlaamse integratiebeleid. Samen met haar collega’s in de Vlaamse Regering maakt ze werk van een actieplan, waarbij andere ministers vanuit hun eigen bevoegdheden aan het integratiebeleid zullen meewerken.

Meer tewerkstellingsplaatsen voor 48 maatwerkbedrijven in Vlaanderen

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits kent aan 48 maatwerkbedrijven verspreid over Vlaanderen 189,5 bijkomende plaatsen toe voor de tewerkstelling van personen met een bijkomende nood aan ondersteuning op de werkvloer. Het gaat om een eerste fase in de investering van 30 miljoen om deze legislatuur minstens 1.000 jobs in de sociale economie bij te creëren.

Lokale politiek in Vlaanderen verjongt: meer jongeren in gemeenteraden en schepencolleges

De nieuwe bestuursperiode 2025-2030 brengt een opvallende verjonging in de lokale politiek. Uit het laatste mandatenrapport blijkt dat de gemiddelde leeftijd van gemeenteraadsleden, schepenen en burgemeesters in Vlaanderen fors is gedaald. Jongeren krijgen meer kansen in het lokale beleid, terwijl oudere mandatarissen ruimte maken voor nieuw politiek talent. Tegelijkertijd zien we een toename van vrouwelijke mandatarissen, al blijft de ongelijkheid in bepaalde functies groot.