Vis van het jaar 2021: rog

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Visserij en Voeding Hilde Crevits heeft vandaag in Oostende de vis van het Jaar 2021 bekend gemaakt, de rog. Het is al voor het 33ste jaar dat de uitreiking plaatsvindt. Door elke jaar een andere vis van het jaar in de schijnwerpers te zetten, illustreert VLAM de verscheidenheid van de vangst die onze Vlaamse vissers aan land brengen. De rog sluit de top 3 van meest aangevoerde vissoorten in Vlaamse havens.

De verkiezing van de vis van het jaar sluit perfect aan bij onze doelstelling om de Vlaming meer bewust lokale Vlaamse producten te laten consumeren. Een aantal visrestaurants maken er nu al een erezaak van om enkel verse vis die door onze Vlaamse vissers aangevoerd wordt als vis van de dag aan te bieden. Dit jaar zetten we de rog in de kijker, een vis die heel simpel klaar gemaakt kan worden en dus heel toegankelijk is.” – Vlaams minister van Visserij en Voeding Hilde Crevits

 

Voor het 33ste jaar op een rij werd vandaag in Oostende de vis van het jaar aangekondigd. In 2021 is de rog de vis van het jaar. De rog sluit de top 3 van meest aangevoerde vissoorten in Vlaanderen, na tong en pladijs. Die laatste was in 2020 de vis van het jaar. Sinds 2018 stijgt de verkoop van de rog geleidelijk aan. Er is evenwel nog veel potentieel. In de Belgische visserij bedraagt de aanvoer ongeveer 1.400 ton per jaar. Rog is een typische bijvangst in de tongvisserij. De meeste roggen die bij ons worden aangevoerd komen uit de Noordzee en de Golf van Biskaje. Verder komen roggen ook voor in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

 

Rog smaakt naar nog

Nog lang niet alle Vlamingen kennen rog. Het overgrote deel van de rogvangst wordt in speciaalzaken (45%) en op de markt (29%) verkocht. VLAM heeft een receptenfolder gemaakt met enkele lekkere gerechten met rog. De recepten werden uitgewerkt door chef en culinaire inspirator Ilse D’hooge. De folder wordt gratis verdeeld door de visspeciaalzaken en door de visventers. Zo wordt de consument aangespoord eens een recept met rog uit te proberen in de keuken. Ook de visgroothandel en supermarkten worden gestimuleerd om rog in de kijker te zetten.

 

Lekker van bij ons

De verkiezing van de vis van het jaar sluit perfect aan bij de acties om lokale Vlaamse producten meer onder de aandacht te brengen. Op het lekkervanbijons.be zijn dan ook heel wat recepten te vinden. Deze week deed minister Crevits de oproep om tegen het einde van dit jaar 1.000 ambassadeurs voor ‘lekker van bij ons’ te hebben. Ook restaurants die de vis van het jaar op hun kaart zetten en promoten kunnen het label krijgen.

 

 

PERSCONTACT: Arne De Brabandere - woordvoerder - 0496029889

Nieuws

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.

Vlaams minister Hilde Crevits versterkt De Druglijn

De Druglijn kent een grote toename van hulpvragen van (jonge) mensen die middelen gebruiken. Bovendien komen er ook steeds meer zwaardere problematieken aan bod. Mensen kunnen bij de Druglijn terecht voor vragen, een eerste advies en hulp met betrekking tot drank, drugs, pillen, gokken en overmatig gamen. Om aan de stijgende nood tegemoet te komen, trekt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits 150.000 euro uit om de Druglijn te versterken, de bereikbaarheid te vergroten en zo meer mensen te kunnen helpen.