Van kersen naar Hong Kong tot 3D bedrijfsbezoeken om land- en tuinbouw te promoten

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

46 bedrijven en organisaties uit de agrovoedingssector hebben de voorbije weken een creatief voorstel ingediend om nieuwe afzetmarkten in het buitenland te openen of bestaande afzetmarkten te versterken. De 14 meest innovatieve concepten krijgen hiervoor financiële steun van Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits. De steun past binnen de relance en de aandacht voor export naar aanleiding van de coronacrisis. De goedgekeurde projecten lopen uiteen: van Vlaamse paksoi en kersen naar Hong Kong, de promotie van de Conference peer in China, tot virtuele beurzen en 3D-bedrijfsbezoeken.

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits kent in het kader van de relance en de export naar aanleiding van de coronacrisis 300.000 euro extra toe aan het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Die middelen zijn bedoeld om de export van Vlaamse land- en tuinbouwproducten in het buitenland te versterken via een innovatie-incubator. Dat is nodig omdat de export de voorbije maanden rake klappen kreeg.

VLAM ondersteunt bedrijven die concrete en innovatieve ideeën hebben om buitenlandse markten te openen. Geïnteresseerden konden tussen 15 augustus en 15 september een dossier indienen. Een jury heeft alle ingediende dossiers beoordeeld en besliste om de 14 hoogst scorende projecten financieel te ondersteunen. De goedgekeurde dossiers kunnen met onmiddellijke ingang worden uitgevoerd.

Filip Fontaine, algemeen directeur van VLAM: “De VLAM-incubator is een succes. We kregen 46 dossiers binnen en dit uit álle deelsectoren van de landbouw. Wat opvalt is dat de zwaar getroffen sierteeltsector sterk vertegenwoordigd is bij de goedgekeurde dossiers. Verder blijken er ook heel wat voorstellen met een sterk digitale inslag bij te zijn.”

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits: ”Het is duidelijk dat de bedrijven vertrouwen stellen in VLAM voor de exportondersteuning in deze moeilijke periode. De interesse voor onze oproep was dan ook groot. De ingediende projecten zijn heel gevarieerd en mikken op de export naar landen dichtbij en ver weg. Ik hoop dat dit het begin is van een mooi verhaal, waarmee we ook de komende jaren onze Vlaamse exportpositie kunnen versterken.”


Goedgekeurde projecten

Pluimvee-Mexico: Begin 2021 nieuw vrijhandelsakkoord met Mexico, beloftevolle nieuwe markt voor een sector die zware impact heeft van Corona. Follow up van Prinselijke Missie in 2019 in Mexico.

Virtuele beurs: Beurzen vinden momenteel steeds meer online plaats. Dit kan een blijvende trend zijn. Introductie virtuele beursstand voor de hele groenten- en fruitsector.

Virtuele inspectie vlees: Inspectiebezoeken zijn cruciaal voor de goedkeuring van export naar derde landen. Een virtuele inspectie (google glasses) kan hierop een antwoord bieden voor de hele sector

Kalfsvlees-Saoedi-Arabië: Dit luxesegment kent zware impact door de sluiting horeca wereldwijd. Kalfsvlees is in Saoedi-Arabië een gegeerd product waar Vlaanderen nog niet binnen mag in tegenstelling tot Frankrijk en Nederland.

Conference peer China: Promotie van onze peer op de Chinese markt via proeverijen en Chinese communicatieplatformen.

Zuivel China: lancering van melkdrank op Ali Baba, de grootste online webshop. Follow up Prinselijke Missie China in 2020.

Sierteelt Frankrijk: Bestaande klanten benaderen op innovatieve en digitale wijze om de gebruikelijke face to face contacten minder dominant te maken.

Vleeswaren: Vlaamse vleeswaren beter bekend maken in het buitenland, focus op vakmanschap. Onze plaats opeisen naast de veel bekendere Italiaanse, Spaanse charcuterie...

Sierteelt: Veredeling en vermeerdering van planten, sterk gespecialiseerde sector met klanten wereldwijd. Ontwikkeling van 3D promotie van nieuwste technieken naar overzeese markten

Zuivel-Azië: De fastfoodsector in Azië stijgt snel. Mozzarella voor pizza-toppings is een belangrijk product met meerwaarde in de zuivelindustrie. Vlaamse kaas is populair in Zuidoost-Azië.

Sierteelt: 3D bedrijfsbezoek om het wegvallen van face to face gelegenheden te counteren.

Groenten & fruit Hongkong: Promotie op de winkelvloer van groenten (paksoi), ter navolging van het succes van het fruit (peren) én als opstap naar andere Oost-Aziatische markten (Japan, Z-Korea,…)

Sierteelt Verenigd Koninkrijk: Azalea’s: verlengen houdbaarheid is van cruciaal belang voor Britse retailer om te kunnen blijven leveren.

Nieuws

Aantal suïcidepogingen in Vlaanderen daalt, maar preventie en opvolging blijven cruciaal

Uit het jaarverslag suïcidepogingen 2022 blijkt dat het aantal suïcidepogingen in Vlaanderen sinds 2020 daalde met 4,3%. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits. In 2022 werden naar schatting 8.943 suïcidepogingen gemeld via spoedopnamediensten in Vlaamse ziekenhuizen. 60% van deze pogingen werd ondernomen door vrouwen, 40% door mannen. Na aanmelding geeft de helft van de personen aan nog steeds suïcidale gedachten te hebben. Dit toont het belang en de nood van een goede vervolgzorg op maat aan, een van de speerpunten van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie.

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.