VDAB doet aanbod aan 120.000 tijdelijk werklozen

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

VDAB contacteert voor het eerst in de geschiedenis bijna 120.000 tijdelijk werklozen met een aanbod aan opleidingen, tijdelijke jobs en loopbaanbegeleiding. 70.000 tijdelijk werklozen krijgen in de eerstkomende dagen een mail, 50.000 zullen een brief ontvangen. Op die manier wil Vlaams minister van Werk Hilde Crevits mensen die tijdelijk werkloos zijn ook kennis laten maken met het uitgebreide aanbod van VDAB en zijn partners.

VDAB beschikt sinds kort over de gegevens van tijdelijk werklozen. Daarvoor was een machtiging nodig om de gegevens te kunnen uitwisselen. VDAB zal nu voor het eerst in de geschiedenis zijn aanbod aan loopbaanbegeleiding, tijdelijke jobs en opleiding aanbieden aan tijdelijk werklozen. Zo zullen vanaf vandaag, 9 september, 120.000 tijdelijk werklozen rechtstreeks door VDAB gecontacteerd. Daarin zal een aangepast opleidingsaanbod aangeboden worden. Op de website www.vdab.be/blijf-in-beweging wordt alle informatie verzameld.

Hieronder de verdeling per provincie:

 

Provincie

Mail

Brief

Antwerpen

21242

13497

Limburg

9218

5249

Oost-Vlaanderen

15878

11105

Vlaams-Brabant

12044

11140

West-Vlaanderen

11397

8302

Totaal

69780

49743

Het aanbod van VDAB kan bijvoorbeeld bestaan uit begeleiding bij het aanmaken van een dossier via de servicelijn, het matchen van vacatures, loopbaanbegeleiding aanbieden of (online) opleiding. We hebben de voorbije maanden ook 4 miljoen euro extra geïnvesteerd in extra online opleidingen.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Tijdelijk werklozen mogen niet aan hun lot overgelaten worden en moeten worden gestimuleerd om ook tijdelijk bij een andere werkgever bij te springen, om opleidingen te volgen of om loopbaanbegeleiding te volgen. Voor het eerst zal VDAB nu proactief en rechtstreeks tijdelijk werklozen aanschrijven. Dat is uniek. Eerder al werd via sociale media een gerichte campagne gevoerd, maar nu komen daar gepersonaliseerde mails en brieven bij. Op die manier willen we ook voor wie tijdelijk werkloos is alle mogelijkheden die er zijn in de kijker zetten.”

Het volledige aanbod van VDAB is terug te vinden op: vdab.be/blijf-in-beweging

Nieuws

Vlaanderen duidt toekomstige 8 centra voor gespecialiseerde invasieve beroertezorg aan

Beroerte behoort tot de top 10 van belangrijkste aandoeningen in Vlaanderen. Het tijdig herkennen van een beroerte en hulp inschakelen is ontzettend belangrijk, het organiseren van een kwaliteitsvol aanbod van beroertezorg is dat evenzeer. Vlaanderen neemt 8 ziekenhuizen op in haar planning voor centra invasieve beroertezorg. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits is tevreden dat deze legislatuur nog stappen vooruit worden gezet om de beroertezorg te organiseren in Vlaanderen.

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten.