Vis van het jaar 2021: rog

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Vlaams minister van Visserij en Voeding Hilde Crevits heeft vandaag in Oostende de vis van het Jaar 2021 bekend gemaakt, de rog. Het is al voor het 33ste jaar dat de uitreiking plaatsvindt. Door elke jaar een andere vis van het jaar in de schijnwerpers te zetten, illustreert VLAM de verscheidenheid van de vangst die onze Vlaamse vissers aan land brengen. De rog sluit de top 3 van meest aangevoerde vissoorten in Vlaamse havens.

De verkiezing van de vis van het jaar sluit perfect aan bij onze doelstelling om de Vlaming meer bewust lokale Vlaamse producten te laten consumeren. Een aantal visrestaurants maken er nu al een erezaak van om enkel verse vis die door onze Vlaamse vissers aangevoerd wordt als vis van de dag aan te bieden. Dit jaar zetten we de rog in de kijker, een vis die heel simpel klaar gemaakt kan worden en dus heel toegankelijk is.” – Vlaams minister van Visserij en Voeding Hilde Crevits

 

Voor het 33ste jaar op een rij werd vandaag in Oostende de vis van het jaar aangekondigd. In 2021 is de rog de vis van het jaar. De rog sluit de top 3 van meest aangevoerde vissoorten in Vlaanderen, na tong en pladijs. Die laatste was in 2020 de vis van het jaar. Sinds 2018 stijgt de verkoop van de rog geleidelijk aan. Er is evenwel nog veel potentieel. In de Belgische visserij bedraagt de aanvoer ongeveer 1.400 ton per jaar. Rog is een typische bijvangst in de tongvisserij. De meeste roggen die bij ons worden aangevoerd komen uit de Noordzee en de Golf van Biskaje. Verder komen roggen ook voor in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

 

Rog smaakt naar nog

Nog lang niet alle Vlamingen kennen rog. Het overgrote deel van de rogvangst wordt in speciaalzaken (45%) en op de markt (29%) verkocht. VLAM heeft een receptenfolder gemaakt met enkele lekkere gerechten met rog. De recepten werden uitgewerkt door chef en culinaire inspirator Ilse D’hooge. De folder wordt gratis verdeeld door de visspeciaalzaken en door de visventers. Zo wordt de consument aangespoord eens een recept met rog uit te proberen in de keuken. Ook de visgroothandel en supermarkten worden gestimuleerd om rog in de kijker te zetten.

 

Lekker van bij ons

De verkiezing van de vis van het jaar sluit perfect aan bij de acties om lokale Vlaamse producten meer onder de aandacht te brengen. Op het lekkervanbijons.be zijn dan ook heel wat recepten te vinden. Deze week deed minister Crevits de oproep om tegen het einde van dit jaar 1.000 ambassadeurs voor ‘lekker van bij ons’ te hebben. Ook restaurants die de vis van het jaar op hun kaart zetten en promoten kunnen het label krijgen.

 

 

PERSCONTACT: Arne De Brabandere - woordvoerder - 0496029889

Nieuws

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.  

Proefprojecten in West-Vlaanderen en Antwerpen testen innovatieve zorgplanningstool Alivia uit

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits ging vandaag op huisbezoek bij de 88-jarige Frans Vandeputte in Avelgem. Hij is een van 40 zorgbehoevende personen die met een team van zorgverleners Alivia zullen uittesten: een nieuw digitaal instrument om een zorgcoördinatie en zorgplanning op te stellen en data te delen. Een primeur voor Vlaanderen en het eerste instrument waarbij de zorgbehoevende persoon zelf en diens mantelzorger volwaardig toegang toe hebben én ook de aansturing en controle over hebben. Alivia zal toelaten de zorg en ondersteuning in complexe zorgsituaties op een andere, innovatieve en vooral betere manier te organiseren: doelgericht, met een intense samenwerking tussen zorgverleners en welzijnswerkers en met de wensen en noden van de zorgbehoevende persoon centraal.