Vernietiging gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen rond het advies over de erkenningsaanvraag van de Tevhid-moskee.

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om naar aanleiding van een klacht de gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen te vernietigen wegens schending van het onpartijdigheidsbeginsel en belangenvermenging in hoofde van een schepen.

“De onpartijdigheidsverplichting voor gemeenteraadsleden werd duidelijk geschonden, daarom heb ik beslist om de gemeenteraadsbeslissing te vernietigen. Het is nu aan de gemeenteraad om al dan niet het dossier opnieuw te behandelen, maar dan zonder de betrokken schepen. Deze zaak toont opnieuw aan hoe belangrijk het is voor lokale besturen om actief aan de slag te gaan met deontologie en integriteit. Het overgrote deel van mandatarissen levert schitterend werk, net daarom moet de deontologische commissie haar rol opnemen en potentiële risico’s op belangenvermenging bespreken, zodat we situaties als deze kunnen vermijden.” -  Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits

 

Op 18 februari 2025 gaf de gemeenteraad in Maasmechelen een positief advies over de erkenningsaanvraag van de moskee Tevhid. Kort daarna werd een klacht ingediend tegen deze beslissing bij het Agentschap Binnenlands Bestuur in het kader van het algemeen bestuurlijk toezicht van de minister. Concreet is er volgens de klacht sprake van de schending van het onpartijdigheidsbeginsel en belangenvermenging. De schepen Serdar Karali (Puur Maasmechelen) was aanwezig bij de beraadslaging en stemming over het advies van de erkenningsaanvraag terwijl hij één van de indieners van de erkenningsaanvraag was. Daarnaast zou ook de gemeenteraad onvolledig geïnformeerd zijn over de handelingen die het college en de gemeentelijke administratie hebben verricht rond het dossier vooraleer het aan de gemeenteraad werd voorgelegd voor de beraadslaging en stemming ervan.

 

Het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) heeft de klacht onderzocht en oordeelt dat conform het Decreet Lokaal Bestuur bij elk agendapunt op de gemeenteraad het bijhorend dossier alle stukken moet bevatten die erop betrekking hebben. Dit is nodig opdat de raadsleden een beeld krijgen van alle elementen die van invloed kunnen zijn op de te nemen beslissing. ABB stelde vast dat dit niet is gebeurd.

 

Op basis van het onderzoek van ABB stelt de minister vast dat de betrokken schepen in zijn hoedanigheid van raadslid de onpartijdigheidsverplichting vervat in artikel 27 van het Decreet Lokaal Bestuur heeft geschonden. Dit omwille van een verregaand moreel en individueel belang die de betrokken schepen had bij een gunstig advies aangezien hij één van de mede-indieners was van de erkenningsaanvraag van de Tevhid-moskee.

 

Door zijn rechtstreekse betrokkenheid als mede-indieners van de erkenningsaanvraag van de moskee mocht de schepen niet deelnemen aan de beraadslaging en stemming over het advies rond de erkenningsaanvraag. 

Doordat de schepen toch deelnam aan de beraadslaging en de stemming is het gemeenteraadsbesluit over het positief advies voor de erkenningsaanvraag van de moskee behept met een onregelmatigheid wegens schending van het onpartijdigheidsbeginsel waardoor er sprake is van belangenvermenging.  Om deze redenen beslist minister Crevits als toezichthoudende overheid om de gemeenteraadsbeslissing van Maasmechelen van 18 februari 2025 te vernietigen. De minister beslist hiertoe op basis van de vaststellingen van het Agentschap Binnenlands Bestuur dat de klacht heeft onderzocht.

Nieuws

Jongeren en kortgeschoolden zijn op 13 oktober 2024 minder gaan stemmen

Uit een evaluatie van de opkomstplicht in opdracht van Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits blijkt dat vooral jongeren en kortgeschoolden minder deelnemen aan de verkiezingen. Ook het sociaal weefsel in een gemeente en de interesse in politiek spelen een rol. Er zijn verschillende redenen waarom mensen al dan niet gaan stemmen. De belangrijkste reden is niet van principiële, maar eerder van praktische aard namelijk “onmogelijkheid” wegens ziekte, vakantie of andere geplande activiteiten. Daarnaast spelen ook politieke beweegredenen en een gebrek aan kennis die burgers ervaren mee. En overheidscampagnes blijken weinig effect te hebben om mensen te overtuigen.

Nederlands als rode draad in inburgeringsbeleid: kansen én inspanningen

Het Nederlands is dé sleutel om deel te nemen aan onze samenleving. Vlaams minister Hilde Crevits zal daarom voor inburgeraars het vereiste taalniveau optrekken naar B1 mondeling. Om dat niveau te halen, zal het traject aangepast worden, met meer begeleiding en ondersteuning.

Meer dan 8000 mensen aan de slag dankzij individueel maatwerk

Dankzij de tewerkstellingsondersteunende maatregel ‘individueel maatwerk’ kunnen meer mensen met een arbeidsbeperking in reguliere bedrijven aan de slag. De werkgever ontvangt daarvoor een premie om het rendementsverlies en/of de extra ondersteunings- en begeleidingskosten die nodig zijn te compenseren. Sinds de start van individueel maatwerk in 2023 werden al meer dan 8000 premies toegekend.